ایران پرس: دبیرکل سازمان ملل متحد روز شنبه خواستار همکاری دولت ها و بخش خصوصی برای انتقال مواد غذایی و کود شیمیایی تولیدی روسیه در کنار غلات اوکراین به بازارهای جهانی بر اساس توافقنامه ماه ژوئیه در استانبول شد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد تاکید کرد که سوی دیگر این بسته (توافق با میانجی گری سازمان ملل متحد)، راهیابی بدون مانع مواد غذایی و کود شیمیایی روسیه که تحت تحریم قرار ندارد، به بازارهای جهانی بوده و همکاری همه دولت ها و بخش خصوصی برای انتقال این مواد به بازار مهم است. 

آنتونیو گوترش گفت، انتقال بیشتر مواد غذایی و کود شیمیایی تولید شده در اوکراین و روسیه برای آرامش بخشیدن بیشتر به بازارهای کالا و کاهش دادن بهای مصرف کنندگان از اهمیت زیادی برخوردار است.

تاکید دبیرکل سازمان ملل بر ضرورت راهیابی مواد غذایی و کود شیمیایی روسیه به بازارهای جهانی با توجه به ایجاد موانع متعدد در این زمینه از سوی غربی ها با اعمال تحریم های گسترده و بی سابقه علیه مسکو معنا پیدا می کند.

تحریم های گسترده غرب علیه روسیه به انحای مختلف موجب کاهش صادرات محصولات استراتژیک از جانب این کشور شده و همین مساله موجب شکل گیری معضل مهمی یعنی بحران غذایی در جهان شده است. غربی ها مدعی هستند روسیه برای تحت فشار گذاشتن کشورها و ایجاد فشار جهانی برای رفع تحریم ها علیه مسکو ، مانع از صادرات غلات استراتژیک از جانب اوکراین می شود و خود نیز اشتیاقی به صادرات مواد غذایی و کود شیمیایی ندارد.

روسیه از بزرگترین تولید کنندگان گندم و نیز کود شیمیایی در جهان محسوب شده و مسلما صادر نشدن این محصولات استراتژیک صدمات و خسارات شدیدی به کشورهای نیازمند این محصولات وارد خواهد کرد. در مقابل مقامات ارشد روسیه بارها اعلام کرده اند که مانع تراشی های متعدد کشورهای غربی و اعمال تحریم ها علیه سیستم بانکی و کشتیرانی روسیه و نیز امتناع از قبول کشتی های باری این کشور در بنادر مختلف و خدمات رسانی به آنها از جمله موانع مهم تداوم صادرات مواد غذایی و کود شیمیایی از جانب روسیه محسوب می شود.

مسکو بارها غرب را به مانع تراشی در مسیر صادرات گندم و دیگر محصولات استراتژیک از روسیه متهم کرده است.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه اخیرا بر این امر تاکید کرد که تحریم‌ های وضع شده علیه این کشور مانع از صادرات غلات روسیه و حرکت کشتی‌‎ های تجاری شده است. لاوروف گفت: مسکو امیدوار است که سازمان ملل متحد به عنوان بخشی از توافق غذائی بتواند تحریم‌ های غیرقانونی که مانع از صادرات غله می‌ شود، رفع کند.

روسیه و اوکراین نقش مهمی در تامین محصولات غذایی استراتژیک مانند گندم، ذرت و روغن های خوراکی دارند، لذا توافقنامه اخیر بین روسیه، اوکراین، ترکیه و سازمان ملل متحد و همچنین درخواست جدید دبیر کل این سازمان برای راهیابی مواد غذایی و وکود شیمیایی روسیه به بازارهای جهانی می تواند راه  را برای از سرگیری صادرات این محصولات از اوکراین و روسیه هموار نماید. این توافقنامه پس از هشدار سازمان ملل متحد در باره شیوع قحطی در برخی نقاط جهان به دلیل توقف انتقال غلات از اوکراین و به دنبال آن افزایش قیمت‌ها امضا شد.

بیش از 50 کشور جهان برای گندم خود به روسیه و اوکراین وابسته هستند . کمبود یا افزایش هزینه گندم به معنای تاثیر بر مواد غذایی ضروری مانند نان، ماکارونی و غلات است. با تشدید بحران اوکراین و تلاش کشورهای جهان برای یافتن تامین کنندگان مختلف، قیمت‌ بسیاری از انواع مواد غذایی در حال افزایش است. هر چند که ارسال چند کشتی حامل غلات و دیگر محصولات استراتژیک از اوکراین با توجه به تاثیرات روانی آن موجب کاهش نسبی قیمت ها در بازارهای جهانی شده است اما تا زمانی که صادرات مواد غذایی و کود شیمیایی از جانب روسیه به طور کامل از سر گرفته نشود، مساله ناامنی غذایی در سطح جهانی و در به زبان دیگر بحران غذایی در دنیا هم چنان ادامه خواهد داشت. 

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

115