وزیر خارجه در این سفر علاوه بر مذاکره با «اوو مورالس» رئیس جمهور بولیوی، در دیدار با «دیگو پاری» وزیر خارجه این کشور نیز درباره همکاری های دوجانبه گفت وگو کرد.
ظریف پیش از دیدار از بولیوی به ونزوئلا و نیکاراگوئه هم سفر کرده بود.
سفرظریف به امریکای لاتین با حضور در اجلاس جنبش غیرمتعهدها از اهمیت بیشتری برخوردار شد.
این سفرها و همچنین مذاکراتی که در سطح سازمان ملل در نشست شورای اقتصادی اجتماعی سازمان ملل انجام شد؛ پویایی و تحرک دیپلماسی ایران را به نمایش گذاشت و نشان داد که تلاش واشنگتن برای انزوای تهران نه تنها شکست خورده بلکه زمینه های تازه ای برای نقش آفرینی ایران در عرصه بین المللی و مقابله با یکجانبه گرایی واشنگتن فراهم شده است.
مصاحبه ها و رایزنی های وزیر امور خارجه در شرایطی که امریکا با محدود کردن دامنه تردد هیات دیپلماتیک ایران سعی کرد کار دیپلماسی ایران را با چالش مواجه کند؛ توانمندی دیپلماسی ایران را نشان داد.
سفر ظریف کشورهای امریکای لاتین از نگاه مقام های آمریکایی
سفر ظریف به سه کشور امریکای لاتین از نگاه مقام های آمریکایی دور نماند و در واشینگتن به دقت این سفر را زیر نظر داشتند.
اوج این حساسیت در توئیت «جان بولتون» مشاور امنیت ملی «دونالد ترامپ» نمایان شد. چنانکه وی حضور وزیر امور خارجه در کنار «نیکلاس مادورو» در کاراکاس را همچون حضور ظریف در خانه اش در تهران توصیف کرد.
سخنان ظریف در نشست نیویورک و همچنین اظهارات وی در اجلاس غیر متعهدها با 120 کشور عضو که بزرگترین تشکل بین المللی پس از سازمان ملل بشمار می رود به این سفر ابعاد مهمتری داد.
محمد جواد ظریف در نشست وزیران امور خارجه عضو جنبش عدم تعهد در کاراکاس سیاست های یکجانبه گرایانه آمریکا را مهم ترین چالشی دانست که همه کشورهای عضو جنبش با آن روبرو هستند.
این چالش در حال تضعیف حاکمیت قانون در سطح بین المللی است و به انحاء گوناگون صلح و ثبات در سراسر جهان را در معرض تهدید قرار داده است.
وزیر امور خارجه ایران با اشاره به عزم اعضای جنبش برای حفظ، تقویت جنبش و ارتقاء همکاری ها در مسیر حفاظت از منافع ملت ها، تاکید کرد: "اکنون که نظم قانونمند بین المللی بیش از هر زمانی در گذشته مورد تهدید است، لازم است که دولت های عضو جنبش عدم تعهد در صفی واحد قرار گرفته و بر چگونگی رفع این تهدید تمرکز کنند که اگر چنین نکنیم، همه بازنده خواهیم بود."
گسترش روابط ایران و کشورهای آمریکای لاتین
ایران و کشورهای آمریکای لاتین با وجود فاصله زیاد جغرافیایی در حوزههای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی پیوندهایی با یکدیگر برقرار کرده اند.
در همین راستا روابط ایران با کشورهایی همچون کوبا و ونزوئلا که نگرشهای ضد امپریالیستی دارند و به لحاظ دیدگاه سیاسی به ایران نزدیک هستند، گسترش بیشتری یافته است.
«حسن عابدینی» کارشناس سیاست خارجی با اشاره به سفرظریف به امریکای لاتین، می گوید: "این سفر بعد از عهد شکنی مستمر آمریکا و کشورهای اروپایی، حکایت از آن دارد که ایران اقدام به توازن سیاست خارجی خود در تمامی جغرافیای سیاسی بین الملل کرده است. در حقیقت این فرصت بسیار استثنایی برای ایران است که بتواند فارغ از چشم داشت به کشورهایی که اساس همکاری شان مبتنی بر استعمار و سلطه طلبی است با سایر مناطق دنیا روابط خود را توسعه دهد که خوشبختانه در این حوزه هم موفق بوده است و این موضوع میتواند به نفع ملتهای دو منطقه تمام شود."
در چنین چارچوبی جمهوری اسلامی ایران با تاکید برالزامات منطقه گرایی و ضرورت ارتباطات فرامنطقه ای، تلاش میکند تا روابط چند جانبه را با کشورهای این منطقه گسترش دهد. دستاوردهای سفر ظریف به امریکا لاتین را می بایست در همین راستا ارزیابی کرد.
نویسند: جمشید امین زاده
133/118
بیشتر بخوانید:
رایزنی ظریف و وزیر خارجه بولیوی درباره ابعاد مختلف همکاری ها
ظریف با مورالس دیدار کرد