ایران پرس- اعتراضات گسترده در فرانسه که از 17 نوامبر آغاز شده ابعاد بی‌سابقه‌ای پیدا کرده و نه فقط واکنش شدید «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه را به دنبال داشته، بلکه سبب هشدارهای جدی به وی از جانب سیاست‌مداران ارشد فرانسه شده است.

مکرون درواکنشی شدیداللحن به اعتراضات گسترده درکشورش گفت: «معترضان باید شرم کنند و خشونت در فرانسه جایی ندارد.» هفته گذشته، 280 هزار نفر در بیش از 2000 نقطه در فرانسه اقدام به تظاهرات کردند که هم‌چنان ادامه دارد.

در تظاهرات اعتراضی اخیر تاکنون دو نفر کشته، ۷۰۰ نفر زخمی و صدها نفر نیز بازداشت شده‌اند. این اعتراضات که به اعتراض «جلیقه زردها» معروف شده، کماکان در پاریس و دیگر شهرهای  فرانسه ادامه پیدا کرده است.

جنبش «جلیقه زردها» در ابتدا در اعتراض به سیاست‌های دولت مکرون به ویژه علیه افزایش مالیات سوخت، شکل گرفت و شهروندان معترض با بر تن کردن جلیقه‌های شبرنگی که طبق قوانین راهنمایی و رانندگی در فرانسه هر خودرو باید به آن مجهز باشد، اعتراض سراسری خود را اعلام کردند، اما این حرکت اعتراضی که در آغاز به شیوه مسالمت‌آمیز شکل گرفته و گسترش یافت، به خشونت کشیده شده است. 

این خونین‌ترین اعتراضات مردمی فرانسه در مدت کوتاه یک هفته عنوان شده است. از ویژگی‌های این اعتراضات، خودجوش بودن آن و بی‌توجهی به سندیکاهای کاری و کارگری است. به همین علت دولت فرانسه دقیقا نمی‌داند طرف مقابلش چه گروهی است تا بتواند با مذاکره و امتیاز دادن و گرفتن، این اعتراضات را پایان بخشد.

این حرکت اعتراضی هرچند رهبر مشخصی ندارد، اما برخی تحلیلگران از آن به‌عنوان یکی از بزرگترین جنبش‌های ضد سرمایه‌داری در فرانسه نام برده‌اند.

مکرون، رئیس جمهوری جوان فرانسه که از مه 2017 با شعارهای توده پسند روی کار آمد، در دو سال اخیر بیشترِ تلاش خود را صرف ارائه و اجرای طرح‌ها و قوانینی کرد که به ادعای وی در راستای بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی فرانسه هستند.

با این حال، واکنش جامعه فرانسه درقبال اقدامات مکرون، واکنشی منفی و با اعتراضات گسترده بوده است. از جمله مظاهر این مساله، شکست حزب مکرون یعنی «جمهوری به پیش» در انتخابات پارلمانی میان دوره‌ای 4 فوریه 2018 بود که بدین‌ترتیب وی ناکامی در اولین تجربه انتخاباتی‌اش را تجربه کرد.

با این حال، مکرون بر ادامه اجرای اصلاحات مد نظر خود اصرار دارد که از جمله موارد آن، افزایش نرخ حامل‌های انرژی به ویژه گازوئیل و نیز افزایش مالیات‌هاست. قیمت این حامل انرژی در طول 12 ماه گذشته 23 درصد افزایش داشته و به بالاترین قیمت از اواخر دهه 2000 رسیده است. تصمیم دولت فرانسه برای اعمال مالیات بیشتر بر سوخت از ابتدای سال 2019 باعث خشمگین‌تر شدن شهروندان فرانسوی شده است.

افزایش بهای سوخت به ویژه گازوئیل فشار زیادی را بر بودجه خانوارهای فرانسوی وارد می‌کند. وخامت اوضاع کنونی که باعث آسیب‌های زیاد به صنعت گردشگری فرانسه شده است، باعث شده تا سیاستمداران، سران احزاب و مقامات بلندپایه فرانسه با هشدار به مکرون، خروج فوری این کشور از بحران اقتصادی کنونی و آرام کردن معترضان را خواستار شوند.

«ژرار لارشه» Gérard Larcher رئیس سنای فرانسه در پیام توئیتری اعلام کرد: دولت فرانسه باید فورا نیاز‌های معترضان به سیاست‌های اقتصادی را برطرف کند تا کشور از بحران ایجاد شده خارج شود. 

حزب جمهوری‌خواه نیز از دولت فرانسه خواست صدای معترضان را تا دیر نشده است بشنود. با این حال برخی سیاست‌مداران فرانسوی بر ادامه اعتراضات تاکید دارند.

«ژان لوک ملانشون» Jean-Luc Mélenchon رئیس حزب «فرانسه نافرمان» اعلام کرد: دیگر برای شنیدن صدای معترضان دیر شده چرا که مردم زیر فشار اقتصادی له شده‌اند. این بیم وجود دارد که اصلاحات اقتصادی و اجتماعی مدنظر مکرون باعث وخامت بیش از پیش وضعیت اشتغال و اقتصادی این کشور بزرگ اروپا شود.

چشم‌انداز فراروی فرانسه اکنون افزایش قابل توجه اعتراضات اجتماعی و گسترش نارضایتی از سیاست‌ها و اقدامات مکرون است. 118/120

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

گزارش: اوضاع تب دار اقتصاد فرانسه

افزایش شمار زخمی های اعتراضات ضد دولتی در فرانسه