به نوشته روزنامه روسی «پراودا» اوکراین تلاش کرده تا روز یکشنبه با موشک های هوا پرتاب به نیروگاه هستهای «دسنوگورسک» در منطقه «اسمولنسک» و یک فرودگاه نظامی در منطقه کالوگا حمله کند.
دراین گزارش تاکید شده است که این نیروگاه هستهای با موشکهای کروز هوا پرتاب «استورم شادو» ساخت بریتانیا مورد حمله قرار گرفته و لاشه موشک در اطراف آن گواه این امر است.
هر دو موشک توسط پدافند هوایی روسیه در منطقه بریانسک روسیه سرنگون شده اند. این حملات موشکی جدید واکنش تند مسکو را به دنبال داشته است.
«دمیتری مدودف» معاون شورای امنیت ملی روسیه گفت: "اگر اطلاعات، تلاش برای حمله به نیروگاه اتمی اسمولینسک روسیه با موشکهای ناتو را تایید کند، روسیه باید سناریوی حمله همزمان به سه نیروگاه هستهای در اوکراین و تاسیسات هستهای در شرق اروپا را در نظر بگیرد."
مدودف که این سخنان را طی پیامی در صفحه خود در تلگرام مطرح میکرد، گفت: "اگر اطلاعات، تلاش برای حمله به نیروگاه اتمی اسمولینسک با موشکهای ناتو را تایید کند، ضروری خواهد بود تا سناریویی در نظر گرفته شود که طی آن به نیروگاه هستهای در جنوب اوکراین، نیروگاه هستهای ریونی و نیروگاه هستهای خمیلنیتسکی و همچنین تاسیسات هستهای شرق اروپا، حمله شود."
این برای نخستین بار است که روسیه آشکارا و به صورت صریح تهدید کرده که در صورت تداوم حملات موشکی اوکراین به تاسیسات هسته ای روسیه، مسکو نه فقط تاسیسات مشابه اوکراین بلکه تاسیسات کشورهای اروپای شرقی که عضو ناتو بوده را مورد هدف قرار خواهد داد.
نکته مهم اینکه پیش از این نیز اتهامات متعددی درباره نقش اوکراین در حملات به تاسیسات حساس روسیه مطرح شده است:
از جمله این موارد می توان به حمله به خطوط لوله گازی نورد استریم در دریای بالتیک که منجر به قطع صادرات گازی روسیه به اروپا از طریق این خطوط لوله شد اشاره کرد.
تحقیقات مشترک رسانههای هلندی و آلمانی که نتیجه آن در ژوئن 2023 منتشر شد، نشان میدهد که سه ماه قبل از آنکه مجموعهای از انفجارها در زیر آب، در سپتامبر 2022، خطوط لوله نورد استریم را هدف قرار دهد، آژانس اطلاعات نظامی «هلند» در ژوئن 2022 از یک منبع ناشناس، اطلاعاتی را در خصوص «حمله قریبالوقوع» به خط لوله «نورد استریم» دریافت کرد.
طبق این اطلاعات، «والری زالوژنی» فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین مسئول عملیات علیه خطوط لوله نورد استریم بوده است و این برنامه شامل یک تیم کوچک از غواصان بود که با یک قایق بادبانی سفر میکردند و قرار بود در اواسط ژوئن 2022 اجرا شود.
سرویس اطلاعات نظامی هلند پس از دریافت این اطلاعات، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا «سیا» را در جریان قرار میدهد و سیا با مقامهای اوکراینی ارتباط برقرار کرد تا به این کشور در خصوص هرگونه اقدام علیه نورد استریم هشدار دهد.
روزنامه «واشنگتن پست» نیز در این باره نوشت: "آمریکا سه ماه قبل از انفجار لولههای «نورد استریم» مطلع شده بود اوکراین برای حمله به این خط لولهها برنامه دارد."
روزنامه بلژیکی «دی تِید» نیز به نقل از منابع آگاه گزارش داد: "سیا به نقش دولت اوکراین در انفجار خطوط لوله نورد استریم اذعان کرده است. سیا بلافاصله پس از وقوع حادثه در خط لوله انتقال گاز روسیه، به سازمان اطلاعات بلژیک درباره دست داشتن احتمالی اوکراین در این خرابکاری اطلاع داده است."
در اقدامی دیگر نیز در پی وقوع انفجاری که منجر به ویرانی بخش قابل توجهی از سد کاخوفکا در 6 ژوئن 2023 شد، روسیه نیروهای اوکراینی را متهم به حمله به این سد نمود.
این سد، بخشی از نیروگاه برقآبی کاخوفکا است که بر روی رودخانه «دنیپرو» در بخش تحت کنترل روسیه در منطقه «خرسون» اوکراین واقع شده است.
با شکستن سد، حدود 18 میلیارد متر مکعب آب در مناطق اطراف، آزاد شد که باعث آبگرفتگی دستکم 80 شهر و روستا در اوکراین شد.
البته اوکراین نیز روسیه را متهم به انفجار عمدی این سد با هدف جلوگیری از پیشروی نیروهای اوکراینی در جریان ضد حمله گسترده اوکراین نمود.
با توجه به این موارد به نظر می رسد که جنگ اوکراین نه فقط در جبهه های جنگ بلکه در نقاط دور از خطوط درگیری نیز به مراحل حساسی رسیده و اقدامات اوکراین علیه تاسیسات حساس روسیه می تواند با واکنش متقابل مسکو دامنه درگیری ها را به تاسیسات حساس اوکراین به ویژه نیروگاه های هسته ای تسری دهد.
ضمن اینکه مسکو تهدید کرده که اقدامات تلافی جویانه آن می تواند شامل تاسیسات هسته ای در شرق اروپا نیز شود.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117