نیروی زمینی ارتش بعنوان ستون فقرات ارتش جمهوری اسلامی ایران طی سالهای اخیر در عرصههای مختلف مأموریتی ارتش ایفای نقش کرده و امروز هم حراست و پاسداری از بخش قابل توجهی از مرزهای زمینی جمهوری اسلامی ایران را بر عهده دارد.
نزاجا که شاکله اصلی آن از رستههای مختلف رزمی، خدمات رزمی و پشتیبانی خدمات رزمی تشکیل شده، علیرغم آنکه نیروی انسانی و نیروی رزمی زبده، متخصص و متعهد مهمترین ویژگی قدرت آن محسوب میشود، در عین حال با وجود یگانهای تخصصی مانند زرهی، مهندسی، مکانیزه، هوانیروز و ... یک نیروی تجهیزات محور نیز محسوب میشود و در نتیجه پشتیبانی از ماموریتهای آن وظیفه خطیری است که برآورده کردن نیازهای عملیاتی آن بر عهده بخشهای تحقیقاتی و صنعتی در نزاجا، ارتش و یا صنعت دفاعی است.
در این راستا جهاد خودکفایی نیروهای مسلح از جمله در نیروی زمینی وظیفه خطیری را بر عهده دارد. جهاد خودکفایی با عنوان سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی در سالهای اخیر بعنوان یک حلقه وصل میان نیازهای یگانهای عملیاتی و مراکز صنعتی و تحقیقاتی دفاعی عمل کرده است؛ موضوعی که تولیدات سالهای اخیر در صنایع دفاعی کشور به خوبی آن را اثبات میکند.
سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران سازنده خودروی زرهی رویین تن و شمار زیادی از محصولات دفاعی الحاقی به این نیرو، یکی از پایگاههای تولید علم، فناوری و اقتدار در حوزه دفاعی با ساخت انواع محصولات دفاعی در حوزه وسیع صنعت دفاعی کشور است.
نگاهی کلی
پروژه رویین تن یک پروژه مصوب سطح یک ستادکل نیروهای مسلح است
خودروی زرهی رویین تن روز 14 مهر 1398 درچارچوب تحویل آخرین دستاوردهای نیروی زمینی ارتش در حوزه رزم زمینی با حضور امیر سرتیپ محمدحسین دادرس جانشین فرمانده کل ارتش و امیر سرتیپ کیومرث حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش، در سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی زمینی ارتش رونمایی شد.امیر سرتیپ دوم مسعود خزاعی رئیس سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی زمینی ارتش در اردیبهشت 1400 در باره خودروی زرهی رویین تن و روند تولید آن می گوید: پروژه رویین تن یک پروژه مصوب سطح یک ستادکل نیروهای مسلح است و طی ۲ سال گذشته به یک محصول تبدیل شد.
ما یک شبه شروع نکردیم، این پروژه نتیجه چندین فناوری است و سبک ترین خودروی تاکتیکی بدنه کامپوزیت مقاوم در برابر گلولههای هسته فولاد کالیبر ۵۰ است. پروژه رویینتن نزاجا، سبک ترین خودروی تاکتیکی در سطح منطقه است که تستهای عملیاتی آن در حضور کارشناسان ارزیاب ستادکل نیروهای مسلح هم انجام شده و الان مراحل صنعتی سازی آن و انتقال دانش آن به صنعت دفاعی در حال انجام است و ظرف یک تا دو سال آینده خودروهایی با همین کلاس و مقیاس در سطح نیروهای مسلح در اختیار نیروها قرار خواهد گرفت. قدرت و تحرک بالا، امنیت جانی خدمه و سرنشینان در میدان مقابله با عملیاتهای تروریستی یکی دیگر از ویژگیهای رویین تن است.
مشخصات
رویین تن یک خودروی سبک تاکتیکی است و در برابر گلولههای هسته فولادی مقاومت فراوان دارد. رعایت الزامات الگوی ستاد کل نیروهای مسلح و استانداردهای دفاعی ایران، قدرت و تحرک بالا و توان به وزن عالی و قابلیت حفظ جان خدمه و سرنشینان در مقابله با تهدیدات میدان نبرد و عملیات تروریستی از جمله مشخصات این خودروی جدید نزاجا است.به گفته امیر دادرس جانشین فرماندهی ارتش، در طراحی و ساخت رویین تن از فناوریهای نو و استانداردهای دفاعی ایران بهره برده شده است.
خودروی زرهی رویین تن یکی از دستاوردهای جهاد خودکفایی نزاجا است
خودروی زرهی رویین تن یکی از دستاوردهای جهاد خودکفایی نزاجا است که بر اساس پلتفرم تویوتا لندکروزر سری ۷۰ توسعه پیدا کرده است.این خودروی زرهی دربرابر گلوله های هسته فولادی 12.7 م.م(همانند دوشکا) می تواند از سرنشینانش حفاظت کرده و هم چنین مسلح به تیربار سنگین 12.7م.م ام۲ برونینگ است.استفاده از زره کامپوزیتی به این خودرو زرهی قدرت تحرک بالایی نسبت به محافظت ایجاد شده داده است که همه این ویژگی ها آن را به گزینه ای ایده آل برای نیرو های مسلح ایران تبدیل کرده است.
این خودروی زرهی با بهرهگیری از جدیدترین فن آوریهای روز دنیا طراحی و تولید شده و یکی از جدیدترین دستاوردهای ارتش جمهوری اسلامی ایران است. خودروی زرهی رویین تن از قدرت و تحرک بالا و توان به وزن عالی و همچنین حفظ جان خدمه و سرنشینان در مقابله با تهدیدات و عملیات تروریستی برخوردار است.
امنیت جانی خدمه و سرنشینان در مقابله با عملیاتهای تروریستی یکی دیگر از ویژگیهای رویین تن است
این خودرو در برابر گلوله اسلحههای کلاشینکف، ژ ۳ و نیز کالیبر ۵۰ ، دوشکا و توپ ۲۳ میلی متری مقاوم بوده و هم چنین قابلیت آن را دارد که موشک شلیک شده به سمت خود را منحرف کند. این انحراف از طریق اخلال در گیرنده و لیزر قفل شده به سر جوینده لیزری موشک ضد زره حاصل میشود. خودروی رویین تن توان نبرد در اراضی پرفراز و نشیب را نیز دارا است. قدرت و تحرک بالا، امنیت جانی خدمه و سرنشینان در مقابله با عملیاتهای تروریستی یکی دیگر از ویژگیهای رویین تن است. در رویین تن از زره کامپوزیتی پیشرفته استفاده شده که ضمن ایجاد حفاظت، از وزن کمتری نیز برخوردار است. سطح حفاظت این خودرو، مقاومت در برابر گلوله های ۱۲.۷ میلیمتری هسته فولادی عنوان شده است.
در این خودرو مساحت پنجره ها تا حد امکان کم در نظر گرفته شده است تا ضعف نسبی شیشه های تهیه یا ساخته شده برای آن نسبت به زره کاموزیتی بدنه کمترین تأثیر منفی را در حفاظت کلی خودرو داشته باشد.درب های خودروی زرهی رویین تن خلاف جهت هم باز می شوند تا نفرات پس از پیاده شدن از دو سمت عقب و جلو آسیب پذیری کمتری داشته و از درب ها به عنوان سپر استفاده کنند.
یک دریچه نسبتاً بزرگ نیز روی سقف خودرو تعبیه شده که به نفرات امکان دسترسی به جایگاه سلاح نصب شده روی سقف را می دهد.در نمونه رونمایی شده یک تیربار کالیبر ۱۲.۷ میلیمتری به عنوان سلاح روی سقف نصب شده بود. البته حفاظت نفر کاربر سلاح روی سقف از تمام جهات کامل نیست و فقط از سمت عقب محافظت می شود.
وجود سکوی دو درجه آزادی کنترل از راه دور برای به کارگیری سلاح روی سقف
ممکن است در نمونه های تولیدی اقدام به نصب برجک حفاظت شده برای کاربر سلاح روی سقف شود یا اینکه به طور کلی از سکوی دو درجه آزادی کنترل از راه دور برای به کارگیری سلاح روی سقف استفاده شود.خودروی رویین تن دارای فضایی برای حمل بار در پشت کابین بوده و دو تایر ذخیره نیز در همین فضا برای آن در نظر گرفته شده است.
حفاظت بخش موتور خودرو نیز مانند بدنه بوده و از این حیث خطر از کار انداختن خودرو تنها با شلیک به موتور آن که در برخی خودروهای حفاظت شده دیده می شود در رویین تن وجود ندارد.احتمالاً در نمونه های تولید انبوه خودروی زرهی رویین تن، شاهد افزوده شدن برخی جزئیات و تجهیزات از جمله دوربین های دید به جلو و عقب و چراغ های LED برای تأمین روشنایی محیط اطراف خودرو خواهیم بود.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
113
:بیشتر بخوانید
گزارش: رونمایی از رویین تن ضد گلوله