ایران پرس - "محمد اشرف غنی" رئیس جمهوری افغانستان در دیدار با برخی شخصیت های سیاسی و مذهبی این کشور درخصوص پایان جنگ و دستیابی به روند مذاکره برای صلح بحث و تبادل نظر کرد.

"اشرف غنی" در دیداری که "سرور دانش" معاون دوم ریاست جمهوری، "عبدالله عبدالله" رئیس اجرایی دولت وحدت ملی، "حامد کرزی" رییس جمهوری سابق، "عبدالرب الرسول سیاف" از رهبران پیشین جهادی و "محمد کریم خلیلی" رییس شورای عالی صلح افغانستان حضور داشتند، بر روند گفت وگوهای صلح تاکید کرد.

در این دیدار برخی از شرکت کنندگان دیدگاههای خود را در باره پایان جنگ و صلح با طالبان بیان کردند. "اشرف غنی" بارها آمادگی خود را برای گفت وگوبا طالبان در باره پایان جنگ، تامین امنیت و مذاکره صلح اعلام کرده و این گروه نیز تنها راه حل آن را منوط به خروج نظامیان خارجی از افغانستان دانسته است.

دیدار برخی شخصیت های سیاسی و مذهبی افغانستان با رئیس جمهوری این کشور با موضوع چگونگی پایان دادن به جنگ و برقراری صلح در شرایطی است که گفتگوهای دو جانبه آمریکا با طالبان عملا با کنار گذاشتن دولت کابل در فرآیند استقرار ثبات دائمی از این مذاکرات، برنامه دولت وحدت ملی را نیز برای اجرای راهبرد کلان آشتی ملی به چالش کشانده است.

البته برگزاری پنج دورگفتگوی بی نتیجه بین طالبان و آمریکا در قطرچشم انداز مذاکرات طرفین را هم بشدت درابهام فرو برده است.

درحالی که دولت آمریکا برغم اعتراض های مکررمقامات کابل، جایگاه دولت افغانستان در روند مذاکرات صلح با طالبان را به حاشیه رانده است، اما "اشرف غنی" در تلاش است با استفاده از ظرفیت های داخلی به خصوص بزرگان قومی و شخصیت های سیاسی به طور مستقل برنامه اشتی ملی و پایان جنگ را به پیش ببرد. 

"حبیبه سرابی"، عضو شورای عالی صلح افغانستان در این باره که دفتر ریاست جمهوری این کشور آنرا منتشر کرد می گوید، "صلح موضوع ملی افغانستان است و در کنار مدیریت آن از سوی دولت کابل باید همه گروه‌های سیاسی از جمله زنان نیز در آن نقش‌ آفرینی کنند و پیام آور صلح باشند.

بر همین اساس است که حدود دو ماه پیش رئیس جمهوری افغانستان دستور برگزاری لویه جرگه مشورتی را صادر کرد که البته  زمان یکماهه تعیین شده برای تشکیل این نشست منقضی شده است.

حساسیت های موجود در افغانستان درباره صلح با طالبان و به خصوص امتیازات احتمالی دولت این کشور به این گروه، موجب شده تا "اشرف غنی" تصمیم گرفته از طریق برگزاری لویه جرگه صلح گفتگوهای احتمالی دولت کابل با طالبان را محصول خرد جمعی کند که درآینده در معرض انتقادها قرار نگیرد.

علاوه بر این برگزاری لویه جرگه فرصتی برای هم اندیشی و بهره گیری از نظرات بزرگان قومی، مذهبی و سیاسی افغانستان است که می توانند بخشی از پروژه گفتگو با طالبان را عهده دار شوند.

حضور شماری از سران احزاب و شخصیت های سیاسی افغانستان در گفتگوهای چند ماه پیش با طالبان درمسکو نمونه ای از شروع این گونه تجربیات در فضای سیاسی این کشور است که پیش بینی می شود نقش گروه های سیاسی افغانستان در روند صلح و گفتگوهای مربوط به آن تقویت شود.

بنابراین گفتگوی رئیس جمهوری افغانستان با شماری از شخصیت های سیاسی و مذهبی درباره روند صلح را نیز باید پیش درآمدی برای برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح دانست، امید می رود در هفته های آتی انجام شود. 139/118

نویسنده: محمدرضا عسگری

بیشتر بخوانید:      

ارتباط افزایش ناامنی ها در افغانستان با مذاکرات صلح/ تحلیل

اشرف غنی: ناامنی با مذاکرات صلح افغانستان مرتبط است

اشرف غنی: ناامنی با مذاکرات صلح افغانستان مرتبط است