دومین سفر مکرون پس از انفجار بیروت
این دومین سفر رییس جمهوری فرانسه، پس از انفجار 4 اوت لبنان است، انفجاری که در پی وقوع آتشسوزی گسترده در یکی از انبارهای مواد آتشزا واقع در بندر بیروت و انبارهای مجاور آن که حاوی دو هزار و ۷۰۰ تن نیترات آمونیوم بود، رخ داد و بر اثر آن ۱۹۰ نفر کشته و بیش از شش هزار و ۵۰۰ نفر زخمی شدند.
در پی این انفجار شرایط سیاسی و اقتصادی نیز در لبنان بیش از پیش بحرانی شد. در واقع، انفجار بیروت وجه سیاسی پررنگی داشت و بهانهای برای مخالفان سیاسی دولت وقت این کشور شد تا با برپایی تجمعات اعتراضآمیز گسترده، مخالفت خود را با سیاستهای جاری دولتمردان این کشور اعلام کرده و نسبت به فقر، سوء مدیریت و شرایط وخیم اقتصادی اعتراض کنند. صدای مخالفان سبب شد تا «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان نیز از وجود یک بحران بیسابقه در این کشور سخن بگوید. وی گفت: لبنان امروز در یک بحران بیسابقه بوده و چند دهه انباشت بحران در سیاست، اقتصاد، پول و زندگی به حد انفجار رسیده است،. به گفته عون، مردم لبنان خواهان تغییر در ساختار کشور هستند و باید به خواستههای آنها احترام گذاشت و اکنون زمان تغییر فرا رسیده است.
از سوی دیگر این انفجار بزرگ و فضای سیاسی ناشی از آن، راه را برای حضور بازیگران خارجی در این کشور بیش از پیش باز کرد ، به طوری که مکرون رییس جمهوری فرانسه در سومین روز پس از انفجار بزرگ بندر بیروت، راهی این کشور شد. وی که با ژست بشردوستی و وعده اعطای کمک به لبنان سفر کرد در اظهاراتی مداخلهجویانه خواستار انجام اصلاحات ساختاری سیاسی در این کشور شده و برای اعطای کمکها نیز شرط گذاشته بود.
انتقاد گسترده از نحوه سفر و اظهارات مکرون در لبنان
مکرون در حالی به لبنان رفت که سفر وی و اظهاراتش مورد انتقاد بسیاری از صاحبنظران داخلی این کشور قرار گرفت و آنها با تاکید بر پایان قیمومیت فرانسه بر لبنان در سال 1943و عقبنشینی آخرین سرباز این کشور در سال 1946، چنین سفر و موضعگیری را در راستای تلاش برای حضور دوباره فرانسه در عرصه داخلی لبنان تعبیر کردند.
«دیما صادق »خبرگار لبنان در توئیتر در این باره نوشت: نشانه خلاء حکومت و عدم موفقیت نظام این است که رئیس جمهور کشوری که لبنان 60 سال پیش از دست آن آزاد شده است، بدون پنهان کردن رضایت خود به مردم این کشور وعده میدهد.
مکرون در حالی سفر اول خود را به پایان رساند و به کشورش بازگشت که اعلام کرد خواستار انجام اصلاحات و برگزاری انتخابات زود هنگام در لبنان است.
مخالفت گروههای سیاسی لبنانی با مداخله خارجی
اکنون مکرون برای بار دوم به لبنان سفر کرده است. سفر مکرون، اما در هنگامهای انجام می گیرد که تحولات سیاسی داخلی لبنان نیز ادامه دارد. به دنبال استعفای دولت حسان دیاب که در پاسخ به اعتراضات مردمی ناشی از ناکارآمدیهای آن انجام گرفت؛ «مصطفی ادیب» روز گذشته (31 اوت) مأمور تشکیل کابینه جدید لبنان شده است.
به نظر میرسد همه احزاب سیاسی در این کشور به این نتیجه رسیدهاند که در شرایط بحرانی کنونی باید اصلاحات سیاسی و تغییرات سیاسی و اقتصادی برای نجات این کشور از شرایط کنونی مد نظر قرار گیرد. از سوی دیگر گروههای سیاسی در لبنان اگرچه خواهان همکاریهای بینالمللی برای بازسازی و نوسازی ساختارهای سیاسی و اقتصادی دراین کشور هستند، اما مداخلات خارجی را بر نمی تابند.
جبران باسیل، وزیر امور خارجه اسبق لبنان در این خصوص گفت دخالتهای خارجی نه تنها ثبات لبنان را در مینوردد، بلکه سبب بازگشت این کشور به پیش از سال ۱۹۲۰ میشود. باسیل افزود محاصره لبنان از خارج، باعث فروپاشی اقتصاد آن شده است.
اکنون لبنان، روزهای بحرانی را طی میکند، اما به نظر میرسد خط قرمز لبنانیها ادامه مداخلات خارجی و باجخواهی آنها باشد.//114
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
بی اعتمادی بیش از نیمی از مردم فرانسه به مکرون
نارضایتی شدید مردم فرانسه از مکرون