دیدار پمپئو با پادشاه و ولیعهد اردن

ایران پرس- «مایک پمپئو» وزیر خارجه امریکا در نخستین سفر خاورمیانه‌ای خود، روز دوشنبه پس از عربستان و سرزمین‌های اشغالی وارد «امان» پایتخت اردن شد.

صرفنظر از ادعاهای تکراری ضد ایرانی مقامات آمریکایی، پمپئو در سفر به اردن دو دستور کار مهم داشت: مسئله قدس و بحران سوریه.

پمپئو در دیدار با «ایمن الصفدی»، همتای اردنی خود، درباره موضوع قدس همچنان نگاه «حمایتی» آمریکا از اسرائیل و نگاه «تجویزی دستوری» آمریکا به فلسطین را پیگیری کرد.

وزیر خارجه جدید در راستای نگاه «حمایتی» از اسرائیل هیچ اشاره ای به این موضوع که طی یک ماه گذشته 44 فلسطینی شهید و حدود 5 هزار نفر نیز زخمی شدند، نکرده، اما از حق اسرائیل برای آنچه که وی «دفاع از خود» نامید، تاکید کرد.

وزیر خارجه جدید آمریکا در حالی بر حق اسرائیل برای دفاع از خود تاکید کرد که این حق زمانی معنا پیدا می کند که مطابق ماده 51 منشور ملل متحد حمله ای انجام شده باشد.

در صورت وقوع یک حمله، موضوع دفاع مشروع معنا پیدا می کند. این در حالی است که آنچه اکنون در فلسطین می گذرد، تظاهرات مسالمت آمیز مردم فلسطین در دفاع از بازگشت آوارگان فلسطینی به سرزمین شان است که اسرائیل اشغال کرده است.

مردم فلسطین بی اعتنا به نظرات سیاستمداران عرب و آمریکا برنامه های خود را اجرا می کنند یا سیاستمداران متحد واشنگتن در حال اجرای طرح های خود برای فلسطین هستند؟

 

مایک پمپئو درباره فلسطین نیز رویکرد «تجویزی دستوری» را به کار گرفته که به نوعی در تناقض با رویکرد دونالد ترامپ است زیرا پمپئو بازگشت فلسطینی ها به میز مذاکره را برای فلسطینی ها تجویز کرد، در حالی رئیس جمهوری آمریکا اعتقادی به مذاکره ندارد و درصدد انتقال سفارتخانه آمریکا از تل آویو به قدس اشغالی در ماه آینده میلادی است.

مشخص نیست که تجویز نسخه بازگشت به میز مذاکره توسط پمپئو به معنای تعویق در انتقال سفارت آمریکا به قدس اشغالی است یا اینکه وزیر خارجه جدید این نسخه را برای پس از انتقال سفارتخانه آمریکا به قدس تجویز کرده است.

موضوع دیگری که پمپئو در دیدار با الصفدی، وزیر خارجه اردن به آن اشاره کرد، موضوع سوریه بود.

حمایت از مذاکرات ژنو و حمایت از آتش بس در مرزهای سوریه و اردن دیدگاه های وزیر خارجه آمریکا درباره بحران سوریه بود.

تاکید پمپئو بر مذاکرات ژنو به معنای این است که وزیر خارجه جدید آمریکا مذاکرات آستانه و سوچی را که به ابتکار روسیه درباره بحران سوریه برگزار می شود، قبول ندارد و نتایج آنرا به رسمیت نمی شناسد که به معنای تداوم تقابل آمریکا با روسیه در بحران سوریه است.

پمپئو در حالی مدعی حمایت آمریکا از آتش بس در جنوب شرقی سوریه شد که مهمترین راهبرد آمریکا ایجاد اقلیم خودمختار متشکل از درعا، قنیطره و سویدا در جنوب شرقی سوریه است.

بر همین اساس نیز آمریکا در جنوب شرقی سوریه همچنان به حمایت از گروههای تروریستی ادامه می دهد و همچنین اعزام نیرو از سوی کشورهای عربی به سوریه را پیگیری می کند.

آمریکا که در مناطق کردنشین، ارتش شبه نظامی را حاکم کرده با نگرانی وضع تروریست‌ها در مرز سوریه با اردن نشان داد؛ مانع اصلی ثبات در این کشور بحران زده است

 

در همین راستا، عبدالباری عطوان، تحلیلگر سرشناس جهان عرب معتقد است که: «انداختن اردن در دام اعزام نیروهای ویژه به شمال شرق و جنوب سوریه محور اصلی مذاکرات وزیر آمریکایی با اردنی هاست. اردنی ها برعکس عربستان و قطر که از اعزام نیرو به سوریه استقبال کردند سکوت پیشه کرده اند و مخالفت یا موافقتی تاکنون نکرده اند زیرا به خوبی از خطرناک بودن تصمیم موافقت یا مخالفت آگاه هستند.»

نکته پایانی این است که سفر مایک پمپئو به اردن می تواند مقدمات تحولات مهمی در دو حوزه فلسطین و سوریه طی ماه های آینده باشد، تحولاتی که سبب افزایش خشونت و بی ثباتی در این دو کشور به طور خاص و در منطقه خاورمیانه به طور عام می شود.

نویسنده: سیدرضی عمادی

137/110

بیشتر بخوانید:

شرکت کنندگان در اجلاس جهانی حمایت از قدس در مصر: «قدس» به عنوان پایتخت ابدی فلسطین اعلام شود

مفتی قدس: انتقال سفارت آمریکا به قدس اهانت به مسلمانان است

دیدار پمپئو با پادشاه و ولیعهد اردن
مردم فلسطین بی اعتنا به نظرات سیاستمداران عرب و آمریکا برنامه های خود را اجرا می کنند یا سیاستمداران متحد واشنگتن در حال اجرای طرح های خود برای فلسطین هستند؟
آمریکا که در مناطق کردنشین، ارتش شبه نظامی را حاکم کرده با نگرانی وضع تروریست‌ها در مرز سوریه با اردن نشان داد؛ مانع اصلی ثبات در این کشور بحران زده است