شکایت سودان از مصر در شورای امنیت، دومین شکایت طی دو ماه اخیر است.
پیش از این در اوایل 2018 نیز دولت سودان از قاهره به شورای امنیت شکایت کرده بود. در همین حال، وزارت خارجه سودان اوایل ژانویه 2018 «عبدالمحمود عبدالحلیم»، سفیر این کشور در قاهره را برای مشورت به خارطوم فرا خواند.
اختلاف سودان و مصر در سه مورد اختلاف مرزی، آبی و امنیتی است. اختلاف مرزی سودان و مصر بر سر مثلث حلایب است.
از زمان استقلال سودان در سال 1956 تا کنون این منطقه مورد منازعه مصر و سودان است. اگرچه اختلاف خارطوم و قاهره بر سر این منطقه از زمان استقلال سودان آغاز شد، اما ارتش مصر در سال 1995 با متهم کردن خارطوم به دست داشتن در ترور نافرجام حسنی مبارک، دیکتاتور اسبق که در هنگام رفتن به نشست اتحادیه آفریقا آدیس آبابا رخ داد، کنترل این منطقه را در اختیار خود گرفت.
پس از اینکه ارتش مصر در منطقه حلایب مستقر شد، دولت مصر شمار زیادی از مردم این کشور را نیز در این منطقه ساکن کرد و به آنها امکانات داد و عملاً در مسیر «مصری کردن حلایب» حرکت کرد.
این در حالی است که شمار زیادی از سودانی ها نیز در این منطقه حضور دارند و دولت سودان معتقد است که نیروهای امنیتی مصری مستقر در این منطقه شهروندان سودانی را مورد اذیت و آزار قرار می دهند که این موضوع در شکایت اخیر سودان از مصر در شورای امنیت نیز طرح شده است.
در همین حال، توافقنامه ترسیم مرزهای عربستان و مصر در سال 2016 نیز سبب شدت گرفتن این تنش مرزی میان قاهره و خارطوم شد زیرا در این توافقنامه مثلث حلایب بخشی از سرزمین مصر در نظر گرفته شده است.
در واقع، دولت سعودی نیز به تشدید این تنش مرزی میان قاهره و خارطوم کمک کرده است.
با این حال، دولت قاهره در واکنش به تحرکات دولت سودان درباره مثلث حلایب، عمر البشیر، رئیس جمهوری سودان را به «ماهیگیری از آب گل آلود» متهم کردند.
در همین راستا، «احمد موسی»، یکی از اصحاب رسانه مصر که مرتبط با دستگاه های امنیتی این کشور است، گفت طبق توافقنامه سال 1899 که به امضای مصر و سودان رسید، حلایب و شلاتین در داخل خاک مصر قرار دارند نه سودان و گویا عمر البشیر فراموش کرده است که سراسر کشورش قبلاً بخشی از خاک مصر بود و روزی پرچم مصر در همه مناطق آن کشور به اهتزاز درمی آمد، حاکم سودان یک مصری بود و سودان از قاهره اداره می شد.»
اختلاف دیگری که میان مصر و سودان وجود دارد، اختلاف آبی است. در واقع، این اختلاف ناشی از تنش میان مصر و اتیوپی است زیرا اتیوپی سد النضه را بر روی رودخانه نیل ایجاد کرد که این سد سبب کاهش سهم قاهره از آب های رود نیل می شود. دولت مصر معتقد است که دولت سودان از تاسیس سد النضه اتیوپی حمایت می کند و همین نیز به بهانه ای برای قاهره جهت اعمال فشار بر خارطوم به خصوص در خصوص مثلث حلایب و ساکنان سودانی این منطقه تبدیل شد.
اختلاف دیگری که میان دو کشور وجود دارد در حوزه امنیتی است. سودان با معضل اقدامات ناامن کننده و جنگ با شورشیان مواجه است. خارطوم معتقد است که دولت قاهره از شورشیان سودانی که مخالف حکومت عمر البشیر، رئیس جمهوری سودان هستند، حمایت می کند.
با توجه به این شرایط، به نظر می رسد که شورای امنیت در خصوص شکایت سودان از مصر راه سکوت را در پیش می گیرد و شدت گرفتن تنش میان قاهره و خارطوم در سال 2018 دور از انتظار نخواهد بود.118/110
بیشتر بخوانید:
تشدید تنش در روابط مصر و سودان
شکایت سودان از مصر درباره پرونده منطقه حلایب
گزارش: تشدید تنش ها میان سودان و مصر