منابع خبری ترک با انتشار این خبر عنوان کردند؛ رئیسجمهور ترکیه در تماس تلفنی روز پنجشنبه ( 11 ژانویه) با «ولادیمیر پوتین»همتای روس خود، ملاحظات آنکارا در قبال تحولات اخیر سوریه را به اطلاع مقام ارشد روس رسانده است.
نیویورک تایمز چاپ امریکا اما اعلام کرد، «رجب طیب اردوغان» در این تماس تلفنی به حملات ارتش سوریه به معارضان مسلح در استان ادلب و غوطه شرقی اشاره و عنوان کرده که به بارنشستن تصمیمات نشست سوچی، مستلزم قطع این حملات است.
در معادلات میدانی سوریه، ادلب محل حضور معارضینی است که طی همه سالهای بحران سوریه ترکیه از آنها حمایت کرده است و اخیراً به عنوان ناظر اجرای مقررات کاهش تنش در این منطقه گمارده شده در واقع این نقش پس از نشست ششم آستانه به ترکیه واگذار شد و با هدف ایجاد مناطق کاهش تنش عملیات نظامیان ترکیه در استان ادلب سوریه مورد توافق نمایندگان کشورهای حاضر در این نشست قرار گرفت.
اکنون اما ترکیه حمله نیروهای ارتش سوریه به حلب را مغایر با توافق نشست های ادواری آستانه می داند.
موضوعی که ظاهرا رسانه های ترک با مطرح کردن آن اما به علت اصلی انجام این حملات آگاهانه اشاره ای نکرده اند.
واقعیت آن است که وزارت دفاع روسیه روز دوشنبه هشتم ژانویه طی بیانیه ای ازحمله همزمان 13 پهپاد متعلق به تروریست های مستقر در سوریه به نیروهای این کشور در سوریه خبر داد. منابع نظامی روس به شبکه خبری راشاتودی گفتند، حملات شامگاه روز شنبه تروریست های سوری به پایگاه هوایی «حمیمم» و پایگاه دریایی «طرطوس» خسارت مالی و جانی در بر نداشته است.
روسیه البته از سرنگونی هفت پهپاد، صدمه دیدن سه پهپاد و به کنترل گرفتن سه پهپاد دیگر تروریست ها خبر داده است.
چراغ سبز مسکو به دمشق برای انجام حمله نیروهای سوری به ادلب
موضوعی که شاید سبب چراغ سبز مسکو به دمشق برای انجام حمله نیروهای سوری به ادلب بوده است واکنون خواب اردوغان را آشفته کرده است.
از اینروست که رئیسجمهور ترکیه در تماس با ولادیمیر پوتین، ضمن رد وجود ارتباط میان آنکارا و حمله پهپادی اخیر به نیروهای روس در سوریه، توقف حملات ارتش سوریه به معارضان مسلح در ادلب را خواستار شد لذا این سئوال مطرح است که آیا روسیه با این چراغ سبز به دمشق، با حمله پهپادی نیروهای تحت حمایت ترکیه در ادلب مقابله به مثل کرده است.
موضوعی که کمتر در رسانه ها و محافل سیاسی به آن اشاره می شود. پاسخ هر چه باشد تماس تلفنی اردوغان با پوتین نگرانیهای طرف ترک را درقبال تحولات میدانی و اتی سوریه نشان میدهد. بویژه که ترکیه پیش نشستهای ادواری استانه با حضور نظامی در سوریه و به ویژه در ادلب اهداف چند منظوره ای را دنبال می کرد که توافق نشست ششم استانه عملا بستر لازم رابرای ترکیه جهت رسیدن به این اهداف فراهم کرد. لذا اکنون ترکیه نگران از دست دادن امتیازاتی است که در نشستهای آستانه به دست آورده است.
اما واقعا علت این نگرانی ها چیست؟
سئوالی که «صادق ملکی» تحلیلگر ارشد مسائل سیاسی در تشریح ابعاد مختلف عملیات نظامیان ترکیه در استان ادلب اینگونه پاسخ می دهد: هدف ترکیه از عملیات و حضور در ادلب، تبدیل برد نظامی به دستاورد سیاسی است، ضمن اینکه ترکیه ازاین رهگذر، آنکارا درپی تضعیف موقیت کردهای سوریه در معادلات سیاسی و تحولات میدانی در سوریه است.
این تحلیلگر معتقد است: آنکارا همچنین به دنبال جایگیری مناسب در ادلب است تا بتواند در سر میز مذاکرات با دست پر حضور داشته باشد. وی همچنین عنوان کرد که ترکیه برای تامین منافع خود به یک سیاست سلبی در عراق و سوریه دست زده است.
از این رو با نگاهی به پرونده سوریه از ابتدای درگیریها تاکنون به این نتیجه میرسیم که تغییر سیاستهای آنکارا بر اساس منافع این کشور صورت میگیرد که با توجه به وضعیت و موقعیت جغرافیایی آن امنیت ملی بحث مهم آنها به حساب میآید.
در واقع همین موضوع تامین و حفظ امنیت ملی است که مقامات ترک با تاکید بر آن به خود اجازه حضور نظامی در سوریه دادند، لذا اکنون نمی توانند پس از همه تبلیغات و توجیهات کلامی و عملی خود برای ورود به سوریه بپذیرند که حملات ارتش سوریه به یکسر همه به اصطلاح اندوخته های آنان به باد داده است.
به علت تماس تلفنی اردوغان با رئیس جمهوری روسیه و همه آشفتگی های رئیس جمهوری ترکیه در نتیجه حمله نیروهای دولتی سوریه به ادلب از این زوایه باید نگریست.118/110
نویسنده: امیرحسین اسداله منفرد