این مقام آلمانی تصریح کرد که رجب طیب اردوغان از این وضعیت که تعداد زیادی اتباع ترک در آلمان زندگی می کنند سوء استفاده می کند.
وی همچنین خواستار لغو توافق پناهندگان اروپا با ترکیه شد و چنین توافقی را از نظر قوانین بین المللی مشکوک دانست.
موضع تند معاون پارلمان آلمان با توجه به ادامه اختلافات بین برلین و آنکارا بر سر مسائل مختلف و نیز پافشاری ترکیه برای جلوگیری از دیدار مقامات آلمانی از پایگاههای نظامی ترکیه معنا پیدا می کند.
در آخرین مورد از این اختلافات دولت ترکیه از صدور مجوز برای نمایندگان پارلمان آلمان که قصد بازدید از نظامیان این کشور در یک پایگاه هوایی نزدیک شهر قونیه را داشتند، خودداری کرد.
این اقدام ترکیه در واقع در چارچوب سیاست کنونی ترکیه برای جلوگیری از بازدید نمایندگان آلمانی از نظامیان این کشور در ترکیه است.
چند ماه قبل، آنکارا به نمایندگان پارلمان آلمان اجازه نداد از نظامیان این کشور در پایگاه هوایی اینجرلیک بازدید کنند.
پس ازاین اقدام ترکیه، برلین نظامیان خود را به یک پایگاه نظامی در اردن انتقال داد.
به نظر می رسد، هدف دولت ترکیه از این اقدام نمایش سرسختی و تسلیم نشدن خود در باره خواسته های آلمان به طور خاص و اتحادیه اروپا به طور عام است.
ترکیه درباره این اقدام خود این گونه استدلال کرده که در حال حاضر روابط آنکارا و برلین به شدت تیره بوده و به همین دلیل درخواست تعویق این دیدار را کرده است.
با توجه به موضع منفی آنکارا در قبال خواسته های برلین، معاون رئیس پارلمان آلمان در پاسخ به این پرسش که برلین چه اقدامی برای وادار کردن دولت آنکارا به تغییر موضع خود می تواند انجام دهد، خواهان توقف صادرات تسلیحات به ترکیه شده است.
وی با توجه به ادامه خشونتهای ارتش ترکیه در مناطق کردنشین این کشور، ادامه سیاست تسلیحاتی آلمان در قبال ترکیه را غیر قابل قبول تلقی کرده است.
در واقع اقدام برلین برای خروج نظامیان آلمانی از پایگاه نظامی اینجرلیک و انتقال آنان به پایگاهی در اردن در واکنش به موضع آنکارا، به مثابه ضربه ای به موقعیت ترکیه در اتحادیه اروپا و ناتو بود.
روابط بین برلین و آنکارا تحت تاثیر روابط اتحادیه اروپا و ترکیه در یک سال گذشته دستخوش تحولات منفی بسیاری قرار گرفته است.
بررسی دلایل افزایش تنش میان آلمان و ترکیه
دو مساله در این زمینه به تشدید تنش ها بین بروکسل و آنکارا و به تبع آن اختلافات فزاینده بین برلین و آنکارا انجامیده است.
نخست کودتای نافرجام 15 ژوئیه 2016 در ترکیه که موجب انتقاد شدید آنکارا از موضع بی تفاوت اتحادیه اروپا از جمله آلمان در باره آن شد.
در ادامه نیز این نهاد اروپایی و نیز مقامات آلمانی، از نحوه رفتار دولت ترکیه با عوامل کودتا و نیز نقض تعهدات خود در رابطه با روند عضویت در اتحادیه اروپا بشدت انتقاد کردند.
مساله دوم، برگزاری همه پرسی اصلاح قانون اساسی در ترکیه در آوریل 2016 بود که با انتقاد شدید اتحادیه اروپا و دیگر مقامات ارشد اروپایی بویژه «آنگلا مرکل» صدر اعظم و «زیگمار گابریل» وزیر امور خارجه آلمان مواجه شد.از نگاه آلمانی ها، این همه پرسی و اقدامات ناشی از آن ، پس رفت بزرگی در ترکیه محسوب می شود.
در مقابل اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در حمله لفظی بی سابقه ای، اقدامات دولت آلمان را با اقدامات نازی ها مقایسه کرد.
هم چنین پس از مطرح شدن برگزاری همه پرسی برای احیای اعدام در ترکیه، احزاب سوسیال دموکرات و دموکرات مسیحی آلمان، ترکیه را تهدید کردند که در صورت اجرای مجدد مجازات اعدام، باید از شورای اروپا خارج شود.
از نگاه این احزاب، اجرای مجدد مجازات اعدام، نه تنها به مفهوم خروج ترکیه از روند عضویت در اتحادیه اروپا، بلکه به منزله پایان عضویت این کشور در شورای اروپا نیز خواهد بود.
بدین ترتیب روابط آلمان و ترکیه در برهه کنونی در وضعیت بسیار بدی قرار دارد.
در این زمینه «پیتر فیلیپ» کارشناس سیاسی و خبرنگار آلمانی طی مصاحبه ای با سایت شفقنا اظهار داشت:
"لحن کلام سیاستمداران ترکیه باید تغییر کند، تا زمانی که آنها سیاست آلمان را با دوره نازی ها مقایسه می کنند نمی توان به بهبود مناسبات دو کشور در بالاترین سطح اندیشید."
اکنون نیز با موضع گیری شدید اللحن معاون پارلمان آلمان علیه ترکیه می توان انتظار داشت که تنش بین برلین و آنکارا افزایش یابد.
هر قدر این تنش ها بیشتر شود باتوجه به نفوذ آلمان در اتحادیه اروپا، شانس ترکیه برای عضویت در این نهاد اروپایی نیز کاهش خواهد یافت.116/111
بیشتر بخوانید:
موافقت کابینه آلمان با خروج نیروهای این کشور از پایگاه اینجرلیک ترکیه/ تحلیل
ادامه مخالفت ترکیه با بازدید آلمان از پایگاه اینجرلیک