ایران پرس - نمایندگان ترکیه و روسیه پس از دیدار نخست وزیران دو کشور در حاشیه نشست سران سازمان همکاری دریای سیاه در استانبول با امضای بیانیه ای مشترک بر لغو تحریم های تجاری دوجانبه تاکید کردند.

«محمت شیمشک» معاون نخست وزیر ترکیه و «آرکادی دورکویچ» همتای روسی وی با صدور بیانیه ای مشترک که در حضور نخست وزیران دو کشور نیز به امضا رسید، تحریم های تجاری بین دو کشور را لغو کردند.

به عبارتی نشست سران سازمان همکاری دریای سیاه بهانه ای بود تا مقامات دولتهای مسکو و آنکارا ضمن لغو تحریم های فی مابین، گام دیگری در جهت  گسترش هکماریهای اقتصادی بردارند.

هر چند  نگاهی به اظهارات رئیس جمهوری ترکیه در مراسم آغاز این نشست نشان می دهد که ترکیه در پی تقویت ساز و کارهای اقتصادی موجود برای تقویت مناسبات دو چند جانبه اقتصادی با کشورهای عضو این سازمان است و در این میان روسیه از اهمیت ویژه ای برای طرف ترک برخوردار است.

علاوه بر این به نظر می رسد، دولتمردان آنکارا از رهگذر همکاری های اقتصادی نیم نگاهی نیز به استفاده ابزاری از ساختارهای منطقه ای برای  حل مشکلات سیاسی و نظامی منطقه ای دارند.

تاکید رئیس جمهور ترکیه بر اینکه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه باید این سازمان را به ابزار حل مشکلات سیاسی و نظامی تبدیل کنند، ناظر برهمین تحلیل است.

بویژه که رئیس جمهور ترکیه در اظهارات خود بر تشکیل و تقویت کار گروههایی برای حل مشکلات سیاسی و نظامی بین کشورهای عضو تاکید کرد.

اهداف سازمان همکاری اقتصادی کشورهای حوزه دریای سیاه

واقعیت آن است که گام اول تاثیرگذاری هر ساختار منطقه ای در عرصه تحولات بین المللی به حداقل رساندن چالشهای پیش روی اعضا و نیز کاستن از اختلافات فی مابین است.

از اینروست که گفته می شود، یکی از اهداف سازمان همکاری اقتصادی کشورهای حوزه دریای سیاه تقویت همکاری اعضا برای ارتقای سطح رفاه مردم و گسترش روابط ملت ها عنوان شده است.

شرایطی که در وهله اول بتواند ثبات لازم را بعنوان پیش شرط بسط و گسترش همکاری های تجاری و سرمایه گذاری فراهم کند.

شاید به همین دلیل لازم بود که پس ازبهبود مناسبت سیاسی ترکیه و روسیه پس از سپری شدن دوره ای از سردی و تیرگی روابط، مقامات دو کشور طی اجلاسی رسمی و در حضور شرکای اقتصادی منطقه ای خود با امضای بیانیه ای مشترک، عملا به تحریم های اعمالی علیه یکدیگر پایان دهند و از این رهگذر ضمن فراهم آوردن بستر مناسبات برای تحکیم همکاریهای اقتصادی، زمینه تاثیر گذاری این ساختار اقتصادی منطقه ای افزایش دهند.

بویژه که طی سالهای اخیر کشورهای عضو سازمان همکاری دریای سیاه شاهد استفاده حداقلی از ظرفیتهای اقتصادی فی مابین بوده اند.

با این همه به نظر می رسد، این ساختار منطقه ای همچنان با چالشهایی دست و پنجه نرم می کند که بحران جاری منطقه خاورمیانه و در راس آن بحران سوریه از آن جمله است و همچنان سایه سنگین خود را بر کارکرد نهادهای اقتصادی منطقه ای تحمیل کرده است.

موضوعی که سبب شده رئیس جمهوری ترکیه به صراحت از وجود مشکلاتی همچون مناقشات سیاسی و حتی نظامی میان اعضا نام ببرد و بر حل این مشکلات با استفاده از ابزارهای اقتصادی تاکید کند.116/111

بیشتر بخوانید:

تاکید پوتین بر بهبود همکاری های روسیه و ترکیهترکیه و خرید سامانه دفاع موشکی اس 400 از روسیه/تحلیل