ظریف در تشریح علت گسترش تروریسم در سطح جهان تصریح کرد تروریسم و افراطگری، نتیجه ناکارآمدی جامعه بینالمللی بوده و این دو معضل نه به منطقه مشخصی از جهان محدود میشود و نه مختص دین و مذهب خاصی است.
تروریسم در اشکال مختلف آن مورد تایید هیچ دین و گروهی نیست و از نظر همه ادیان و پیروان آنان، خشونت، افراطگرایی و تحرکات تروریستی محکوم است. هیچ دینی در جهان پیروان خود را به کُشتن پیروان دیگر ادیان تشویق نمیکند و همزیستی مسالمت آمیز پیام روشن و واحد ادیان به ویژه دین رحمانی اسلام بوده است.
کثرت گروههای مختلف مذهبی از جمله در دین اسلام، اما سبب شده است تا دشمنان جهان اسلام بکوشند با شکاف انداختن بین این گروهها، آنان را مقابل هم قرار دهند و با توجه به این رویکرد، گروههای تروریستی با نامهای مختلف در غرب آسیا، آسیای مرکزی و شمال آفریقا شکل گرفته است. در چنین فضایی، سیاست غرب در قبال تروریسم، سیاست روشنی نیست و تعریف غیرواحد از این معضلفراگیر، باعث گسترش افراطگرایی و تروریسم در سطح جهان شده است.
تاثیرپذیری سازمانهای بین المللی از سیاست کشورها در مبارزه با تروریسم، باعث ناکارآمدی جامعه جهانی در مقابله جدی با این معضل در حال گسترش شده است. در سایه نگاه ابزاری غرب به تروریسم، جامعه جهانی درچارچوب سازمان ملل متحد نتوانسته است سیاست واحدی در برخورد با این پدیده شوم داشته باشد.
تروریسم درد همه بشریت
نگاه ابزاری به تروریسم درحالی پیگیری میشود که این پدیده شوم امروز به عنوان مشکل مشترک، درد همه بشریت چه در شرق و چه در غرب است. تروریسمی که تحت نام داعش چند سالی است در سوریه و عراق مردم بیگناه را میکشد، اکنون در پایتختهای مختلف اروپایی هم عملیات تروریستی انجام میدهد. این وضعیت نشان میدهد معضل تروریسم، مشکل ویژه یک منطقه، نژاد، دین یا مذهب خاص نیست.
در چنین شرایطی؛ تنها نگاه واحد و مشترک به معضل تروریسم، میتواند جامعه جهانی را در مسیر درست مبارزه با همه اشکال مختلف این پدیده شوم قرار دهد. نکنه مهم در مسیر واقعی مبارزه با تروریسم، محدود نشدن به عرصه نظامی است و توجه به مقولههای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی هم در امر مبارزه با تروریسم مورد تاکید قرار دارد.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری مسوولیتپذیر در جامعه جهانی در سال 2013 چالش رو به گسترش تروریسم و افراطگرایی را در جهان گوشزد کرد و در همین چارچوب، ابتکار «جهان علیه خشونت و افراطگریی» توسط «حسن روحانی» رئیس جمهوی ایران به سازمان ملل متحد پیشنهاد و در نهایت به تصویب مجمع عمومی این سازمان رسید. این ابتکار سازنده با درک صحیح از شرایط اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی به شکلگیری و گسترش خشونت و تروریسم پرداخته و موفقیت مبارزه با تروریسم را در گرو درک مشترک جامعه جهانی از این معضل واحد و مشارکت همه بازیگران منطقهای و بین المللی در آن دانسته است.118/111
بیشتر بخوانید:
ظریف: درک مشترک جامعه جهانی تنها راه مبارزه موثر با افراطی گری است
ظریف: سلاح کشتار جمعی در دست تروریست ها، بزرگترین تهدید برای همه است
ظریف در بیشکک: همکاری فرهنگی از مهمترین روشهای مقابله با تروریسم است
آمادگی ایران برای کمک به افغانستان/ لزوم مبارزه قاطع کشورهای منطقه با تروریسم