ائتلاف سعودی سرانجام حمله گسترده علیه بندر الحدیده را آغاز کرد.
عربستان سعودی طی یک سال گذشته تلاش زیادی انجام داد تا کنترل بندر الحدیده را در اختیار گیرد. پیامد این حمله، وخیم تر شدن بحران یمن خواهد بود.
بندر الحدیده شاهراه امدادرسانی به کشور یمن است، کشوری که به گفته «آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل متحد با بزرگترین فاجعه انسانی دهه های اخیر جهان مواجه است.
یکی از مهمترین پیامدهای این حمله این است که سبب اخلال در فعالیت بندر الحدیده می شود و هرگونه اخلالی نیز می تواند وخامت وضعیت در یمن را شدت بخشد.
اکنون در یمن بیش از 21 میلیون نفر به کمک های بشردوستانه نیاز دارند و حدود 17 میلیون یمنی به آب آشامیدنی و مراقبت بهداشتی دسترسی ندارند.
علاوه بر این، بیماری هایی نظیر وبا و دیفتری نیز به عامل دیگری برای مرگ و میر مردم یمن تبدیل شد. اخلال در فعالیت بندر الحدیده سبب بدتر شدن این وضعیت می شود.
از سوی دیگر، الحدیده شهر بزرگی است که حدود سه میلیون نفر جمعیت دارد. حمله گسترده و همه جانبه ائتلاف سعودی علیه این شهر می تواند یک فاجعه انسانی در الحدیده نیز ایجاد کند.
در همین راستا، «هنریتا فور»، مدیر اجرایی صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) هشدار داد: «حمله به شهر الحدیده جان۳۰۰ هزار کودکی را که در این شهر و منطقه اطراف آن زندگی می کنند، تهدید می کند.»
به گفته «هنریتا فور»، از دو روز پیش فقط، تیم های یونیسف آنتی بیوتیک ها، سرنگ، سرم و تجهیزات بهداشتی به شرکای محلی خود در الحدیده رسانده اند اما این میزان تنها برای مدت محدودی کفایت خواهد کرد و اگر اوضاع امنیتی رو به وخامت بگذارد، توان ما برای پاسخ به نیازهای این شهر در معرض خطر قرار خواهد گرفت.
نکته مهم این است که حمله علیه الحدیده ناکامی سازمان ملل متحد است زیرا «مارتین گریفیتس»، نماینده این سازمان در امور یمن تلاش زیادی برای جلوگیری از حمله ائتلاف سعودی به الحدیده انجام داده بود. حمله علیه الحدیده با همراهی آمریکا انجام شده است و ولیعهد سعودی در سفر مارس گذشته به آمریکا این حمایت را به دست آورده بود.
«شرف لقمان»، سخنگوی ارتش یمن در این خصوص عنوان می کند که: «ائتلاف عربی تقریباً از دو سال قبل درباره یورش به بندر الحدیده صحبت و آمریکا خون یمنی ها را با دلارهای کشورهای عرب حوزه خلیج فارس معامله می کند.»
با وجود اینکه حمله به الحدیده مرحله جدید و مهمی در جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن محسوب می شود، اما «عبدربه منصورهادی»، رئیس جمهوری مستعفی یمن به ابوظبی سفر و با «محمد بن زاید آل نهیان»، ولیعهد ابوظبی دیدار و درباره بررسی راه های تقویت، همکاری و هماهنگی مشترک میان دو کشور گفتگو کرد.
این سفر بیش از هر چیزی نمایانگر این است که منصورهادی نماینده عربستان سعودی و امارات در یمن است و منظور آل سعود از بازگشت مشروعیت در یمن نیز ایجاد دولتی وابسته در این کشور است.
نویسنده: سید رضی عمادی
114/116
بیشتر بخوانید:
هداف دور جدید تحرکات سیاسی منصورهادی در یمن/ تحلیل
منصورهادی و عربستان؛ مانع تحقق نقشه راه سازمان ملل در یمن