با توجه به اقدام بی سابقه رژیم سعودی در برخورد با این منتقد که اکنون احتمال قتل وی می رود، درخواست ها برای شفاف سازی در این زمینه رو به افزایش است.
در این راستا «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواستار آن شد که عربستان ماجرای مفقود شدن خبرنگار سعودی را بررسی کند.
موگرینی اعلام کرد که این اتحادیه به طور کامل از مواضع «مایک پمپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا حمایت میکند که خواستار انجام بررسی از سوی عربستان درباره وضعیت جمال خاشقچی شده بود.
موگرینی گفت: ما در این باره کاملا با موضع آمریکا هم راستا هستیم، انتظار ما انجام بررسی کامل با شفافیت کامل از سوی مقامهای سعودی درباره اتفاقات رخ داده است.
وزیر امور خارجه آمریکا پیشتر خواستار حمایت از انجام تحقیقات گسترده درباره مفقود شدن این روزنامهنگار سعودی شد.ابراز نگرانی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و اعلام همسویی موضع در این زمینه با موضع آمریکا پرسش های زیادی را موجب می شود.
کشورهای اروپایی و آمریکا روابط گسترده ای با عربستان سعودی داشته و حفظ این روابط و منافع حاصل از آن برای آنها از اولویت نخست برخوردار است.
با این حال مقامات ارشد آمریکایی در روزهای اخیر به ابراز نگرانی ظاهری در این زمینه پرداخته و خواهان روشن شدن سر نوشت جمال خاشقچی شده اند.
دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا اعلام کرده است، شنیدن خبرهای مربوط به جمال خاشقچی «مایه نگرانی» است. مایک پنس معاون ترامپ نیز در این زمینه گفت: جهان آزاد حق دارد که پاسخی بشنود.
در همین حال، قانونگذاران جمهوریخواه و دموکرات نیز به گزارشها درباره کشتهشدن این روزنامهنگار سعودی واکنش نشان دادهاند. برخی منتقدان داخلی ترامپ خواهان برخورد با سعودی ها و روشن شدن ابعاد ناپدید شدن جمال خاشقچی شده اند.
سناتور«باب کورکر» رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا نیز تاکید کرد، همه چیز نشان میدهد جمال خاشقچی هفته گذشته در داخل کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه کشته شده است.
کورکر هشدار داد :واکنش کنگره به قتل خاشقچی، ملموس خواهد بود و از نظر سنا روابط با عربستان در پایینترین سطح قرار دارد.
با این حال مساله ای که موجب تردید در صداقت آمریکا در این باره می شود، آگاهی واشنگتن از وضعیت وخیم حقوق بشر در عربستان سعودی است.
با اینکه هنوز کاملا مشخص نیست که چه اتفاقی برای خاشقچی افتاده است، اما با در نظر گرفتن سیاست رژیم سعودی در برابر مخالفان می توان حدس زد این روزنامه نگار به چه سرنوشت شومی دچار شده است.
رژیم سعودی از سرکوبگر ترین رژیم ها در جهان محسوب شده و بشدت با هر گونه اعتراض و یا انتقاد برخورد کرده و منتقدان و مخالفان خود را مورد آزار و اذیت ، زندانی کردن قرار داده و در مواردی نیز آنها را اعدام کرده است.
این رژیم سابقه بسیار منفی در زمینه حقوق زنان داشته و حتی تا چندی قبل به آنها اجازه رانندگی نمی داد.
در عین حال از زمانی که ملک سلمان به پادشاهی عربستان رسیده، عملا محمد بن سلمان پسرش زمام قدرت را در دست داشته و ضمن پیشبرد سیاست های مد نظر آمریکا از جمله مقابله فعال با ایران و محور مقاومت در منطقه، عملا ثروت عربستان را با امضای قراردادهای تسلیحاتی و اقتصادی و تجاری چند صد میلیارد دلاری در اختیار واشنگتن قرار داده است تا بدین ترتیب از طریق امنیت وارداتی، همچنان رژیم سعودی سلطه خود را بر عربستان حفظ کند.
لذا واکنش های مقامات ارشد آمریکا در این زمینه بیشتر ظاهر سازی به نظر می رسد و آنها کاملا از نحوه برخورد شدید و ظالمانه رژیم سعودی با مخالفان خود آگاهی دارند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
141/110
بیشتر بخوانید:
انتشار اسامی و تصاویر نیروهای امنیتی رژیم سعودی در ماجرای خاشقجی
گزارش: معمای روزنامهنگار
واکنش موگرینی بهپرونده روزنامهنگار منتقد سعودی