انتخابات پارلمانی عراق که انتخاباتی زودهنگام بود روز 10 اکتبر برگزار شد. انتخابات زودهنگام برونداد اعتراض هایی بود که اکتبر 2019 در عراق برگزار و به سقوط دولت یک ساله عادل عبدالمهدی منجر شده بود. اعتراض های 2019 به خشونت علیه معترضان منجر شد که هزاران کشته و زخمی داشته است. با گذشت 2 سال از اعتراض های اکتبر 2019، اکنون بار دیگر عراق شاهد تظاهرات مردمی است و باردیگر این تظاهرات به خشونت کشیده شد. با این تفاوت که تا کنون اعتراض های جاری در بغداد با وجود اینکه کشته و زخمی داشته، اما میزان خشونت قابل مقایسه با اعتراض های سال 2019 نبوده است.
بدنام کردن مقاومت
موضوع دیگر این است که اعتراض های سال 2019 علیه دولت عادل عبدالمهدی که نزدیک به گروههای مقاومت عراق بود انجام شد، اما در اعتراض های اخیر بدنام کردن گروههای مقاومت در دستور کار قرار گرفت. مخالفان در اعتراض های اخیر در تلاش هستند با بدنام کردن گروههای مقاومت و برجسته سازی شکاف میان شیعیان، از درون اعتراض ها به اهداف سیاسی خود دست یابند.
تأثیرگذاری بر فرآیند سیاسی عراق
یکی از اهداف این رویکرد این است که علاوه بر بد نام کردن مقاومت عراق، مانع برگزاری تظاهرات مسالمت آمیز در اعتراض به موضوع تقلب در انتخابات شوند. در واقع خشونت های جاری با هدف تاثیر گذاری بر فرآیند سیاسی عراق از جمله تشکیل فراکسیون بزرگتر پارلمانی انجام می شود.
در همین راستا، قیس الخزعلی، دبیر کل عصائب اهل الحق که در تظاهرات روز گدشته بغداد هم حضور داشت و به تقلب در انتخابات معترض است عنوان کرد خشونت ها در منطقه سبز بغداد سازمان یافته است و هدف اصلی آن هم تحمیل نتایج انتخابات پارلمانی و همچنین متهم کردن مقاومت عراق است.
موضوع دیگر این است که تظاهرات ضد نتایج انتخابات پارلمان عراق از دو هفته قبل آغاز شد اما زمانی خشونت علیه معترضان افزایش یافت که دیدارهای سیاسی و گفتگوی میان رهبران سیاسی عراق برای تشکیل فراکسیون بزرگتر جدی تر شده است. در همین راستا، مقصدی صدر در روزهای اخیر در بغداد با عمار الحکیم، حیدر العبادی و محمد الحلبوسی دیدار کرد، اما با خشونت علیه معترضان صدر مجبور شد سفر به بغداد را نیمه کاره رها کند. علاوه بر این، محمد الحلبوسی، رئیس ائتلاف التقدم و رئیس پارلمان گذشته عراق با نمایندگان حزب دمکرات دیدار کرد. عمار الحکیم هم با هیئتی از حزب دمکرات کردستان دیدار کرد. هادی العامری، رئیس ائتلاف الفتح هم با هیئت حزب دمکرات کردستان دیدار کرد.
خشونت های منطقه سبز بغداد می تواند سبب توقف مذاکرات میان گروههای عراقی شود و بر فرآیند سیاسی این کشور تاثیر بگذارد. در عین حال ممکن است عراق وارد یک فرآیند ناامنی اجتماعی و بن بست سیاسی شود. بر همین اساس، ائتلاف الفتح، چارچوب هماهنگی نیروهای سیاسی شیعه و همچنین سازمان حشد الشعبی در بیانیه های جداگانه ای ضمن محکوم کردن خشونت ها علیه معترضان، خواستار هوشمندی گروههای سیاسی عراق در برخورد با معترضان و تحولات داخلی این کشور شدند. // 114
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
واکنشها به درگیری نیروهای امنیتی عراق با معترضان در بغداد
دهها کشته و زخمی درپی درگیری میان معترضان عراقی با نیروهای امنیتی عراق
درگیری معترضان عراقی با نیروهای امنیتی در نزدیکی منطقه سبز بغداد