شماری از نمایندگان مجلس افغانستان در جلسه علنی این نهاد، پیمان امنیتی این کشور با آمریکا را ناکارآمد دانستند و تاکید کردند: این پیمان باید بازنگری شود.
این تعداد ازاعضای مجلس نمایندگان افغانستان تصریح کردند: چنانچه در این بازنگری مشخص شود که این پیمان برای این کشور منفعتی ندارد، باید لغو شود.
«لطیف پدرام» نماینده بدخشان گفت، با امضای پیمان امنیتی میان افغانستان و آمریکا، این کشور با بحران امنیتی روبرو شده است.
وی افزود: قبل از امضای این پیمان، بیشتر مناطق روستایی در اختیار نیروهای امنیتی بود، اما با امضای این پیمان، نیمی از روستاهای افغانستان از کنترل دولت خارج شده است.
«فرقانی» عضو دیگر مجلس افغانستان گفت: در ابتدا گمان می رفت با امضای این پیمان امنیتی، صلح و ثبات در این کشور برقرار میشود و ناامنی کاهش می باید، اما درحال حاضر نه تنها ناامنی برطر ف نشده بلکه روز به روز گسترش می یابد.
درخواست برای بازنگری ولغو پیمان امنیتی با آمریکا، مطالبه ای است که از حدود یکسال پس از امضای این توافقنامه در افغانستان بارها از سوی مجالس نمایندگان و سنا و همچنین شماری از احزاب این کشور مورد تاکید قرار گرفته است.
عدم تعهد آمریکا در اجرای پیمان امنیتی کابل - واشنگتن
پیمان امنیتی افغانستان و آمریکا تنها یک روز پس از برگزاری مراسم تحلیف انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بین دو کشور امضا شد که کاخ سفید هیچ یک از تعهدات قید شده در این سند را برآورده نکرده است.
بخش عمده تعهدات آمریکا دراین پیمان که پس از اعلام رسمی پایان ماموریت رزمی نظامیان خارجی درافغانستان بین مقامات دو کشور امضا شد، آموزش، تجهیز و مشاوره نیروهای ارتش و پلیس این کشور بود که با گذشت حدودچهارسال این وعده های کاخ سفید اجرایی نشده است.
علاوه براین مقابله با تلاش خارجی برای به خطر انداختن امنیت در افغانستان از طریق حمایت از گروه های تروریستی، از جمله مفاد پیمان امنیتی با آمریکا بود که از نظر مردم و مقامات این کشور، واشنگتن هیچ اقدامی در این زمینه انجام نداده است.
منظور مشخص دولت و مردم افغانستان در این زمینه، مقابله آمریکا با سیاست ها و اقدامات پاکستان درافغانستان مطابق با پیمان امنیتی است که دولت کابل آنرا حمایت اسلام آباد از گروه های تروریستی از جمله طالبان می داند.
«محمد هاشم فصیحی» کارشناس مسائل سیاسی افغانستان با بیان اینکه تا کنون افغانستان از پیمان امنیتی آمریکا نفعی نبرده است، گفت:
"بر اساس مفاد این پیمان، آمریکا و ناتو در قبال تجاوز پاکستان به خاک افغانستان باید عکس العمل نشان داده و از دولت کابل حمایت کنند."
البته آمریکا در این پیمان امنیتی همچنین متعهد شده که تنها با درخواست دولت افغانستان در چارچوب عملیات هوایی از نیروهای ارتش این کشور در مقابله با طالبان و دیگر گروه های تروریستی پشتیبانی هوایی کند.
«لیاقت علی امینی» کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان می گوید:
"آمریکا تاکنون هیچ گام عملی برای اجرای مفاد پیمان امنیتی با افغانستان برنداشته و هیچ کمکی به تامین امنیت این کشور نکرده است."
برخلاف انتظارات در افغانستان درباره بهبود اوضاع امنیتی در این کشور پس از امضای پیمان امنیتی با آمریکا، درحدود چهار سال گذشته ناامنی و خشونت در افغانستان افزایش پیدا کرده و اقدامات خودسرانه کاخ سفید در قالب حملات هوایی بدون هماهنگی با دولت کابل هم تداوم یافته است.
بنا به وجود این شرایط نگران کننده است که با افزوده شدن به زمان امضای این پیمان، انتقادها از این سند و همچنین درخواست برای لغو آن در افغانستان افزایش چشمگیری یافته است.
نویسنده: محمدرضا عسگری
116/112
بیشتر بخوانید:
درخواست نمایندگان پارلمان افغانستان بر لغو پیمان امنیتی کابل - واشنگتن/ تحلیل
تاکید مجلس سنای افغانستان بر لغو پیمان امنیتی واشنگتن - کابل/ تحلیل