در حالی که تنها ۳ روز از ورود مجدد دونالد ترامپ به کاخ سفید می‌گذرد، اما دو تصمیم خصمانه در سیاست خارجی اتخاذ شده است.

دونالد ترامپ رئیس‌جمهور جدید آمریکا ساعاتی پس از آغاز به کار، تصمیم «جو بایدن» رئیس‌جمهور سابق این کشور، مبنی بر حذف کوبا از فهرست کشورهای حامی تروریسم را لغو کرد. دولت بایدن هفته گذشته و در اقدامی دیرهنگام، نام کوبا را از فهرست کشورهای حامی تروریسم حذف کرده بود. در همین حال، کاخ سفید روز چهارشنبه در سومین روز ریاست جمهوری ترامپ اعلام کرد: فرآیندی را آغاز می‌کند که طبق آن انصارالله، که به عنوان حوثی‌ها شناخته می‌شود، به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی در نظر گرفته شود. در بیانیه کاخ سفید ادعا شده است: حوثی‌ها از سال ۲۰۲۳ حمله‌های متعددی علیه ناوهای آمریکایی انجام داده‌اند و امنیت مردان و زنان نیروی نظامی ما را به خطر انداخته‌اند.

چرا مهم است؟

تصمیم‌های خصمانه دولت جدید ترامپ علیه کوبا و انصارالله از چند جهت حائز اهمیت است:

  • این تصمیم‌ها بیان‌گر این است که اساساً تفاوتی در نگرش و رویکرد دونالد ترامپ نسبت به دور اول ریاست جمهوری‌اش (۲۰۲۰- ۲۰۱۶) در قبال بازیگران مستقل ایجاد نشده است.
  • ترامپ مانند روسای جمهور قبلی آمریکا از دو ابزار فهرست تروریست و تحریم برای فشار بر بازیگران مستقل بهره می‌گیرد. 
  • هر دو اقدام ترامپ در راستای حمایت از رژیم صهیونیستی انجام شد زیرا کوبا از جمله کشورهایی است که از رسیدگی به پرونده نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در دیوان کیفری بین‌المللی حمایت کرده و انصارالله یمن نیز در نسل‌کشی ۱۵ ماهه رژیم صهیونیستی علیه غزه، در حمایت قاطع مردم غزه حملات مکرری را علیه این رژیم انجام داده است. 

آنها چه می‌گویند؟

دو تصمیم خصمانه ترامپ در سیاست خارجی با واکنش‌هایی مواجه شد. 

  • «میگل دیاز کانل» رئیس‌جمهوری کوبا در واکنش به این اقدام گفت رئیس‌جمهور ترامپ، در اقدامی از روی تکبر و تحقیر حقیقت، نامگذاری فریبکارانه کوبا به عنوان کشور حامی تروریسم را دوباره اعمال کرد. جای تعجب نیست. هدف ترامپ، تداوم تشدید جنگ اقتصادی ظالمانه علیه کوبا با اهداف سلطه است.
  • اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در واکنش به افزوده شدن مجدد نام کوبا به فهرست کشورهایی که آمریکا مدعی حمایت آنها از تروریسم است، گفت: استفاده آمریکا از این گونه فهرست‌سازی‌های بی‌مبنا، خودسرانه و بدنام‌سازی کشورهای مستقل، به‌عنوان ابزار پیشبرد سیاست خارجی سابقه طولانی دارد. اینگونه اقدامات مغایر با اصول و موازین حقوق بین‌الملل و بهانه‌ای برای اعمال تحریم‌های یکجانبه و ظالمانه علیه ملت‌های مستقل است که نه تنها موجب تضییع حقوق بنیادین انسانی مردم کوبا می‌شود بلکه به منزله تضعیف بیش از پیش حاکمیت قانون در سطح بین‌المللی و ترویج قانون‌شکنی منجر می‌شود. 
  • «نصرالدین عامر» معاون دفتر اطلاع‌رسانی جنبش انصارالله یمن نیز در واکنش به اقدام خصمانه آمریکا علیه این جنبش تصریح کرد: اینکه آمریکا ما را در فهرست دوستانش قرار دهد برای ما خطرناک‌تر و تحریک‌آمیزتر از آن است که نام ما را در فهرست تروریسم قرار دهد. آمریکا با این اقدام، مردم یمن را به دلیل حمایت از غزه هدف قرار داده و این افتخار بزرگی برای مردم ما و بخشی از مبارزات آنها است. جنبش انصارالله یمن در آمریکا نه سرمایه گذاری و نه حساب بانکی و نه شرکت دارد و اعضای این جنبش به آمریکا سفر نمی‌کنند.
  • سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز با یادآوری همبستگی شرافتمندانه مردم یمن با مردم مظلوم فلسطین در برابر اشغالگری و نسل‌کشی رژیم صهیونیستی، اقدام وزارت خارجه آمریکا در برچسب‌زنی به مردم یمن را هم‌راستا با حمایت دولت سابق آمریکا در مشارکت و همدستی ۱۵ ماهه با کشتار و نسل‌کشی مردم فلسطین در غزه توصیف و تصریح کرد که اینگونه اعمال یکجانبه خودسرانه و بی‌اساس موجب تضعیف بیش از پیش حاکمیت قانون در عرصه روابط بین‌الملل و تهدید صلح و ثبات منطقه‌ای خواهد شد.

نگاه عمیق‌تر:

اقدام‌های خصمانه دولت جدید آمریکا علیه کوبا و انصارالله یمن را باید از این منظر نگریست که دونالد ترامپ سعی دارد با این گونه اقدام‌ها سبب فشار اقتصادی بر کشورها و بازیگران مستقل شده و دسترسی این بازیگران به منابع مالی را محدود کند. این تصمیم‌ها ماهیت امپریالیستی سیاست‌های آمریکا در قبال بازیگران مستقل را نشان می‌دهد. در همین حال، اقدام دولت جدید ترامپ علیه انصارالله یمن بیان‌گر تداوم رویکرد خصمانه آمریکا با محور مقاومت در منطقه غرب آسیا است. این مقابله با محور مقاومت در جهت حمایت از منافع رژیم صهیونیستی و همچنین تغییر در نظم منطقه‌ای غرب آسیا به نفع این رژیم است.

نویسنده: سید رضی عمادی

/ 114