ایران پرس- دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در راستای وعده انتخاباتی خود در باره حل و فصل بحران هسته ای شبه جزیره کره، سیاست تهدید و مذاکره را در پیش گرفته است.

اما به رغم برگزاری سه دور مذاکره بین سران دو کشور، هنوز هیچ پیشرفت واقعی در مسیر حل وفصل این بحران صورت نگرفته و مذاکرات جدید در سطح کارشناسی نیز بی نتیجه بوده است.

این مساله باعث شده تا رئیس جمهوری آمریکا درصدد ایجاد تحرکی جدید در این زمینه برآید. 

ترامپ  یکشنبه 17 نوامبر در توییتی خطاب به"کیم جونگ اون"رهبر کره شمالی ضمن ابراز امیدواری برای دیدار با وی، اعلام کرد، برای رسیدن به توافق با آمریکا در مورد خلع سلاح هسته ای سریع عمل کند.

با این همه کره شمالی که از اهداف واقعی گام جدید ترامپ از جمله تظاهر به کسب دستاوردی جدید در عرصه سیاست خارجی با توجه به مساله استیضاح وی با خبر است، واکنش منفی به این درخواست ترامپ نشان داده است.

وزارت خارجه کره شمالی می‎گوید قرار نیست به ترامپ فرصت بدهد تا با برگزاری یک نشست بی‌فایده برای خودش اعتبار بخرد.

"کیم کی گوان" مشاور وزارت خارجه کره شمالی در بیانیه‎ای که روز دوشنبه 18 نوامبر در رسانه رسمی این کشور منتشر شد؛ اعلام کرد که پیونگ یانگ هیچ چیزی برای غلو کردن به ترامپ نمی ‌دهد مگر آنکه در مقابل، چیزی از وی دریافت کند. 

کیم کی گوان با اشاره به پیام توئیتری ترامپ تاکید کرد: پیونگ یانگ اشتیاقی به برگزاری نشستی بی‌فایده ندارد. اگر آمریکا واقعا به فکر چشم‌پوشی از مذاکره با ما نیست، باید برای ترک این سیاست خصمانه که به کره شمالی به چشم دشمن نگاه می‎کند؛ تصمیم بگیرد.

بعد از آخرین دیدار ترامپ و کیم جونگ اون، با توجه به پافشاری دولت ترامپ برای آغاز دور جدیدی از مذاکرات بین واشنگتن و پیونگ یانگ، هیئت های آمریکایی و کره شمالی پس از چند ماه  توقف مذاکرات دو جانبه، روز 5 اکتبر 2019 مذاکرات هسته ای را در استکهلم برگزار کردند، اما فقط بعد ازچند ساعت این مذاکرات متوقف شد.

دلیل این امر تاکید آمریکایی ها بر اجابت خواسته های خود از جانب کره شمالی بدون دادن امتیازی به پیونگ یانگ بود.

پس از آن واشنگتن تلاش کرده تا بار دیگر مذاکرات جدیدی بین دو طرف صورت گیرد. در این راستا آمریکا برگزاری رزمایش مشترک با کره جنوبی را به تعویق انداخت.

با این حال پیونگ یانگ این رزمایش ها را یک «تهدید بزرگ» خوانده و درباره برگزاری آنها هشدار داده  است.

در مقابل "مارک اسپر" وزیر دفاع آمریکا مدعی شد که تصمیم به تعویق برگزاری رزمایش مشترک آمریکا و کره جنوبی نشانه «حسن نیت» در راستای ارتقای دیپلماسی است و از پیونگ یانگ خواست بدون پیش شرط یا تردید به میز مذاکره بازگردد.

با این حال کره شمالی ها به خوبی آگاه هستند که تا زمانی که موضع واشنگتن تغییری نکرده هرگونه مذاکره جدید بی فایده بوده و صرفا در راستای اهداف تبلیغاتی ترامپ خواهد بود.

"کیم میونگ گیل" مذاکره کننده هسته ای کره شمالی هفته گذشته اظهار داشت: واشنگتن دور دیگری از مذاکرات سطح کارشناسی را برای ماه دسامبر پیشنهاد داده است، پیونگ یانگ مایل است فقط در صورتی که آمریکا یک راه حل «اساسی» پیشنهاد کند در این مذاکرات شرکت کند.

در مذاکرات میان دو کشور؛ کره شمالی در ازای برنامه هسته ای خود به دنبال رفع تحریم ها و تضمین های امنیتی است؛ اما آمریکا اصرار دارد که کره شمالی ابتدا قدم های اساسی را برای خلع سلاح هسته ای بردارد.

پیونگ‌یانگ بارها از واشنگتن به دلیل ادامه اعمال فشار اقتصادی به کره شمالی، آن هم با وجود برخی اقدامات از جانب کره شمالی در راستای خواسته های آمریکا انتقاد کرده  است.

رهبر کره شمالی به خوبی از نقش مهم برگ های برنده این کشور در مقابل آمریکا یعنی توانمندی هسته ای نظامی و قدرت موشکی کره شمالی آگاه است و به هیچ عنوان حاضر نیست که بدون گرفتن امتیازات اساسی به ویژه رفع تحریم ها از کره شمالی این توانمندی ها را کاهش داده و یا آنها را از بین ببرد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/118

بیشتر بخوانید:

شرط کره شمالی برای ادامه مذاکره با آمریکا

هشدار کره شمالی به آمریکا درباره ادامه تحریم ها ضد پیونگ یانگ/ تحلیل