«یائو جینگ» سفیر چین در پاکستان در سخنرانی خود در نشست سه جانبه «چین، پاکستان و افغانستان» در اسلام آباد گفت: افغانستان می تواند برای اتصال سه منطقه جنوب آسیا، غرب آسیا و آسیای مرکزی نقش پل ارتباطی را در طرح جاده ابریشم نوین، بازی کند.
«یائو جینگ» با تاکید برلزوم پایان جنگ داخلی در افغانستان افزود: طرف های تاثیرگذار در تحولات افغانستان برای پایان بی ثباتی در این کشور همه تلاش خود را انجام دهند.
«عمر زاخیلوال» سفیر پیشین افغانستان در پاکستان نیز در این نشست با حمایت از طرح کریدور اقتصادی «سی - پک» بین چین و پاکستان گفت: کابل از گسترش این طرح به خاک افغانستان حمایت می کند.
طرح کریدور اقتصادی مشترک چین - پاکستان (CPEC) با ارزش 57 میلیارد دلار، مهم ترین طرح همکاری میان دو کشور است که تکمیل آن دستکم تا سال 2025 میلادی به طول می انجامد.
درخواست چین برای پیوستن افغانستان به طرح های اقتصادی پکن در چارچوب کریدور اقتصادی چین و پاکستان وهمچنین طرح یک کمربند، یک جاده در راستای توسعه دامنه این طرح ها با هدف تقویت جایگاه پکن درعرصه اقتصاد منطقه ای و بین المللی است.
از نظرمقامات دولت چین، پیوستن افغانستان به طرح های فراملی اقتصادی پکن می تواند در تکمیل زنجیره نفوذ اقتصادی آن کشور نقش مهمی داشته باشد که این مسئله همچنین می تواند عواید ماهیت سیاسی وحتی نظامی هم برای چین داشته باشد.
نگرانی چین از تداوم حضور آمریکا در منطقه
چین که از تداوم حضور آمریکا در منطقه مجاور با مرزهای خود در افغانستان نگرانی های راهبردی دارد، تلاش می کند با استفاده شیوه های مختلف، نفوذ سیاسی و پیوستگی اقتصادی با این کشور به گونه ای تعمیق بخشد که جایگاه پکن در سیاست خارجی کابل از موقعیت آمریکا ضعیف تر نباشد وحتی مقامات افغانستان به دلیل تاثیر سازنده همکاری اقتصادی با چین،در برخی روند های همکاری با کاخ سفید هم تجدید نظر کنند.
البته در دولت افغانستان هم برای پیوستن به طرح های اقتصادی چین که ماهیت فرا ملی دارد، انگیزه های بسیاری وجود دارد.
افغانستان که به دلیل چند دهه جنگ داخلی و اشغال خارجی، با نابودی بخش عمده ای از زیر ساخت های خود مواجه است، برای تسریع در روند بازسازی و همچنین حرکت بسوی توسعه شاخص های اقتصادی از جمله در حوزه تجارت منطقه ای، پیوستن به طرح های اقتصادی چین را برای هدف ترسیمی خود بسیار موثر می داند.
«سیف الدین سیحون» استاد دانشکده اقتصاد کابل با اشاره به کریدور اقتصادی چین و پاکستان و مسئله الحاق افغانستان به این طرح می گوید:
"افغانستان و پاکستان باید باید منافع خود را باز تعریف کنند. افغانستان ادعاهای غیرمنطقی نداشته باشد و پاکستان هم برای تقابل با هند از افغانستان به عنوان ابزار استفاده نکند و برای دستیابی به منافع اقتصادی خود افغانستان را با چالش های سیاسی و امنیتی مواجه ننماید و از گروه های افراطی حمایت نکند."
البته این گمانه هم مطرح است که با پیوستن افغانستان به کریدور اقتصادی چین و پاکستان،این مشارکت سه جانبه می تواند موجب تعدیل سیاست غیر شفاف اسلام آباد درقبال کابل شود.حتی این زمینه وجود دارد که نقش مدیریتی چین در این همکاری سه جانبه اقتصادی می تواند سبب فشارپکن بر اسلام آباد برای تنظیم سیاست های مسالمت جویانه پاکستان در قبال افغانستان شود.
نویسنده: محمدرضا عسگری
116/118
بیشتر بخوانید:
جاده ابریشمنوین؛ فرصتی برای توسعه جهان
آغاز نشست بین المللی جاده ابریشم با حضور ایران در ترکمنستان