نخست وزیر گرجستان با انتشار بیانیه ای خطاب به مقام های روسیه، اعلام کرد، مسکو و تفلیس باید برای شکستن بن بست روابط سیاسی میان دو کشور، گام های مشترک بردارند.
درخواست نخست وزیر گرجستان از دولت روسیه نشان دهنده ناامیدی سیاستمداران حاکم برتفلیس از کمک ها و مساعدت های غرب است.
در واقع، به نظر میرسد مقامهای دولت تفلیس بار دیگر همگرایی با روسیه را بر همکاری با غرب ترجیح داده اند.
این نخستین بار نیست که مقام های دولت تفلیس از روسیه درخواست از سر گیری روابط را مطرح میکنند. پیش از این، مقامهای دولت تفلیس بارها برای دیدار با رهبران مسکو درخواستهای مشابهی مطرح کرده بودند.
انتشار بیانیه نخست وزیر گرجستان همچنین نشان دهنده این واقعیت است که روابط سیاسی تفلیس و مسکو همچنان در وضعیت بن بست قرار دارد.
در این زمینه، «مالخازا گولاشویلی» Malchaza Gulashvili، یکی از کارشناسان برجسته گرجی که مبتکر چندین دور گفتگو میان مقام های مسکو و تفلیس بوده، گفته است:
"تنش در روابط گرجستان و روسیه بیسابقه است و امروز که روابط بین روسیه و گرجستان تیره شده، دیدارهای دوجانبه مقام های دوکشور همسایه برای دو کشور بسیار مهم است."
با وجود دیدارهای مکرر مقام های روسیه و گرجستان، تاکنون این دیدارها نه تنها زمینه های نزدیکی روابط دوکشور را فراهم نکرده، بلکه بر تردیدهای مسکو علیه مقام های دولت تفلیس افزوده است.
بدیهی است که از وضعیت جاری فقط دولت و مردم گرجستان متضرر می شوند.
روابط تفلیس و مسکو در پی انقلاب مخملی سال 2003 میلادی که بر اثر آن، «ادوارد شواردنادزه» Eduard Shevardnadze رییس جمهوری وقت گرجستان و از سیاستمداران کهنه کار شوروی سابق برکنار، و «میخاییل ساآکاشویلی» Mikhail Saakashvili سیاستمدار غربگرا در این کشور به قدرت رسید، رو به وخامت گذاشت.
تنش در روابط تفلیس و مسکو در ماه اوت سال 2008 میلادی به درگیری های نظامی گرجستان روسیه منجر شد.
در جریان این درگیریها، نظامیان روسیه تا 30 کیلومتری تفلیس پایتخت گرجستان پیشروی کردند.
این درگیریها پنج روز به طول انجامید و در پی آن دولت روسیه به طور رسمی استقلال جمهوری های خودخوانده اوستیای جنوبی و آبخازیا را به رسمیت شناخت.
در مقابل، دولت وقت گرجستان نیز روابط دیپلماتیک با روسیه را قطع کرد و به عضویت در جامعه کشورهای مستقل مشترک المنافع پایان داد.
همزمان مقامهای دولت تفلیس از موضوع تلاش برای پیوستن به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» پرده برداشتند.
این تصمیم در حالی اتخاذ شده بود که، دولت مسکو هر گونه تحرکات سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» در نزدیکی مرزهای خود را تهدید برای منافع راهبردی روسیه در منطقه اعلام کرده است.
در مجموع، با توجه به سابقه درخواستهای سیاستمداران گرجی از دولت مسکو به منظور از سر گیری روابط دیپلماتیک، بعید به نظر میرسد که درخواستهای جاری نخست وزیر گرجستان به نتیجه برسد.
نویسنده:محمد علی طالبی
137/116
بیشتر بخوانید:
نخست وزیر گرجستان: تفلیس آماده برقراری روابط عادی با مسکو است
تاکید بروکسل بر اهمیت گرجستان برای امنیت انرژی اروپا
روابط سیاسی گرجستان و روسیه همچنان در وضعیت بن بست/ تحلیل