«خاشقجی» دوم اکتبر 2018 به کنسولگری عربستان در استانبول وارد شد، اما هیچگاه از آن خارج نشد.
قتل بی رحمانه خاشقجی، واکنش و محکومیتهای شدیدی را در سطح جهانی به دنبال داشته است و سران اروپایی و مقامات آمریکایی نیز به انتقاد از این مساله پرداختند.
رژیم سعودی پس از 18 روز انکار، درپی فشار بینالمللی با صدور بیانیهای به قتل خاشقجی در ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول اعتراف و اعلام کرد که در ارتباط با پرونده قتل وی، 18 نفر از جمله 15 مامور تیم ترور اعزامی از ریاض دستگیر شدهاند.
در داخل آمریکا به عنوان متحد اصلی رژیم سعودی نیز این قتل فجیع واکنشهای زیادی را به همراه آورد و درخواستهای زیادی برای تنبیه رژیم سعودی بهخصوص از جانب قانونگذاران کنگره مطرح شد.
نتیجه این فشارها اعلام تحریم 17 نفر از دست اندرکاران قتل خاشقجی توسط وزارت خزانهداری آمریکا بود که بیشتر به عنوان اقدامی ظاهری و نمایشی برای کاهش اعتراضات تلقی شد.
این در حالی است که کاخ سفید کماکان تلاش میکند تا نقش اساسی «محمد بن سلمان» در قتل خاشقجی را انکار کند تا بدین ترتیب ضمن خوشامد بن سلمان بهانه لازم را برای تداوم روابط گسترده واشنگتن و ریاض به دست آورد.
در این راستا؛ «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا روز شنبه با اعلام اینکه هنوز درمورد ارزیابی سازمان اطلاعات مرکزی (سیا) در ارتباط با قتل خاشقجی اطلاعات لازم را دریافت نکرده، مدعی شد که به وی گفته شده ولیعهد عربستان نقشی در قتل خاشقجی نداشته است.
این در حالی است که «سیا» در ارزیابی خود به این نتیجه رسیده که محمد بن سلمان دستور قتل خاشقجی را در داخل کنسولگری عربستان در استانبول صادر کرده است.
«هدر نائورت» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ضمن ادعای اینکه آمریکا قبلا "اقدامات قاطعی" را علیه افراد دخیل در قتل خاشقجی از جمله اقداماتی در زمینه ندادن روادید و تحریم آنها صورت داده است، تاکید کرد: این کار با حفظ روابط مهم راهبردی آمریکا و عربستان سعودی صورت خواهد گرفت.
به نظر میرسد دلیل اصلی موضع ترامپ، حساسیت و اهمیت زیاد روابط عربستان و آمریکا است که وی برای آن حساب ویژهای باز کرده است.
ترامپ اولین سفر خارجی خود را به عربستان سعودی انجام داد و در این سفر قراردادهای تسلیحاتی به ارزش بیش از 110 میلیارد دلار با سعودیها امضاء کرد.
ضمن اینکه ارزش کلی قراردادهایی که در این سفر به امضاء رسید حدود 450 میلیارد دلار تخمین زده میشود که این به معنای ایجاد صدها هزار شغل برای آمریکاییهاست.
طبیعتا ترامپ که اساسا دیدگاهی تجاری و سوداگرایانه حتی به مقوله سیاست خارجی و سیاست امنیتی دارد، هیچگاه حاضر نخواهد بود که از روابط با رژیم سعودی به خاطر قتل یک ناراضی توسط این رژیم صرفنظر کند.
ضمن اینکه ترامپ از همان دوران روی کار آمدنش آشکارا اعلام کرد که کاری به مسائل داخلی به ویژه وضعیت حقوق بشر در کشورهای متحد آمریکا ندارد.
این همان رویکرد دوگانه واشنگتن درقبال حقوق بشر است که آن را درباره کشورهای دشمن یا رقیب آمریکا با حساسیت فوقالعاده دنبال میکند، اما درباره کشورهای دوست و متحد واشنگتن مانند عربستان سعودی کاملا آن را نادیده میگیرد.
بهرغم تلاش ترامپ برای بیگناه جلوه دادن محمد بن سلمان در ماجرای قتل خاشقجی اما همچنان فشارهای زیادی از جمله در داخل کنگره برای واکنش موثر در قبال این جنایت سعودیها وجود دارد.
«برنی سندرز» سناتور آمریکایی دراین باره معتقد است: آمریکا باید رابطه با دیکتاتوری بیرحم عربستان سعودی را به طور کامل مورد بازنگری قرار دهد و این کار را با پایان دادن به حمایت از جنگ فاجعه آمیز در یمن شروع کند. 138/120
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتربخوانید:
سی ان ان: ارزیابی سیا اینست که محمد بن سلمان دستور قتل را داده است
زوج بنسلمان- ترامپ؛ تحریم نمایشی سعودیها
گزارش: خواست آمریکا؛ طولانی شدن رسیدگی بهپرونده خاشقجی