«یاروسلاو کاژینسکی» معاون نخست وزیر و رهبر حزب حاکم قانون و عدالت،در نشستی خبری با انتشار گزارشی 3 جلدی، از آلمان خواست در مورد بازپرداخت این غرامت مذاکره کند او مدعی شد که اقتصاد آلمان قادر به پرداخت این مبلغ خواهد بود. تیمی متشکل از بیش از ۳۰ اقتصاددان، مورخ و کارشناسان دیگر از سال ۲۰۱۷ بر روی این گزارش کار کردند.
البته وی پیش بینی کرد که روند مذاکرات تا پیش از دریافت غرامت از سوی ورشو «طولانی و دشوار» باشد.این مقام لهستانی تاکید کرد که در مجموع «بخش قابل توجهی از غرامت به مرگ بیش از ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار شهروند لهستانی» مربوط است.
همچنین خسارات مادی حدود۱۷۰ میلیاردیورو (۸۰۰ میلیارد زلوتی)برآورد شده است.
«ارکادیوسز مولارکزیک» قانونگذار و مدیر تیم تدوین این گزارش می گوید: "غیرممکن است که ارزش مالی برای از دست دادن جان ۵.۲ میلیون نفر قائل شد."
حزب قانون و عدالت لهستان که یک حزب راستگرای محافظهکار ملی و دموکراتیک مسیحی است از زمان قدرت گرفتن در سال ۲۰۱۵ تاکنون بارها مساله دریافت غرامت از آلمان را مطرح کرده است. این موضوع بین دو کشور تنشهایی را ایجاد کرده است.
این در حالی است که به گفته مقامات آلمان، لهستان در سال ۱۹۵۳ از دریافت غرامت جنگی از آلمان شرقی چشم پوشی کرده بود، مساله ای که محافظه کاران لهستانی با آن مخالف هستند. آلمان هم چنین استدلال میکند که در سالهای پس از جنگ جهانی دوم، غرامت به کشورهای بلوک شرق پرداخت و پرونده این موضوع بسته شده است.
با این حال، دولت راستگرای لهستان میگوید که نخستین کشور قربانی جنگ بوده است و خسارتهای این جنگ بهطور کامل از سوی آلمان جبران نشده است.
ادعای جدید لهستان علیه آلمان را می توان مورد جدیدی از موارد متعدد بروز شکاف و اختلاف در اتحادیه اروپا دانست، آن هم در زمانی که اروپایی ها مدعی ایجاد جبهه واحدی علیه روسیه به دلیل جنگ اوکراین هستند. البته اختلاف بین آلمان و لهستان از زمان روی کار آمدن دولت جدید در برلین تشدید شده است.
«یاروسلاو کاژینسکی»معاون نخست وزیر لهستان و رهبر حزب حاکم این کشور در اواخر دسامبر 2021 دولت جدید آلمان به صدراعظمی اولاف شولتز را متهم کرد که به دنبال تشکیل امپراتوری جدیدی بعد از نازی ها است.
کاژینسکی گفت: "برخی کشورها از تشکیل امپراتوری آلمان در اتحادیه اروپا نگرانند. ما در لهستان با این روش تحقیرآمیز آلمان به هیچ وجه موافق نیستیم. آنها به دنبال تشکیل امپراتوری رایش چهارم هستند."
همان گونه که از قبل پیش بینی می شد با روی کار آمدن دولت ائتلافی جدید آلمان که آشکارا گرایشات هم گرایی اروپایی را دنبال می کند اختلافات با اعضای به اصطلاح یاغی اتحادیه اروپا به ویژه لهستان رو به افزایش گذاشته است.
لهستان از زمان پیوستن به اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۴ یکی از بزرگترین ذینفعان بودجه این اتحادیه بوده و کمکهای بروکسل به لهستان باعث شده تا ورشو از بزرگترین رکود اقتصادی در بحران اقتصادی سال 2008 رهایی یابد.
با این حال لهستان همواره دچار تعارضات و تنش های مختلفی با اتحادیه اروپا بوده و مناسبات ورشو و بروکسل به طور خاص پس از به قدرت رسیدن حزب محافظه کار و ملیگرای «قانون و عدالت» در سال ۲۰۱۵ دچار تلاطم شده است.
به ویژه لهستان پس از یک سری تغییرات در نظام قضایی اتحادیه اروپا با این نهاد اروپایی دچار اختلافات جدی شده است. دولت ائتلافی آلمان که به رهبری سوسیال دموکراتها و صدراعظمی اولاف شولتز بشدت هوادار فدرالیسم اروپایی و تفوق تصمیمات اتحادیه اروپا بر تصمیمات کشورهای عضو است در حالی که دولت لهستان و مقامات ارشد این کشور دیدگاهی کاملا مغایر با آلمان دارند.
اکنون به نظر می رسد که ورشو در راستای تشدید فشار به برلین به دستاویز جدیدی متوسل شده که از دیدگاه آلمان کاملا ناموجه و غیر قابل قبول است.این ادعای لهستان علیه آلمان صرفا موجب افزایش اختلافات بین دو کشورو نیز تشدید واگرایی در اتحادیه اروپا خواهد شد.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
117