ایران پرس: با وجود فضاسازی تبلیغاتی و اتهامات بی پایه آمریکا درباره حضور نیروهای صلح بانی تحت رهبری روسیه در قزاقستان، خروج این نیروها از قزاقستان آغاز شد.

روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد، بیش از دو هزار نیروهای تحت رهبری روسیه کار خروج از قزاقستان را شروع کردند. وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای صلح بانی سازمان پیمان امنیت جمعی آماده سازی تجهیزات برای حمل توسط هواپیماهای ترابری و انتقال به اماکن و پایگاه‌های استقرار دائمی خود را شروع کرده اند.

«قاسم ژومارت توکایف» رئیس جمهور قزاقستان عصر چهارشنبه در نشستی با «استانیسلاو زاس» دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی در «نورسلطان» پایتخت قزاقستان، با اعلام پایان عملیات حفاظت از صلح در این کشور، از این سازمان به‌خاطر کمک به قزاقستان در شرایط بسیار دشوار پیش آمده قدردانی کرد.

طبق توافق صورت گرفته بین طرفین، روند خارج سازی تدریجی نیروهای حافظ صلح سازمان پیمان امنیت جمعی و بازگشت آنها به کشوهای خود، از روز پنج‌شنبه آغاز شده و ظرف مدت 10 روز به پایان خواهد رسید.

تصمیم به اعزام نیروهای صلح بانی سازمان پیمان امنیت جمعی به درخواست دولت قزاقستان اولین مورد اتخاذ چنین تصمیمی برای این سازمان بود که اغلب از آن به عنوان معادلی در برابر ناتو یاد می شود.

در روز‌های آغازین سال جدید میلادی، همزمان با افزایش قیمت سوخت در قزاقستان، اعتراضات در شهرهای مختلف این کشور آغاز و در ادامه به اغتشاشات خیابانی و شورشی گسترده تبدیل شد. یک روز پس از وخیم شدن اوضاع و ناتوانی نیرو‌های امنیتی و ارتش قزاقستان برای کنترل امنیت این کشور، توکایف رسما از سازمان پیمان امنیت جمعی درخواست کمک کرد.

از همان ابتدای مساله درخواست قزاقستان برای اعزام نیروهای صلح بان سازمان پیمان امنیت جمعی، برخی رسانه های غربی ادعا کرده بودند که مسکو از مساله اعزام نیروهای این سازمان که عمدتا متشکل از نظامیان روسی هستند برای گسترش نفوذ خود در آسیای مرکزی استفاده خواهد کرد و حتی «آنتونی بلیکن» وزیر خارجه آمریکا ادعا کرد: "زمانی که روسها وارد خانه شما بشوند واداشتن آنها به خروج بسیار دشوار خواهد بود."

در پاسخ به این جمله طعنه آمیز بلینکن، وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه ای اعلام کرد: "اگر آنتونی بلینکن به درس‌های تاریخی علاقه دارد، یکی از مواردی که به ذهن متبادر می‌شود این است: وقتی آمریکایی‌ها در خانه شما هستند، بسیار دشوار خواهد بود که بتوانید زنده بمانید، یا مورد سرقت یا تجاوز جنسی قرار نگیرید."

وزارت خارجه روسیه سپس به مردمِ نگون بختی مانند بومیان آمریکا، کره‌ای ها، ویتنامی ها، عراقی ها، سوری‌ها و امثال آن‌ها اشاره کرد که این بد اقبالی را داشتند که با چنین میهمانانِ ناخوانده‌ای (یعنی آمریکایی ها) در خانه شان، مواجه شدند.

اکنون با خروج نیروهای تحت رهبری روسیه از قزاقستان، بی پایه بودن اتهام واشنگتن درباره تداوم استقرار نیروهای روسی در قزاقستان آشکار شده است.

ضمن اینکه همان گونه که در بیانیه وزارت خارجه روسیه نیز آمده است، نگاهی به سابقه حضور اشغالگرانه آمریکا در کشورهایی مانند ویتنام، افغانستان، عراق و سوریه نشان می دهد که حضور نظامیان آمریکایی دراین کشورها هیچ ثمری جز کشتار، غارت، ویرانی، افزایش نابسامانی های اقتصادی و اجتماعی نداشته است و حتی کشوری مانند ویتنام اکنون پس از 45 سال از خروج نیروهای مفتضحانه نیروهای آمریکایی از این کشور، هنوز هم درگیر پیامدهای ناشی از بمباران های شیمیایی گسترده آمریکا و تولد فرزندان معلول و ناقص الخلقه است.

روسیه براین گمان است که آمریکا درچارچوب ایجاد انقلاب های رنگی درکشورهای حوزه همسود، درپشت پرده حوادث قزاقستان قرار دارد.

«آناتولی آنتونوف» سفیر روسیه در واشنگتن روز دوشنبه در بیانیه‌ ای اعلام کرد: "ناآرامی‌های گسترده در قزاقستان همزمان با گسترش تمایلات افراط گرایانه درمنطقه پس از خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان رخ داده است." آنتونوف می گوید: "اوضاع در قزاقستان پس از آن که آمریکایی‌ها با شتاب زدگی از افغانستان فرار کردند، رو به بی ثباتی گذاشته و تمایلات افراطی در این کشور و در کل منطقه آسیای مرکزی گسترش پیدا کرد."

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

آیا آرامش به قزاقستان بازگشته است؟

هشدار پوتین در باره قزاقستان در نشست سران سازمان پیمان امنیت جمعی