ایران پرس- «سهراب مناتساکانیان» وزیر امور خارجه ارمنستان از روسای مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا خواست برای تامین امنیت ساکنان منطقه قره باغ، از فروش سلاح به جمهوری آذربایجان جلوگیری کنند.

«سهراب مناتساکانیان» در نشست شورای وزیران سازمان امنیت و همکاری اروپا در میلان ایتالیا گفت: علت اصلی مناقشه قره باغ، نادیده گرفته شدن اصول اساسی حقوق بشر و به کارگیری زور در مقابل خواسته صلح آمیز ارامنه قره باغ است. 

موشک های «اسکندر» و «اسکاد»

همزمان با این اظهارات، دولت ارمنستان بخشی از تسلیحات خریداری شده از روسیه از جمله موشک های «اسکندر» و «اسکاد» که قادر هستند اهداف دور را هدف قرار دهند - به نمایش گذاشت.

به نظر می رسد هدف دولت ایروان از نمایش توانمندی های نظامی، ممانعت از تهاجم احتمالی جمهوری آذربایجان و از سر گیری دوباره جنگ بوده است.

این درحالی است که وضعیت بلاتکلیفی میان طرفین متخاصم، لاینحل ماندن راه های پایان دادن مناقشه قره باغ و ناتوانی روسای گروه  میانجی مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا به منظور پایان دادن به این مناقشه طولانی مدت، هرگونه احتمال از سرگیری جنگ را تقویت می کند.

درهمین ارتباط، «اولگ کوزنتسوف» (Oleg Kuznetsov) کارشناس روس و تحلیلگر روابط بین الملل معتقد است: «امروز ارمنستان به عرصه رقابت های ژئوپلتیک آمریکا و روسیه تبدیل شده است و افزایش مداخله های مستقیم آمریکا در امور داخلی این کشور و محدود شدن فضای عمل برای روسیه در ارمنستان، می تواند نتایج غیرقابل پیش بینی درپی داشته باشد.»

این در حالی است که عقب نشینی روسیه از ارمنستان، می تواند به معنای چراغ سبز مسکو به جمهوری آذربایجان برای آزادسازی اراضی اشغالی قره باغ قلمداد شود.

آمریکا، روسیه و فرانسه روسای مشترک گروه مینسک سازمان امنیت وهمکاری اروپا هستند.

مناقشه قره باغ

این گروه در سال 1992 میلادی با هدف پایان دادن به مناقشه آذری - ارمنی بر سر مالکیت منطقه قره باغ فعالیت خود را آغاز کرده است اما به رغم بیش از دو دهه فعالیت، نه تنها مناقشه قره باغ پایان نیافت، بلکه بر پیچیدگی های این مناقشه افزوده شده است.

یک دلیل اصلی این روند، حمایت های سیاسی، مالی و نظامی روسای گروه مینسک سازمان امنیت وهمکاری اروپا از ارمنستان و ارامنه قره باغ طی 26 سال گذشته بوده است.

طی چند سال گذشته، روسیه، رژیم اشغالگر قدس، اوکراین، کره جنوبی، آفریقای جنوبی، ترکیه و پاکستان اصلی ترین کشورهای صادرکننده سلاح به جمهوری آذربایجان بوده اند.

ضمن اینکه آمریکا و فرانسه نیز تامین کنندگان مخفی سلاح برای ارمنستان طی چند سال گذشته بوده اند.

روسیه همزمان به طرفین مناقشه قره باغ سلاح صادر می کند. درحقیقت درخواست ارمنستان از گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا تا حدودی قابل تامل است.

درمجموع، با توجه به همزمانی اظهارات وزیر امورخارجه ارمنستان در نشست شورای وزیران امور خارجه سازمان امنیت و همکاری اروپا در شهر میلان ایتالیا و نمایش توان نظامی ارمنستان، به نظر می رسد، دولت ایروان ضمن تلاش برای جلوگیری از بروز احتمالی جنگ، تلاش می کند بازنده جدل های لفظی در منطقه و جهان نباشد.

135/118

نویسنده:محمد علی طالبی

بیشتر بخوانید: 

واکنش باکو به سفرهای رئیس جمهوری خودخوانده «قره باغ»

اعتراض باکو به سفر رییس‌جمهوری خودخوانده قره‌باغ به مسکو/ تحلیل

اعتراض های بی نتیجه باکو به پاریس درباره قره باغ/ تحلیل