«جمال خاشُقجی»، روزنامه نگار منتقد سعودی روز دوم اکتبر وارد کنسولگری عربستان در استانبول شد، اما هیچگاه برنگشته است.
عربستان سعودی به طور ضمنی به قتل رسیدن خاشُقجی را پذیرفته است. یکی از افرادی که در جریان این جنایت نقش مستقیمی داشته، «محمد العتیبی»، سرکنسول عربستان در استانبول است.
نقش داشتن العتیبی در جریان قتل خاشُقجی یکی از مصادیق اعلام عنصر نامطلوب مقام های دیپلماتیک است.
از این رو، رسانه های ترکیه ای طی روزهای گذشته بارها تاکید کردند که سرکنسول عربستان در استانبول نقش تاثیرگذاری در قتل خاشُقجی داشته است و «عنصر نامطلوب» محسوب می شود و باید از ترکیه اخراج شود.
در حالی که قرار بود ماموران امنیتی ترکیه به منزل سرکنسول سعودی در استانبول وارد شده و تحقیقات انجام دهند، العتیبی شبانه از استانبول خارج شده و به ریاض بازگشته است.
سیانان به نقل از یک مقام ترکیهای: جسد خاشقجی تکهتکه شدهاست
در واقع، العتیبی پیش از آنکه توسط دولت ترکیه عنصر نامطلوب اعلام و اخراج شود، فرار به خانه را ترجیح داده است تا شکستی بزرگ در سیاست خارجی نصیب آل سعود شود.
این اقدام سرکنسول عربستان در استانبول حامل این پیام مهم است که دولت ریاض تلاش دارد تئوری «عناصر خودسر» را پرورش دهد.
محمد العتیبی، مطلع ترین فرد درباره جنایت علیه جمال خاشُقجی است زیرا این جنایت در محل ماموریت وی رخ داده است.
بنابراین، التعیبی از استانبول خارج شده است تا آل سعود بتواند با کمک دولت ترامپ تئوری «عناصر خودسر» را پیگیری کند و به نوعی از نقش حکومت آل سعود در این جنایت بکاهد.
شکست بزرگ برای محمد بن سلمان
با این حال، به نظر می رسد که آل سعود نمی تواند خود را از این جنایت تبرئه کند و این جنایت در کارنامه آل سعود ثبت می شود زیرا افکار عمومی جهانی، مقام های سیاسی اغلب کشورها از جمله کشورهای اروپایی، شخصیت های رسانه ای و سرمایه گذاران نامدار جهانی پذیرفته اند و به آنها اثبات شده که جنایت علیه جمال خاشُقجی با دستور مستقیم «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی انجام شده است.
تئوری عناصر خودسر نمی تواند آل سعود به خصوص محمد بن سلمان را از باتلاقی که با قتل جمال خاشُقجی در آن گرفتار شده است، نجات دهد زیرا در یکی از فوری ترین تاثیرهای این جنایت، شمار زیادی از رسانه ها، سرمایه گذاران و مقام های کشورهای مختلف دنیا کنفرانس سرمایه گذاری در عربستان را تحریم کرده اند.
«آلیسون تاهمیزیان میوس» در مطلبی که روزنامه آسیا تایمز منتشر کرد، نوشت: شخصیت های اقتصادی بیشتری در اعتراض به قتل جمال خاشُقجی انصراف خود را از شرکت در کنفرانس سرمایه گذاری ریاض که به «داووس صحرا» شهرت یافته است، اعلام کردند.
این کنفرانس قرار بود ویترینی برای طرح های نوین سازی محمد بن سلمان برای عربستان سعودی باشد.
این اتفاق بدون شک، شکستی بزرگ برای محمد بن سلمان است.
در واقع، پس از خروج شبانه «محمد العتیبی» از استانبول، تحریم کنفرانس سرمایه گذاری ریاض می تواند دومین پیامد سنگین قتل خاشُقجی برای بن سلمان باشد، اما این جنایت در کنار جنایت های دیگر از جمله جنگ علیه یمن، بازداشت سعد الحریری در ریاض و سرکوب شدید منتقدان داخلی که طی سه سال و نیم گذشته انجام شد، می تواند حتی پیامد سنگین تری برای ولیعهد جوان داشته باشد و پایان زودهنگام جاه طلبی های وی را رقم زند.
صدور بیانیه مشترک اتحادیه اروپا و گروه 7 درباره خاشقچی
«لیندسی گراهام»، سناتور جمهوری خواه آمریکایی گام نخست را در این خصوص برداشته و صریحاً اعلام کرده است که بن سلمان باید برود زیرا به هیچ وجه نمی تواند یک رهبر جهانی در این عرصه جهانی باشد.138/110
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتربخوانید:
سناتور آمریکایی: «محمد بن سلمان» باید برکنار شود
گزارش: جعبهسیاه بنسلمان در استانبول
ارتقای67 پلهای ایران در رتبهبندی جهانی نوآوری
آمریکا بهدنبال خروج آلسلمان از بنبست خاشقجی/ تحلیل