ایران پرس- تنها دو روز از اعلام آزادسازی موصل توسط «حیدر العبادی»، نخست وزیر عراق می گذرد، اما «مقتدی صدر»، رئیس جریان صدر عراق درخواست های سه گانه ای را از دولت العبادی در محیط جدید امنیتی عراق مطرح کرد که البته پیش از این مورد تاکید دولت العبادی نیز قرار گرفته بود.

مقتدی صدر، رئیس جریان صدر خواستار محاکمه عاملان سقوط موصل، رسیدگی به وضعیت آوارگان و آسیب دیدگان و همچنین برقراری امنیت در مرزهای غربی عراق شد.

بدون شک داعش در ژوئن 2014 با خیانت برخی شخصیت های داخلی عراق وارد موصل، مرکز استان نینوا شد و سپس بخش های دیگری از این کشور را اشغال کرد.

با آزادسازی موصل از اشغال داعش، محاکمه خیانتکاران می تواند اولویت مهمی برای دولت عراق باشد.

برای عملی کردن این هدف، در گام نخست باید دولت عراق «کمیسیون حقیقت یاب» متشکل از قضات و حقوقدانان های برجسته که البته قضات بین المللی نیز می توانند در آن عضویت داشته باشند، تشکیل دهد.

در صورتی که دولت عراق کمیسیون حقیقت یاب تشکیل دهد و همچنین انگیزه های سیاسی را از اهداف حقوقی متمایز کند، دستاوردهای کمیسیون حقیقت یاب می تواند زمینه تشکیل یک دادگاه عادلانه را علیه خاطیان و عاملان سقوط موصل فراهم کند.

محاکمه مسببان سقوط موصل اعتماد داخلی به دولت و نظام قضایی عراق را افزایش می دهد

محاکمه افرادی که در سقوط موصل خیانت یا کوتاهی کردند، می تواند اعتماد داخلی به دولت و نظام قضایی عراق را افزایش دهد و در عین حال، هشداری جدی برای دیگر افراد باشد تا نارضایتی سیاسی و حتی سهم خواهی سیاسی را از طریق خیانت به منافع و امنیت ملی کشور پیگیری نکنند.

از این رو، می توان گفت، درخواست مقتدی صدر برای محاکمه عاملان سقوط موصل یک درخواست منطقی و معقول در فضای جدید عراق است زیرا مردم عراق نیز با تجربه تلخی که از حضور سه ساله داعش در کشورشان داشتند، انتظار دارند دولت و نظام قضایی عراق زمینه رسیدگی به جرایم خیانتکاران و یا کسانی که در انجام وظایف خود به خصوص در زمینه امنیتی قصور کردند، را فراهم کند. 

رسیدگی به وضعیت آوارگان و آسیب دیدگان اولویت دیگری است که مقتدی صدر خواستار توجه به آن توسط دولت العبادی شد که این موضوع نیز حتی پیش و حین عملیات آزادسازی موصل مورد توجه دولت عراق قرار داشت و اکنون با آزادسازی موصل، دولت می تواند با آسودگی خاطر بیشتری به این آسیب مهم اجتماعی رسیدگی کند.

بازسازی منازل مسکونی تخریب شده، بازسازی زیرساخت های شهری، کمک به احیای فضای کسب و کار و همچنین رسیدگی به وضعیت آموزشی و بهداشتی به خصوص در شهر موصل از مهمترین مواردی است که دولت عراق باید توجه جدی به آنها داشته باشد.

در این خصوص موضوع مهم این است که دولت عراق به تنهایی نمی تواند همه خرابی های مادی که داعش در مناطق مختلف از جمله در موصل به بار آورده است را ترمیم یا بازسازی کند بلکه دولت بیش از هر زمان دیگری به کمک فنی و مادی کشورهای منطقه و کشورهای سایر مناطق جهان و همچنین کمک نهادهای بین المللی در این زمینه نیاز دارد.

موضوع دیگری که به درستی توسط مقتدی صدر مورد توجه قرار گرفت، تامین امنیت مرزهای غربی عراق است.

این موضوع از این جهت حایز اهمیت است که عراق در مجاورت سوریه قرار دارد و تروریستها در سوریه حضور فعال دارند و مورد حمایت حامیان عربی/غربی/عبری/ ترکی نیز هستند.

از این رو، در صورتی که لایه های نفوذ در مرزهای عراق پوشانده نشود و تامین امنیت آن مورد سهل انگاری قرار گیرد، امکان ورود عناصر تروریستی به این کشور و دست کم تکرار عملیات انفجاری و تروریستی مشابه سال های 2011 تا 2014 به وجود می آید.

در پایان باید گفت، اگرچه اولویت هایی که مقتدی صدر به عنوان خواسته از دولت العبادی مطرح کرد، منطقی و به حق است، اما دولت نیز در صورتی می تواند در دور جدید فعالیت خود به این خواسته ها و اولویت ها رسیدگی کند که گروههای سیاسی از جمله جریان صدر نیز به این اولویت ها بیش از منافع سیاسی خود توجه کنند. 116/110

بیشتر بخوانید:

مقتدی صدر: خیانتکاران سقوط موصل عراق محاکمه شوند

العبادی در موصل: ملت عراق با وحدت ملی بر داعش پیروز شد

حضور العبادی در خیابان‌های موصل + ویدئو