به گزارش روز چهارشنبه ایران پرس، «حیدر العبادی» نخست وزیر عراق در پایان جلسه هفتگی هیئت دولت به خبرنگاران گفت، دولت پس از رسیدن به تفاهم هایی با دولت محلی منطقه کردستان، برای پایان دادن به تنش های دو طرف، صفحه جدیدی را با این منطقه باز کرده است.
حیدر العبادی تاکید کرد، برخی خواهان تشدید بحران و اختلاف ها میان بغداد و اربیل هستند، اما ما خواهان افزایش همکاری هستیم.
حیدر العبادی به جزئیات بیشتری درباره تفاهم های میان بغداد و اربیل اشاره ای نکرد، اما نشست ها و گفتگوها میان مقامات دو طرف از چند ماه پیش ادامه دارد.
نخست وزیر عراق روز سه شنبه در بیانیه ای از لغو ممنوعیت پروازهای هوایی بین المللی در فرودگاههای اربیل و سلیمانیه در شمال عراق خبر داد.
حیدر العبادی در این زمینه گفت، فرودگاه های اربیل و سلیمانیه در شمال عراق بار دیگر می توانند پروازهای بین المللی را پذیرش کنند.
این تصمیم دولت عراق با استقبال مقامات منطقه کردستان روبه رو شد.
با تصمیم دولت مرکزی عراق، فعالیت فرودگاه ها و گذرگاه های مرزی در منطقه کردستان عراق به ویژه پروازهای بینالمللی به دو فرودگاه اربیل و سلیمانیه از اواخر سپتامبر سال 2017 و چند روز پس از برگزاری همهپرسی جدایی در منطقه کرستان عراق تعطیل شد.
بحران در روابط بغداد و اربیل
بحران در روابط بغداد و اربیل پس از آن آغاز شد که «مسعود بارزانی» رئیس پیشین منطقه کردستان عراق، در حرکتی یکجانبه، 25 سپتامبرسال گذشته، همهپرسی جدایی کردستان از عراق را برگزار کرد.
بغداد این اقدام را خلاف قانون اساسی و وحدت ارضی عراق دانست و با آن مخالفت کرد.
علاوه بر بغداد، همسایگان عراق، نهادهای منطقهای و بینالمللی مانند اتحادیه عرب و سازمان ملل نیز با این همهپرسی مخالفت کردند.
«حیدر العبادی» نخست وزیر عراق پیشتر فهرست 13گانه شروط دولت این کشور را به میانجیگران برای ازسرگیری مذاکرات با مقامات اربیل تحویل داد که لغو و اعلام رسمی ملغی شدن همه پرسی، تحویل تمامی گذرگاههای مرزی و فرودگاهها، تحویل درآمدهای نفتی و غیرنفتی و درآمد مالیات منطقه کردستان به دولت مرکزی عراق از جمله مهم ترین این شروط است.
همچنین تحویل تمامی افراد تحت تعقیب دولت عراق که در منطقه کردستان این کشور هستند، بازگشت به خط مرزی اداری منطقه کردستان به پیش از سال ۲۰۰۳ (زمان اشغال عراق توسط آمریکا) و ملحق شدن نیروهای پیشمرگ به وزارت دفاع عراق را از دیگر شروط است.
براساس این گزارش؛ پناه ندادن به افراد تحت تعقیب دولت مرکزی، انجام سفر مسئولان منطقه کردستان به خارج و استقبال از مقامات خارجی با موافقت دولت عراق از دیگرشروط ارائه شده بغداد است.
گفتوگوهایی که تاکنون برای رفع اختلافات بغداد و اربیل انجام شده، سبب نزدیکی بیش از پیش دو طرف و کاهش اختلافات شده است.
116/111
بیشتر بخوانید:
بغداد شروط خود را برای آغاز مذاکره به اربیل تحویل داد
بودجه و گذرگاه های مرزی؛ اختلاف های جدید اربیل با بغداد / تحلیل
تاکید رئیس پارلمان عراق به گفتگو برای حل بحران بغداد و اربیل