سخنگوی وزارت امور خارجه  ایران گفت: پیمان AUKUS به صورت بالقوه می‌تواند ریسک اشاعه هسته‌ای را افزایش دهد و در این خصوص سکوت، مخفی کاری یا توجیه سیاسی برخی کشورها کمکی به رفع نگرانی‌ها نمی‌کند.

آکوس AUKUS یک پیمان امنیتی سه جانبه بین استرالیا، ایالات متحده و بریتانیا است که سپتامبر سال گذشته میلادی (2021) به بهانه افزایش نگرانی‌ها در مورد تهدید چین بین این سه کشور منعقد شد. براساس این پیمان، ایالات متحده و بریتانیا به استرالیا برای توسعه و استقرار زیردریایی‌های هسته‌ای کمک خواهند کرد تا بر حضور نظامی غرب در منطقه اقیانوس آرام بیفزایند.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، سعید خطیب زاده روز چهارشنبه در پاسخ به سئوالی مبنی بر دیدگاه جمهوری اسلامی ایران در زمینه قرار گرفتن همکاری سه جانبه آمریکا، بریتانیا و استرالیا موسوم به  AUKUS در دستورکار اخیر نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی تصریح کرد: آژانس بین المللی انرژی اتمی به عنوان نهادی تخصصی وظیفه کمک به بهره مندی اعضا از انرژی صلح آمیز هسته ای و جلوگیری از اشاعه تسلیحات هسته ای را دارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران افزود: حق همه کشورهای عضو ان. پی. تی است که از انرژی صلح آمیز هسته ای بهره برداری نمایند.  

خطیب زاده تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران بر اعمال استانداردهای دوگانه در برخورد با اعضای معاهده عدم اشاعه از سوی غرب به ویژه آمریکا و بریتانیا تاکید کرده و سابقه منفی استرالیا در زمینه عدم اشاعه در گذشته را مورد توجه قرار می دهد.

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با بیان اینکه پیمان AUKUS به صورت بالقوه می تواند ریسک اشاعه هسته ای را افزایش دهد، افزود: در این خصوص سکوت، مخفی کاری یا توجیه سیاسی برخی کشورها کمکی به رفع نگرانی ها نمی کند و ایران ضمن دعوت همگان به مقابله با خطرات اشاعه هسته ای و تهدید صلح، از این کشورها می خواهد تا به تعهدات خود ذیل معاهده ان. پی. تی پایبند باشند.  

خطیب زاده پیشنهاد مطرح شده برای رسیدگی به ریسک های اشاعه ای ناشی از AUKUS در آژانس را مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران دانست.125