چرخه انتخابات ریاست جمهوری 2017 فرانسه با برگزاری انتخابات درون حزبی احزاب جمهوری خواه و میانه آغاز شد.
انتخابات درون حزبی احزاب راست و میانه روز گذشته(یکشنبه) در فرانسه برگزار شد و در دور نخست رئیس جمهوری پیشین فرانسه شکست خورد.
دراین انتخابات درون حزبی که حدود 4 میلیون نفر در آن شرکت کردند، "نیکلا سارکوزی" رئیس حزب جمهوریخواهان فرانسه موفق به راه یابی به دور دوم نشد و رقابت را به دو نامزد دیگر واگذار کرد.
فرانسوا فیون نخست وزیر پیشین و نماینده مجلس فرانسه با کسب بیش از 42 درصد آرا و آلن ژوپه نخست وزیر پیشین این کشور با کسب 26 درصد آرا موفق شدند که در این انتخابات رتبه های اول و دوم را به خود اختصاص دهند و به دور دوم راه یابند.
به دنبال این شکست، سارکوزی با بیان اینکه با دنیای سیاست خداحافظی خواهد کرد از همه هواداران خود خواست تا تندروی سیاسی را دنبال نکنند.
هفته آینده دور دوم انتخابات درون حزبی دست راست های فرانسه برگزار می شود تا نامزد نهایی مشخص شود.
برنده نهایی که نامزد جمهوریخواهان خواهد بود، احتمالا باید در مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری با مارین لوپن، رهبر حزب راستگرای جبهه ملی فرانسه رقابت کند.
نامزدهای این حزب به افزایش امنیت و بالا بردن توان نظامی فرانسه متعهد هستند حال آنکه درباره چگونگی حل چالش های اروپا و در سیاست خاورمیانه ای در مواجهه با موضوع سوریه اختلاف نظر دارند.
از سوی دیگر فضای مهاجر ستیزی حاکم بر اروپا و اتفاقات غیر قابل پیش بینی چون برگزیت(خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا) و همچنین پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باعث شده است که احزاب دست راستی در اروپا و از جمله مهمترین آنها در فرانسه به ریاست ماری لوپن نیز این بار با قدرت بیشتری وارد چرخه انتخابات این کشور شوند.
لوپن پس از پیروزی ترامپ، احتمال پیروزی برای رییس جمهور شدن خود را از هیچ به ممکن تغییر داده است.
این موضوع بسیاری از سیاستمداران فرانسوی را نیز نگران کرده است .
به گفته آنها در صورت پیروزی لوپن، وی توازن سیاسی در فرانسه را کاملا" برهم خواهد زد و تهدیدی جدی برای این کشور است.
چرخه انتخابات فرانسه در حالی آغاز شده که این کشور با مشکلات بسیاری در عرصه های مختلف رو به رو است.
حملات تروریستی در مناطق مختلف فرانسه و کشته و مجروح شدن جمع زیادی از شهروندان باعث شده موضوع برقراری امنیت و مبارزه با تروریسم از جمله محورهای اصلی مورد تاکید احزاب مختلف در این کشور باشد.
از سوی دیگر اقتصاد و چالش های پولی نیز دیگر محور مورد نظر احزاب مختلف است.
بیکاری همچنان معضل اصلی و جدی در فرانسه است و اولاند علیرغم همه وعده هایش موفق به کاهش نرخ بیکاری آن طور که وعده داده بود، نشده است.
وضع نا بسامان کنونی اقتصاد در فرانسه همچنین باعث انتقادات بسیاری به سیاست های جاری و به ویژه عملکرد وزیر اقتصاد فعلی این کشور شده است.
موضوع پناهجویان و حضور تعداد زیادی از آنها در فرانسه نیز معضل دیگری است که احزاب در برنامه ها یشان به آن می پردازند.
در هر حال تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری فرانسه - 23 آوریل و هفت می 2017 - چندماه باقی است، اما رقابتها از هم اکنون آغاز شده است .
در انتخابات سال 2012، فرانسوآ اولاند در مقابل نیکلا سارکوزی رئیس جمهوری پیشین فرانسه به پیروزی رسید، اما درماه های اخیرتعدادی از نظرسنجی ها نشان داده که 73 درصد از مردم فرانسه با انتخاب مجدد اولاند در انتخابات سال 2017 ، مخالف هستند.
برخی شواهد حاکی است، میگ ویند نامزد جمهوریخواهان در انتخابات آینده شانس زیادی دارد اما پیروزی احزاب دست راستی نیز با توجه به روند کنونی در جهان دور از ذهن نیست.
آنچه مسلم است نیاز به تغییر در فرانسه احساس می شود و این موضوعی است که همه احزاب در ابعاد مختلف به آن می پردازند.