ایران پرس: «گابریل بوریک» رئیس جمهور شیلی که از منتقدان سرسخت رژیم صهیونیستی محسوب می شود، روز پنجشنبه از پذیرش استوارنامه «گیل آرتزیلی» سفیرجدید این رژیم خودداری کرد.

مقامات رژیم صهیونیستی در واکنش خشمگینانه به این اقدام دولت شیلی، رد کردن نماینده اسرائیل توسط رئیس جمهور شیلی، را نقض فاحش پروتکل دیپلماتیک خواندند و آن را تهدید برای روابط دو جانبه دانستند.

«گابریل بوریک Gabriel Boric» پس از اقدام ددمنشانه ارتش اسرائیل که یک نوجوان فلسطینی ۱۷ ساله را در جریان درگیری‌ها در کرانه باختری به قتل رساند، «گیل آرتزیلی Gil Artzyeli» را رد کرد.

او قرار بود استوارنامه خود را به صورت رسمی به بوریک تقدیم کند، اما دولت شیلی به او اطلاع داد که این مراسم به دلیل «کشتن کودکان در غزه» توسط اسرائیلی‌ها، لغو شده است. آرتزیلی قبلاً برای هماهنگی این مراسم به اقامتگاه رئیس جمهور شیلی رفته بود.

هر چند این امتناع به معنای قطع روابط با اسرائیل نیست و مقامات شیلی تصمیم گرفته اند پذیرش سفیر رژیم صهیونیستی را تا چند ماه دیگر به تعویق بیندازند، اما به مثابه اعتراضی جدی و بسیار مهم به اقدامات جنایتکارانه اسرائیل و نیز روند فزاینده تنش ها بین رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای آمریکای لاتین محسوب می شود. نکته مهم اینکه انتقادهای بوریک به عنوان یک رئیس جمهور چپگرا از رژیم صهیونیستی قدمت دیرینه دارد.

او در زمان خدمت به عنوان قانونگذار پارلمان شیلی از لایحه ای حمایت کرد که در آن این کشور کالاهای ساخته شده در جولان اشغالی ، شهرک‌های کرانه باختری و مناطقی از بیت المقدس که در سال ۱۹۶۷ تحت کنترل رژیم صهیونیستی درآمده بودند را تحریم کرد.

 «فواد ایزدی »استاد دانشگاه تهران پس از مراسم تحلیف بوریک به عنوان رئیس جمهور جدید شیلی در مارس 2022 در توئیتی نوشت:رئیس جمهور کدام کشور آمریکای لاتین اسرائیل را "رژیمی نسل کش و قاتل" خوانده و قول تحریم کامل رژیم صهیونیستی را داده؟جواب: شیلی.

مساله مهم اینکه بوریک از منتقدان اصلی نظام سرمایه داری نیز محسوب می شود. «بوریک» اعلام کرده است، شیلی همان طور که مهد نئولیبرالیسم بود، گور آن نیز خواهد بود.

به رغم تلاش های گسترده رژیم صهیونیستی برای گسترش روابط با کشورهای آمریکای لاتین اما کشورهای مترقی این منطقه مانند کوبا ، ونزوئلا و نیکاراگوئه همواره به شدیدترین وجه ممکن از اقدامات جنایتکارانه اسرائیل علیه فلسطینی ها انتقاد کرده اند.

برخی از کشورها هم که با این رژیم روابط سیاسی دارند، به رغم فشارهای آمریکا برای قبول مواردی مانند انتقال سفارت خود از تل آویو به بیت المقدس اما یا از این اقدام امتناع کرده و یا اگر آن را انجام داده اند اکنون خواهان تجدید نظر دراین زمینه هستند.

در این راستا با سپری شدن مدتی کوتاه از تصمیم هندوراس برای انتقال سفارتش از تل آویو به بیت المقدس، در اوت 2022 اعلام شدن که دولت هندوراس باردیگر بدنبال بازگرداندن سفارتش به تل آویو است.در همین ارتباط گفته شده که «ایریس سیومارا کاسترو سارمینتوIris Xiomara Castro Sarmiento» رئیس جمهور هندوراس در نظر دارد که تصمیم دولت سابق برای انتقال سفارت این کشور از تل آویو به شهر بیت المقدس را لغو کند.

« خوان اورلاندو هرناندز Juan Orlando Hernández» رئیس‌جمهور پیشین هندوراس، سیاستمداری راست گرا بود که خود را متحد نزدیک واشنگتن می‌دانست و سفارت هندوراس را با درخواست واشنگتن در سال 2021 از تل آویو به بیت المقدس منتقل کرد.

نکته مهم اینکه در حال حاضر در 7 کشور پرجمعیت آمریکای جنوبی علاوه بر کشورهایی مانند کوبا در دریای کارائیب و نیکاراگوئه در آمریکای مرکزی چپ گرایان بر مسند قدرت قرار دارند. این کشورها عبارت از مکزیک، آرژانتین، پرو، بولیوی، ونزوئلا، کلمبیا و شیلی بوده و در برزیل هم لولا داسیلوا نامزد انتخابات ریاست جمهوری شانس زیادی برای ریاست‌جمهوری مجدد دارد.

چپ گرایان آمریکای لاتین دیدگاه مثبتی به رژیم صهیونیستی نداشته و همواره از منتقدان اصلی اقدامات اشغالگرانه و نیز جنایات صهیونیست ها علیه فلسطینی ها بوده اند. بدین ترتیب انتظار می رود که روند روابط این کشورها با اسرائیل روندی نزولی و پرتنش باشد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

112