در این کنفرانس آلمان، بریتانیا و سوئد و همچنین همسایگان اوکراین مانند لهستان، اسلواکی، مجارستان و رومانی و نمایندگان ناتو و اتحادیه اروپا حضور داشتند. امانوئل مکرون از سازندگان تجهیزات دفاعی اروپایی خواست سامانه های نظامی مستقل بسازند و تولید آنها را در این قاره انجام دهند. فرانسه آشکارا از طرح آلمان برای بهبود قابلیتهای دفاع هوایی اروپا انتقاد کرده است. پروژه موسوم به سپر آسمان اروپا که در پایان سال گذشته راهاندازی شده، از 17 کشور اروپایی از جمله بریتانیا تشکیل شده است اما فرانسه در آن حضور ندارد. این طرح قرار است در سیستمهای دفاع هوایی و موشکی ناتو ادغام شود. دولت فرانسه معتقد است که این پروژه حاکمیت اروپا را حفظ نمی کند، زیرا تجهیزات تا حد زیادی براساس صنایع آمریکا و رژیم صهیونیستی خواهد بود.
درخواست رئیس جمهور فرانسه برای پرهیز از وابستگی نظامی اروپا به آمریکا در راستای ایده کلی او در زمینه حفظ استقلال راهبردی اروپا و ایفای نقش اروپا در عرصه جهانی به عنوان بازیگری مستقل از آمریکا و چین است. امانوئل مکرون پس از سفر به چین در آوریل 2023 خواستار استقلال راهبردی اروپا از آمریکا شده و گفت: وابستگی اروپا به آمریکا برای تسلیحات و انرژی زیادشده و اکنون اروپا لازم است تا روی تقویت صنایع دفاعی خود تمرکز داشته باشد.
رئیسجمهور فرانسه طی چند سال اخیر بارها بر لزوم ایجاد ارتش مستقل اروپایی تأکید کرده است. امانوئل مکرون، پیش از این یعنی در ژانویه 2023 ضمن درخواست برای کاهش وابستگی امنیتی و اقتصادی اروپا به آمریکا تأکید کرده که بروکسل باید در برابر سیاستهای حمایتگرایانه دولت آمریکا از شرکتهای خود، استراتژی «ساخت اروپا» را در پیش بگیرد. رئیسجمهور فرانسه خواستار به جریان افتادن استراتژی اقتصادی "ساخت اروپا" در این قاره با هدف حمایت از شبکه صنعتی اروپا، اشتغالزایی و افزایش قدرت رقابت پذیری برای مقابله با سیاست های آمریکا شده است. امانوئل مکرون می گوید: «ما به استراتژی «ساخت اروپا» نیاز داریم تا با تحولات جهانی همخوانی داشته و پاسخی به سیاست آمریکا باشد.» استراتژی اقتصادی «ساخت اروپا» که از سوی مکرون مطرح شده در واقع ابتکاری برای مقابله با سیاستهای اقتصادی آمریکا است که به دنبال حمایت از کالاهای داخلی خود در برابر کالاهای وارداتی از اروپا است.
رئیس جمهور فرانسه نگرانی مشابهی در زمینه پیروی و وابستگی دفاعی و نظامی اروپا از آمریکا دارد. به رغم همراهی اروپایی ها با واشنگتن در کارزار حمایت از اوکراین در جریان جنگ روسیه و اوکراین، اما مکرون بر این گمان است که باید اروپا دارای توانمندی مستقل نظامی از آمریکا از جمله در زمینه تولید و بکارگیری انواع سامانه های تسلیحاتی مورد نیاز برای دفاع از خود به ویژه سامانه های پدافند هوایی و ضد موشکی باشد. این رویکرد فرانسه چندان مطلوب آلمان به عنوان مهمترین کشور اتحادیه اروپا و اقتصاد اول اروپا و عضو مهم اروپایی ناتو نیست. در واقع آلمان پس از جنگ اوکراین در تجدید نظری اساسی در سیاست دفاعی خود نه فقط سهم هزینه های نظامی از تولید ناخالص داخلی را به میزان قابل توجهی حتی بیشتر از 2 درصد تولید ناخالص داخلی افزایش داده و بودجه ای 100 میلیارد یورویی برای این هزینه ها در نظر گرفته بلکه برای تامین تجهیزات نظامی خود به آمریکا رو آورده و مبادرت به خرید هواپیماهای جنگنده نسل پنجمی اف 35 از آمریکا نموده است. در حالی که فرانسه بر لزوم تولید و خرید تجهیزات نظامی و انواع تسلیحات از داخل اروپا تاکید دارد. این مساله اکنون در مخالفت رئیس جمهور فرانسه با خرید اجزای سامانه های دفاع هوایی از آمریکا و متحد آن یعنی رژیم صهیونیستی تبلور پیدا کرده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
115