بیانیه مشترک این سازمان ها شامل آکسفام و کمیته بین الملی نجات، در پی انتشار گزارش هایی درباره شکست ماموریت صلحبانی سازمان ملل برای دفاع از غیرنظامیان در برابر حملات دولتی در سودان جنوبی از جمله تعرض به زنان، صادر شد.
گفته می شود، نیروی صلحبانی سازمان ملل درسودان جنوبی حدود 12هزار سربازمسلح دارد که از اختیار تام برای متوسل شدن به نیروی اسلحه برای محافظت از جان غیرنظامیان در این کشور برخوردار هستند. ماموریت صلحبانی سازمان ملل در سودان جنوبی همچنین اختیار دارد در زمینه رساندن کمک های انسانی به دست غیرنظامیان فعالیت کند.
این در حالی است که "بان کی مون"، دبیر کل سازمان ملل متحد نیز پنجشنبه گذشته اعلام کرد: سودان جنوبی به طور مخاطره آمیزی همچنان در وضعیت وخیم قرار دارد. بان کی مون همچنین هشدار داد: وعده ها در خصوص کشوری جدید به همراه صلح، عدالت و فرصت ها عملی نشده است.
شهر "جوبا" پایتخت سودان جنوبی به تازگی صحنه درگیری های شدیدی بین نیروهای دولتی و سربازان وفادار به "ریک ماچار"، معاون رئیس جمهوری و رهبر شورشیان سابق این کشور بود که بیش از 300 کشته برجای گذاشت.
سازمان ملل متحد همچنین در مورد خشونتهای جنسی در جوبا پایتخت سودان جنوبی هشدار داد. "فرحان حق"، Farhan Haq سخنگوی سازمان ملل متحد اعلام کرد: از زمان آغاز درگیری ها دو طرف رقیب در جوبا از سه هفته قبل تاکنون دستکم 120 مورد خشونت جنسی و تجاوز ضد غیر نظامیان در این شهر رخ داده است.
فرحان حق افزود: نیروی پاسدار صلح سازمان ملل متحد در سودان جنوبی همچنان گزارش هایی بسیار نگران کننده درمورد خشونت های جنسی از جمله تجاوز و تجاوز گروهی ضد غیرنظامیان در پایتخت سودان جنوبی توسط سربازانی که یونیفورم به تن دارند، دریافت می کنند.
سخنگوی سازمان ملل متحد گفت: نیروهای پاسدار صلح سازمان ملل متحد گشت زنی ها را افزایش داده اند و تلاش می کنند از زنان در جوبا و دیگر نقاط سودان جنوبی محافظت کنند. فرحان حق تصریح کرد: سازمان ملل متحد از همه طرف ها در سودان جنوبی می خواهد عاملان این گونه خشونت ها را فورا مجازات کنند.
"ریک ماچار" رهبر سابق شورشیان و "سالوا کر" رئیس جمهور سودان جنوبی، دو طرف درگیر در جنگ داخلی این کشور، اوت سال 2015 موافقتنامه صلحی را امضا کردند اما برغم بازگشت "ریک ماچار" به جوبا و شرکت در دولت وحدت ملی بار دیگر درگیری ها در سودان جنوبی از سر گرفته شد.ریک ماچار رهبر پیشین شورشیان سودان جنوبی و معاون رئیس جمهور پیشین این کشور در پی از سر گرفتن این خشونت ها در جوبا، از این شهر فرار کرد.
در پی ترک جوبا توسط ماچار، سالوا کر رئیس جمهور سودان جنوبی تابان دنگ گای Taban Deng Gai را به جای ریک ماچار به عنوان معاون خود منصوب کرد. "تابان دنگ گای" رئیس مذاکره کنندگان شورشیان سابق در مذاکرات صلح سودان جنوبی بوده است. پیش از این ماچار در نامه ای به رئیس جمهوری سودان جنوبی، تابان دنگ گای را از سمت خود برکنار و تاکید کرده بود با بازگشت خود به جوبا جانشین او را تعیین می کند.
اکنون افزایش بحران و شکاف سیاسی در سودان جنوبی در حالی است که حدود چهار میلیون و 800 هزار نفر از شهروندان این کشور که تقریبا معادل نیمی از جمعیت سودان جنوبی هستند، با کمبود شدید مواد غذایی مواجه هستند.