«ماموکا باختادزه» در هفتاد و سومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، تاکید کرد: روسیه ضمن اجرای تعهدات بین المللی، باید نیروهای خود را از مناطق آبخازیا و اوستیای جنوبی خارج کند.
با توجه به روابط آشفته تفلیس و مسکو، شکی نیست که درخواست اخیر نخست وزیر گرجستان از روسیه، می تواند روابط دو کشور را بیش از پیش تحت تاثیر قرار دهد. بویژه که تلاش های سیاستمداران گرجی برای همگرایی با غرب و پیوستن به نهادهای غربی نظیر ناتو با مخالفت های شدید روسیه مواجه است.
پس از فروپاشی شوروی در سال 1991 دو منطقه خودمختار گرجستان شامل آبخازیا و اوستیای جنوبی، جدایی خود را از دولت مرکزی تفلیس اعلام کردند.
این دومنطقه استقلال طلب، از زمان استقلال گرجستان در سال 1991، تلاش کردند از قیمومیت دولت مرکزی تفلیس خارج شوند. جمهوری خودخوانده آبخازیا در پی درگیری های نظامی سال 1992 به طور کامل از کنترل دولت گرجستان خارج شد.
روسیه استقلال اوستیای جنوبی را نیز به رسمیت شناخت
این درحالی است که منطقه اوستیای جنوبی، در پی حمله ارتش گرجستان در ماه اوت سال 2008 که با مداخله روسیه به بروز جنگ پنج روزه انجامید به وضعیت آبخازیا ارتقا یافت. روسیه استقلال اوستیای جنوبی را نیز به رسمیت شناخت و طی چندسال گذشته همواره از حامیان جمهوری های استقلال طلب آبخازیا و اوستیای جنوبی محسوب می شده است.
در این شرایط چنین به نظر می رسد که دولت مرکزی تفلیس تلاش می کند با خارج ساختن نظامیان روسیه از جمهوری های خودخوانده آبخازیا و اوستیای جنوبی، نقش بیشتری دراین دو استان خودمختار گرجستان، ایفا کند.
این درحالی است که مقام های مسکو بر این باورند که خروج ارتش روسیه ممکن است به حضور نیروهای بیگانه در گرجستان منجر شود.
مقام های روسیه همچین می گویند: پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، آمریکا تلاش مضاعفی به کار گرفته است تا با تقویت حضور نظامی مناطق آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی، آخرین ضربه های تاثیرگذار را برپیکر بازمانده شوروی یعنی روسیه وارد سازد.
دراین زمینه، «مایکل او.هالنون» (Michael O. Helenon ) پژوهشگر موسسه بروکینگز گفته است:
«غرب نباید در عضویت گرجستان در ناتو عجله کند. این اقدام رابطه روسیه و آمریکا را بدتر و خطر جنگ را پررنگ تر می سازد.»
بدیهی است که، طرح این موضوع در سازمان ملل برای روسیه چندان خوشایند نیست و ممکن است به خصومت های هرچه بیشتر روسیه با گرجستان دامن بزند.
قرارداد اتحاد و همگرایی روسیه با جمهوری خودخوانده اوستیای جنوبی
علاوه براین، باید گفت: برغم تلاش های تفلیس برای از سرگیری مجدد روابط با مسکو، دولتمردان روسیه روز 20 می سال 2015 میلادی با امضای قرارداد اتحاد و همگرایی با جمهوری خودخوانده اوستیای جنوبی، متعهد به دفاع ازاین جمهوری خودخوانده شده اند.
براساس این قرارداد، روسیه مسوولیت حمایت از اوستیای جنوبی را به عهده گرفته و متعهد شده است در این جمهوری خودخوانده، پایگاه نظامی دایر کند. با توجه به این واقعیت ها، باید گفت: طرح برخی مسائل علیه روسیه در مجامع بین المللی توسط مقام های گرجستان، فرجام سازنده ای برای دولتمردان تفلیس نخواهد داشت.
135/110
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
واکنش تند روسیه به الحاق گرجستان به ناتو
اذعان تفلیس به حمایت جامعه جهانی از یکپارچگی گرجستان/ تحلیل
روابط سیاسی گرجستان و روسیه همچنان در وضعیت بن بست/ تحلیل
بررسی چشم انداز روابط روسیه و گرجستان
پایان نشست اعضای اتحادیه «گوام »با صدور بیانیه ای مشترک در گرجستان
توسعهطلبی ناتو در قفقاز؛ هشدار روسیه به گرجستان/ تحلیل
تلاش گرجستان برای پیوستن به ناتو/ تحلیل