محمد قالی ابیل قاضیاف با امضای حکمی دستور داد: با گشایش حسابی در خزانهداری این کشور، سرمایههای دریافتی از مبارزه با فساد به پرداخت بدهی های خارجی اختصاص یابد. قاضی اف همچنین حساب دیگری را برای جمع آوری کمک شهروندان قرقیز اختصاص داد .
اظهارات نخست وزیر قرقیزستان نشان دهنده وضعیت آشفته اقتصادی این کشور آسیای مرکزی است.
در واقع، اقتصاد قرقیزستان به میزانی نزول کرده است که حتی دولت بیشکک از مردم این کشور درخواست مساعدت و یاری دارد.
این در حالی است که بر اساس آخرین آماری که دولت بیشکک منتشر کرده است، بیشتر از 26 درصد از جمعیت قرقیزستان زیر خط فقر قرار دارند.
همچنین بر اساس آمار بانک ملی قرقیزستان در سال 2017 ؛ "مهاجرین کاری 2 میلیارد و پانصدهزار دلار به کشور منتقل کردند که این مبلغ بیشتر از درآمد دولت بیشکک در طول یکسال است".
شکی نیست که مهاجرت کاری، آمارهای اقتصادی قرقیزستان را بهبود می بخشد، زیرا بدون این آمار ، 34 درصد از جمعیت این کشور زیر خط فقر میمانند.
در سال گذشته میلادی، 6/1 ( یک ممیز شش میلیون) شهروند قرقیزستان زیر خط فقر قرار داشتند که از این آمار 72 درصد ساکن مناطق روستایی و 28 درصد در شهرها سکونت داشتند. تردیدی نیست که وجود فساد در دولت بیشکک و عادی بودن اختلاس میان مقام های بلندپایه دولتی از جمله دلایل کمبود مالی و مشکلات اقتصادی دولت قرقیزستان است.
این شرایط، دولت قرقیزستان را در وضعیت بسیار نامساعدی قرار می دهد. از جمله این که، چاره ای جز دریافت وام های خارجی به منظور تامین نیازهای مالی و اجرای طرح های عمرانی در داخل کشور نخواهد داشت.
دولت قرقیزستان یک سال پس از استقلال در سال 1992، دریافت وامهای خارجی را در دستور کار قرار داده است.
در این زمینه، "اندری کازانتس اف" (Andrew Casantes F.) مدیر مرکز پژوهشی دانشگاه روابط بین المللی روسیه گفته است:
"عمده کمک های مالی خارجی، وام های نهادهای مالی بین المللی ، اختصاص اعتبارات مالی از سوی دولت های منطقه و جهان و درآمدهای دولت بیشکک ناشی از پول های ارسالی کارگران مهاجر قرقیز از روسیه است و این عوامل نشان می دهند که دون کمک های مالی خارجی این کشور توان اجرای برنامه های توسعه میان مدت را برای سال های آتی نخواهد داشت".
جدا از وام های خارجی برخی از کشورهای منطقه نظیر جمهوری اسلامی ایران همه ساله مبالغی با عنوان کمک های مالی بلاعوض به دولت بیشکک اهدا می کنند.
قرقیزستان کشوری کوچک با 198500 کیلومترمربع وسعت و جمعیتی نزدیک به هفت میلیون نفر است که در منطقه شرقی آسیای مرکزی و در همسایگی کشور پهناور چین واقع شده است. این کشور نیز از جمله کشورهایی است که در چارچوب اتحاد جماهیر شوروی دارای اقتصادی شکوفاتر از امروز بوده است.
در مجموع، با توجه به وضعیت جاری اقتصاد قرقیزستان، بعید است که کمک های مالی مردم قرقیزستان بتواند از مشکلات جاری دولت بیشکک بکاهد.
بویژه که با تحریم های غرب علیه روسیه از تعداد مهاجران کاری قرقیزستان به این کشور کاسته شده است و مردم این کشور نیز از مشکلات معیشتی رنج می برند.
110 /140
نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
رئیس جمهوری قرقیزستان شرکت مقامات در مناقصههای دولتی را ممنوع کرد
توسعه همکاریهای روسیه و قرقیزستان