با شمارش نهایی آرای الکترال در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ نامزد جمهوری خواهان توانست با کسب 277 رای الکترال رسما پیروز انتخابات ریاست جمهوری 2024 آمریکا شود. «کامالا هریس» نامزد دموکرات ها نیز 224 رای الکترال را از آن خود کرد.
شکست هریس در این انتخابات با این فاصله از ترامپ را باید غیر منتظره تلقی کرد. در نظر سنجی های متعددی که در چند ماه اخیر توسط رسانه ها و مراکز نظرسنجی صورت گرفته بود همواره هریس از ترامپ جلوتر بود.
این مساله در مورد 7 ایالت نوسانی نیز صدق می کرد. با این حال تنها چند روز مانده به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، اوضاع در این ایالتهای نوسانی که از آنها به عنوان ایالت های «میدان نبرد» یاد می شود تغییر کرد و ترامپ در بسیاری از این ایالت ها از هریس پیشی گرفته و یا آرایش با هریس بسیار نزدیک شد.
سوالی که اکنون بیش از هر زمان دیگری اذهان کارشناسان را به خود مشغول کرده دلایل پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری 2024 است:
شاید بتوان همه این عوامل را در قالب یک عامل اساسی البته با جنبه های مختلف گنجاند. این عامل کلیدی نارضایتی گسترده مردم آمریکا از شرایط کنونی و امید برای تغییر آن با روی کار آمدن یک رئیس جمهور جدید است که قبلا یک بار در کاخ سفید مستقر بوده است.
«لیندسی گراهام» سناتور جمهوریخواه در مورد نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ایکس نوشت: "این نتایج نباید مثل یک معما باشد، وقتی 70 درصد مردم معتقدند آمریکا در مسیر اشتباهی قرار دارد و نامزد دموکراتها، معاون رئیس جمهوری هست که آمریکا رو در مسیر اشتباه قرار می دهد، پس احتمالاً شماها شکست می خورید. به زبان ساده، چهار سال گذشته بدبختی زیادی برای آمریکاییها ایجاد کرده که به دلیل قیمتهای بالا و دستمزدهای راکد، نمی توانند از پس زندگی خودشان برآیند. جهان به معنای واقعی کلمه در آتش است. انتظار پیروزی (برای دموکرات ها) در این شرایط هرگز قابل قبول نبود."
در واقع همان گونه که در انتخابات ریاست جمهوری 2020 مردم آمریکا به دلیل نارضایتی از عملکرد ترامپ و رفتارهای غیر عادی او و نیز رسوایی های متعدد و به امید بهبود شرایط به «جو بایدن» نامزد دموکرات ها رای دادند، اکنون نیز پس از گذشت چهار سال سخت به خصوص تورم بی سابقه ظرف سی سال اخیر، افزایش بهای سوخت، وخامت روز افزون مساله مهاجران غیر قانونی و نیز نارضایتی از سیاست و رویکرد دولت بایدن در قبال جنگ اوکراین و جنگ غزه ظاهرا اکثریت بیش از 50 درصدی آمریکایی ها به این نتیجه رسیدند که به وعده های ترامپ به خصوص در زمینه بهبود اوضاع اقتصادی و برخورد سخت و قاطع با مهاجران غیر قانونی اعتماد کنند و به او رای دهند.
در نظر سنجی های قبل از برگزاری انتخابات مشخص شده بود که مردم آمریکا به ترامپ در زمینه اقتصاد و برخورد با مساله مهاجران غیر قانونی و به هریس در زمینه صیانت از دموکراسی و نیز بیمه بهداشتی همگانی اعتماد دارند.
البته کارنامه سیاست خارجی جو بایدن که به پای کامالا هریس به عنوان معاون بایدن نیز نوشته می شود، غیر قابل قبول است. دولت بایدن در چند سال اخیر دهها میلیارد دلار کمک های نظامی و تسلیحاتی به اوکراین که در جنگ با یکی از دشمنان اصلی ایالات متحده یعنی روسیه است، ارائه کرده که این مساله با مخالفت گسترده جمهوری خواهان از جمله ترامپ مواجه شده است.
ضمن اینکه دولت بایدن از ابتدای جنگ غزه به جای تلاش برای توقف آن با ارائه حدود 19 میلیارد دلار کمک های تسلیحاتی به اسرائیل به طور مستقیم مسئول تداوم این جنگ و نسل کشی فلسطینی ها توسط رژیم صهیونیستی بوده است. این رویکرد بایدن با مخالفت های گسترده ای در داخل آمریکا از جانب جوانان و به خصوص دانشجویان مواجه شده و جنبش دانشجویی حامی فلسطینی ها در واکنش به این سیاست دولت بایدن شکل گرفته است.
کامالا هریس نیز به عنوان معاون بایدن به جای تلاش جدی و موثر برای توقف جنگ غزه و برقراری آتش بس صرفا به برخی اظهارات ظاهری و بی اثر در این باره بسنده کرده و بارها برحمایت همه جانبه از اسرائیل تاکید نموده است.
مجموع این عوامل داخلی و خارجی موجب ناامیدی بخش زیادی از جامعه آمریکا از دموکرات ها و کامالا هریس نامزد آنها و روی آوردن به دونالد ترامپ نامزد جمهوری خواهان در انتخابات ریاست جمهوری 2024 به امید بهبود اوضاع و شرایط داخلی و خارجی آمریکا شد.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117