در دیدار «بن علی ییلدیریم» و «بویکو بوریسوف»، دو طرف بر گسترش روابط و همکاری های دوجانبه بر مبنای حسن همجواری و تامین منافع متقابل تاکید کردند.
دو طرف همچنین حضور ترک تباران در بلغارستان را پلی برای گسترش روابط میان آنکارا و صوفیه توصیف کردند.
دولت بلغارستان - که ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را به عهده گرفته است - متعهد شد به تلاش برای توافق دوباره برای پذیرفته شدن که در سال 2016 میلادی میان ترکیه و اتحادیه اروپا امضا شد، پایبند خواهد بود.
نخست وزیر بلغارستان روز یکشنبه گذشته (هفتم ژانویه) پیش از سفر به ترکیه، همچنین گفته بود، در سال 2018 میلادی باید برای عادی سازی روابط ترکیه و اتحادیه اروپا تلاش کرد.
اظهارات نخست وزیر بلغارستان نشان می دهد که، دولت های اروپایی برغم تهدید ترکیه، خواستار ادامه روابط با دولت آنکارا به صورت فعلی هستند.
به منظور پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا، دولت های اروپایی شروطی برای دولت آنکارا تعریف کرده اند.
این شروط شامل مسائل داخلی و سیاست خارجی ترکیه است. مقام های دولت آنکارا بر این باورند که طی بیش از پنج دهه گذشته، در عمل هرگاه ترکیه به معیارهای اروپایی دست می یابد ، اتحادیه اروپا شروط دیگری سر راه پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا قرار می دهد.
در حقیقت، اتحادیه اروپا برای اروپایی شدن ترکیه مدام مانع ایجاد می کند. به باور دولتمردان ترک، اجرای کامل سیاست های اروپا، استقلال ترکیه را تهدید می کند.
به عنوان مثال، اتحادیه اروپا بر لغو تحریم های ارمنستان تاکید دارد.
در حالی که ترکیه تمایلی به تداوم رابطه با ارمنستان - به دلیل آن چه نسل کشی ارامنه خوانده می شود - ندارد.
تامین انرژی؛ زمینه ای برای همکاری ترکیه و بلغارستان
در این ارتباط، «فیونا هیل» پژوهشگر موسسه بروکینگز گفته است:
«سیاست فشار و بسته نگه داشتن مرزهای ارمنستان تاکنون موجب تغییر سیاست های ایروان نسبت ترکیه نشده است. در واقع، این اقدام بی نتیجه است و ترکیه می بایست به این خصومت پایان دهد.»
در ارتباط با سفر نخست وزیر بلغارستان به ترکیه، باید گفت، علاوه بر پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا، موضوع انتقال نفت دریای خزر به ترکیه و بلغارستان نیز برای هر دوطرف حائز اهمیت است.
دولت صوفیه تلاش می کند، از طریق برقراری روابط دوستانه با کشورهایی نظیر ترکیه، این راه را برای خود هموار سازد.
به این منظور دولت صوفیه که از لحاظ تامین انرژی به شدت در تنگنا قرار دارد، طی چند سال گذشته همه مساعی خود را به کار گرفته است.
در یک جمع بندی کلی از سفر نخست وزیر بلغارستان به ترکیه، باید گفت، این سفر اهداف دوجانبه و منطقه ای دارد و برای هر دو کشور حائز اهمیت است.
زیرا می توان آنکارا و صوفیه را در مسیر ترانزیت انتقال انرژی دریای خزر قرار دهد و اقتصاد هر دو کشور را بیش از پیش شکوفا سازد.
نویسنده: محمدعلی طالبی
114/116
بیشتر بخوانید:
دیدار نخست وزیر بلغارستان با رئیس جمهور ترکیه
بلغارستان سفیر خود را از ترکیه فرا خواند
نگرانی ترک های ساکن بلغارستان