ایران پرس- "مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکاروز جمعه یک روز پس از انتقاد شدید "مایک پنس" معاون رئیس جمهور این کشور از رویکرد اتحادیه اروپا در قبال ایران، با "فدریکا موگرینی"مسئول سیاست خارجی این اتحادیه در بروکسل دیدار کرد.

"پنس"، تروئیکای اروپایی (آلمان ، فرانسه و بریتانیا) و  اتحادیه اروپا را به تلاش برای دور زدن تحریم های ایران متهم کرده بود.

پنس همچنین در اظهارات روز پنجشنبه خود در نشست ورشو از اتحادیه اروپا خواست تا به پیروی از دولت ترامپ، از توافق هسته ای تاریخی با ایران خارج شود.

 انتقادات پنس، هشداری بر سرد شدن هرچه بیشتر روابط آمریکا و اروپا است که در حال حاضر نیز بر سر مسائلی مانند توافق آب و هوایی پاریس، جنگ تجاری و بودجه دفاعی اروپایی ها دچار تنش است.

موگرینی در مواجهه با سوالی که در مورد سخنرانی پنس پرسیده شد، از جواب دادن طفره رفت و با خبرنگاران نیز گفت وگو نکرد.

این مساله نشان می دهد که وی ضمن عدم موافقت با دیدگاه پنس، خواهان رویارویی جدید با واشنگتن نیست و به همین دلیل، از موضع گیری در این زمینه خوداری کرده است. 

در عین حال روابط دو سوی اقیانوس اطلس، با برگزاری نشست ورشو بار دیگر با شکاف بیشتری مواجه شده است.

این نشست، اختلاف دوساله آمریکا و اروپا را در مورد نحوه برخورد با ایران و برجام  برجسته کرد.

به رغم دعوت واشنگتن، اما اتحادیه اروپا با سردی با  نشست ورشو برخورد کرد. موگرینی در این نشست شرکت نکرد و فرانسه و آلمان نیز وزرای خارجه خود را به آن نفرستادند.از سوی دیگر، آمریکا از فرصت نشست ورشو استفاده کرد و ضمن حمله شدید به برجام، بار دیگر موضع اروپا را در این زمینه مورد انتقاد شدید قرار داد. این در حالی است که بروکسل دیدگاهی کاملا مخالف با واشنگتن درباره برجام دارد.

از نگاه اروپا، برجام، توافقی بسیار مهم در زمینه حفظ صلح و امنیت بین المللی محسوب می شود. بدین ترتیب خروج آمریکا از برجام در مه 2018، در راستای فروپاشی این توافق، تحولی منفی در این زمینه محسوب می شود. در واکنش به این اقدام، دیگر اعضای برجام از جمله اعضای اروپایی آن در چارچوب گروه 1+4 بر سودمندی برجام و ضرورت حفظ آن با اتخاذ تدابیر عملی و موثر به منظور ادامه پایبندی ایران به برجام تاکید کرده اند.

از دیدگاه اتحادیه اروپا برهم خوردن برجام و لغو این توافق، تاثیرات  امنیتی منفی به دنبال داشته و در عین حال اعتبار دیپلماسی اروپا را بشدت زیر سئوال می برد. این ملاحظات باعث شد، تا "فدریکا موگرینی" و سران اروپایی خواهان حفظ برجام با توجه به کارایی آن شوند.

موگرینی در 1 ژانویه 2019 اظهار داشت: با گذشت دو سال و نیم از امضای توافق هسته ای با ایران، این توافق همچنان کار می کند و ماهیت صرفا غیرنظامی برنامه هسته ای ایران را تضمین کرده است.

با ادامه و تشدید اختلافات بین آمریکا و اروپا در دوره ترامپ، چشم انداز مثبتی در زمینه حل و فصل اختلافات متعدد بین دو سوی اقیانوس اطلس وجود ندارد.

با توجه به ادامه زمامداری ترامپ برای دو سال دیگر، اروپایی ها با این واقعیت تلخ مواجه شده اند که تا آینده نزدیک، امیدی به تغییر رویکرد کنونی آمریکا وجود ندارد. بدین ترتیب دیدارهای مقامات ارشد اروپا و آمریکا از جمله دیدار موگرینی و پمپئو بیش از اینکه در راستای حل وفصل اختلافات دوجانبه باشد، بیشتر دیدارهای تشریفاتی و بدون اثر تلقی می شود.

نویسنده: میرطاهر

117

تلاش آمریکا برای "قُبح زدایی" از روابط اسرائیل با کشورهای عربی در ورشو/ تحلیل

شکست  نشست ورشو/ تحلیل

قاسمی: بیانیه پایانی کنفرانس ورشو سند شکست و ناکامی آن است

الحوثی: نشست ورشو برای سرپوش گذاشتن بر شکست آمریکا در منطقه برگزار شد