خداحافظی با یک مرد بزرگ

جملاتی وجود دارند که بطور ویژه برای برخی از افراد خاص ظهور پیدا می کنند. «برتولت برشت» (tBertolt Brech) نمایشنامه نویس  و شاعر آلمانی در رابطه با این انسانهای ارزشمند، مستعد و شخصیت های منحصر به فرد که با مبارزه مداوم خود این دنیا را به خانه بهتر تبدیل می کنند، می گوید: مردانی وجود دارند که یک روز مبارزه می کنند و مردان خوبی هستند. مردان دیگری وجود دارند که یک سال مبارزه می کنند و بهتر هستند. افرادی هم برای سال های زیادی به مبارزه می پردازند که اینها خیلی خوب هستند اما مردانی وجود دارند که تمام عمر و زندگی خود را صرف مبارزه می کنند که حضور این افراد حیاتی و ضروری می باشد.

یکی از این مردان حیاتی، ضروری و غیر قابل جایگزینی، اکبر هاشمی رفسنجانی است که در سن 82 سالگی پس از آنکه زندگی خود را صرف عظمت کشورش کرد، دار فانی را وداع گفت.

اکبر هاشمی رفسنجانی در تاریخ 25 اوت 1935 در یک خانواده مذهبی و تولید کننده پسته در روستای بهرامان در استان جنوب غربی کرمان به دنیا آمد. نگرانی ها و دلواپسی های او بیشتر از آنکه رفسنجانی را به سوی کسب و کار خانوادگی اش پیش ببرد، او را در مسیر الهیات قرار داد. از دوران کودکی راه او با نور خودش نورانی و درخشان بود.

در سن 5 سالگی تعلیم و تربیت اولیه خود را در یک مدرسه سنتی اسلامی در روستای نوق آغاز کرد و در سال 1948 در عنفوان نوجوانی و درست زمانیکه 14 سال سن داشت والدینش او را به مرکز مطالعات الهیات در شهر مقدس قم که یکی از بزرگتری مراکز اندیشه مذهبی شیعه به حساب می آید، فرستادند. در طول دوران تحصیل خود در موضوعات علمی و مذهبی با آیت اله روح اله خمینی آشنا شد که استاد و راهنمای او بود.

نزدیکی رفسنجانی با رهبر انقلاب ایران به گونه ای بود که بنیانگذار انقلاب جمهوری اسلامی ایران احترام خاصی برای وی قائل بود و در باب مسائل سیاسی، اجتماعی و دیگر موضوعات حساس برای انقلاب ایران که دشمنان داخلی و خارجی داشت یک همراه و یار قابل اعتماد برای آیت الله خمینی(ره) بود.

هاشمی رفسنجانی شروع همچنین در ادامه نقش مهمی را درعمران و آبادانی ایران پس از جنگ ایفا کرد. وی همچنین موسس و بنیانگذار دانشگاه آزاد در ایران با شعبات مختلف در کشورهای مختلف بود.

هاشمی رفسنجانی سمبل صبر و مقاومت بود که سهم قابل توجهی در سیاست ایران داشت و همیشه اهداف ملی برای او در اولویت قرار داشت. او همچنین به عنوان عضو مجلس خبرگان رهبری مشغول به فعالیت بود.

هاشمی رفسنجانی همچنین به عنوان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام  که نهاد مشورتی رئیس دولت ایران و داوری میان مجلس شورای اسلامی ایران و شورای نگهبان در صورت بروز اختلاف به انجام وظیفه پرداخت. او نه تنها در مدیریت زندگی مردم متحمل زحمات فراوانی شد بلکه همچنین در مبارزه با محاصره امپریالیستی صهیونیستی و وهابیگری ناشی از ائتلاف میان واشینگتن، اسرائیل و عربستان سعودی علیه ایران نقش قابل توجه ای را ایفا می کرد.

دانشگاه تهران محل برگزاری مراسم تشییع پیکر هاشمی رفسنجانی مملو از پلاکاردها و پوسترهای این سیاستمدار کهنه کار ایرانی بود و شرکت کنندگان با سر دادن شعارهایی از او به عنوان یار وفادار انقلاب، آیت اله خمینی و آیت اله سید علی خامنه ای رهبر معظم انقلاب ایران یاد کردند.

در محوطه دانشگاه تهران، رهبر انقلاب اسلامی ایران با ادای احترام به رفسنجانی برای او نماز خواند و این فریضه دینی با حضور حسن روحانی رئیس جمهور ایران و تمام اعضای کابینه دولت، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای مجلس خبرگان رهبری و مجمع تشخیص مصلحت نظام به همراه دریایی از مردم اعم از پیر و جوان، زن و مرد قبل از انتقال وی به حرم امام خمینی (ره) و خاکسپاری او با او وداع کردند.

پیام رهبری معظم انقلاب به مناسبت درگذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی

"آیت الله سید علی خامنه ای" رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران با صدور پیامی به مناسبت درگذشت آیت الله رفسنجانی گفت: با دریغ و تأسف خبر درگذشت ناگهانی رفیق دیرین، و همسنگر و همگام دوران مبارزات نهضت اسلامی، و همکار نزدیک سالهای متمادی در عهد جمهوری اسلامی جناب حجت‌الاسلام والمسلمین آقای حاج شیخ اکبر هاشمی رفسنجانی را دریافت کردم. فقدان همرزم و همگامی که سابقه‌ی همکاری و آغاز همدلی و همکاری با وی به پنجاه و نه سال تمام می‌رسد، سخت و جانکاه است. چه دشواریها و تنگناها که در این دهها سال بر ما گذشت و چه همفکریها و همدلیها که در برهه‌های زیادی ما را با یکدیگر در راهی مشترک به تلاش و تحمل و خطرپذیری کشانید. هوش وافر و صمیمیت کم‌نظیر او در آن سالها، تکیه‌گاه مطمئنی برای همه‌ی کسانی که با وی همکار بودند به ویژه برای اینجانب به شمار می‌آمد. اختلاف نظرها و اجتهادهای متفاوت در برهه‌هائی از این دوران طولانی هرگز نتوانست پیوند رفاقتی را که سرآغاز آن در بین‌الحرمین کربلای معلّی بود به کلی بگسلد و وسوسه‌ی خناسانی که در سالهای اخیر با شدّت و جدیت در پی بهره‌برداری از این تفاوتهای نظری بودند، نتوانست در محبت شخصی عمیق او نسبت به این حقیر خلل وارد آورد.
او نمونه‌ی کم‌نظیری از نسل اوّل مبارزان ضد ستم‌شاهی و از رنج‌دیدگان این راه پرخطر و پرافتخار بود.سال‌ها زندان و تحمل شکنجه‌های ساواک و مقاومت در برابر این همه و آنگاه مسئولیتهای خطیر در دفاع مقدس و ریاست مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان و غیره، برگهای درخشان زندگی پر فراز و نشیب این مبارز قدیمی است.
با فقدان هاشمی اینجانب هیچ شخصیت دیگری را نمی‌شناسم که تجربه‌ای مشترک و چنین درازمدت را با او در نشیب و فرازهای این دوران تاریخ‌ساز به یاد داشته باشماکنون این مبارز کهنسال در محضر محاسبه‌ی الهی با پرونده‌ئی مشحون از تلاش و فعالیت گوناگون قرار دارد، و این سرنوشت همه‌ی ما مسئولان جمهوری اسلامی است.
غفران و رحمت و عفو الهی را برای وی از صمیم قلب تمنا میکنم و به همسر گرامی و فرزندان و برادران و دیگر بازماندگان ایشان تسلیت عرض میکنم.

هاشمی رفسنجانی با خدمات ارزشمند خود چه قبل از انقلاب و چه در طول انقلاب از خود یک اثر ماندگار بر جای گذاشت. او به عنوان سمبل تقویت نظام سیاسی ایران بخشی از ستون انقلاب اسلامی ایران را تشکیل داد. او مردی بود که دوران های سخت را تجربه کرده بود و به خوبی می دانست که زمانیکه به تجربه، حمایت و شجاعت او نیاز است، در چنین مواقعی چگونه رفتار و اقدام کند.

نام او برای همیشه با نام انقلاب اسلامی ایران پیوند خورد، او همچون یک چهره انقلابی مبارز یکی از آن مردانی بود که «برتولت برشتـ» او را یک مرد حیاتی و ضروری و غیر قابل جایگزینی می دانست.124/111

منبع:تله سور

نویسنده مقاله :پابلو خفره لئال(Pablo Jofre Leal)

بیشتر بخوانید:

پیام تسلیت سران کشورهای آمریکای لاتین برای درگذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی