ایران پرس- نماینده دائم تاجیکستان در اتحادیه اروپا با گروهی از نمایندگان این اتحادیه دیدار و موضوعات مهم منطقه از جمله همکاری در زمینه مبارزه با تروریسم را مورد بررسی قرار دادند.

بدون شک آنچه سبب شده موضوع تروریسم به محور اصلی گفت و گوهای نمایندگان دو طرف تبدیل شود، گستردگی و فراگیری این پدیده در عرصه بین الملل و نیز شدت رو به افزایش تروریسم در جغرافیای آسیای مرکزی است. تاجیکستان نیز به دلیل شرایط جغرافیایی و کوهستانی بودن نواحی مرزی خود با افغانستان که به خاستگاه تروریسم و افراط گرایی و فعالیت گروههای تکفیری در جنوب آسیا و مناطق همجوار با کشورهای آسیای مرکزی تبدیل شده است، به مراتب نگرانیهای امنیتی بیشتری دارد.

همین موضوع سبب شده موضوع امنیت به مفهوم عام کلمه و نیز فراگیری امنیت در چهارچوب مرزهای تاجیکستان و گستره اسیای مرکزی به مشغله ذهنی و اصلی مقامات تاجیک تبدیل شود. بویژه که تاجیکستان علاوه بر داشتن مرزهای طولانی با افغانستان آسیب پذیرتر از دیگر همسایگان این کشور نشان داده است و به تنهایی توان نظامی لازم را برای مقابله با مظاهر ناامنی در منطقه ندارد. واقعیت این است که موضوع تروریسم اگرچه محور اصلی گفت وگوهای «ارکین رحمت‌الله زاده» نماینده دائم تاجیکستان در اتحادیه اروپا با هیاتی از نمایندگان مجلس اتحادیه اروپا به ریاست «هربرت دورفمن» در پارلمان این اتحادیه بوده است اما همه محورهای گفت و گو در این دیدار نبوده است.  

موضوع دستاوردهای تاجیکستان در زمینه‌های اقتصادی، تجاری و برنامه‌های دولت این کشور دربخش‌های مختلف اقتصادی نیز بخش دیگری از مذاکرات نمایندگان تاجیک و پارلمان اروپا بوده است. بخصوص که اساسا نهادهای اروپایی در پوشش کمک به احیای اقتصاد کشورهای منطقه، بستر حضور و فعالیت خود را در کشورهای اسیای مرکزی فراهم کردند تا از این رهگذر ضمن تقویت به اصطلاح زیر ساختهای اقتصادی کشورهای منطقه نفوذ خزنده خود را در بخشهای سیاسی، نظامی، امنیتی و فرهنگی این کشورها فراهم کنند.

بویژه که سیر تحولات منطقه از جمله ناامنی های جاری در افغانستان و وجود بستر افراط گرایی در اسیای مرکزی عملا زمینه مراودات امنیتی بین جمهوریهای اسیای مرکزی را با نهادهای غربی فراهم کرد. همین موضوع بهانه  دخالت نهادها و کشورهای غربی را در تصمیم گیریهای امنیتی، سیاسی و بعضا اجتماعی واقتصادی جمهوریهای منطقه فراهم کرد.

شاید یکی از بارزترین مصداقهای این موضوع را بتوان سفر سال 2012 استروان استیونسون نماینده حزب محافظه کار انگلیس در پارلمان اروپا به تاجیکستان دانست که به بهانه ریاست هیات حامیان تکمیل ساخت نیروگاه برق آبی راغون تاجیکستان و بررسی آخرین وضعیت ساخت این نیروگاه وارد این کشور شد، تا ازاین رهگذر به نوعی در حل اختلاف تاجیکستان و ازبکستان در زمینه انرژی دخالت کند. 

اکنون نیزبعید به نظر می رسد که استراتژی و هدف اصلی  نهادهای غربی و از جمله پارلمان اروپا در قبال کشورهای منطقه اسیای مرکزی و از جمله تاجیکستان تغییر محسوسی کرده باشد. بویژه که همچنان این تمایل نزد طرف تاجیک وجود دارد که مشکلات عدیده اقتصادی، سیاسی و امنیتی خود را با کمک این نهادها برطرف کند.

طرح موضوع بررسی استراتژی ملی توسعه تاجیکستان تا سال 2030 و ضرورت تقویت نهادهای امنیتی و انتظامی این کشور در مبارزه با خطر و چالشهایی که نماینده تاجیک در دیدار با هیات پارلمان اروپا از انها بعنوان چالشهای جهان معاصر نام برده است در همین راستا قابل ارزیابی است. اما اینکه واقعا نهادها و کشورهای غربی بدون چشم طمع به نفوذ همه جانبه در منطقه اسیای مرکزی که همچنان در برخی محافل سیاسی و رویکردهای استراتژیک از آن بعنوان هارتلند ( قلب کره زمین ) نام برده می شود، بعید به نظر می رسد. نکته ای کمتر مورد توجه دولتهای جمهوریهای منطقه است.118/111

بیشتر بخوانید:

خنثی سازی عملیات تروریستی در تاجیکستان/تحلیل

رزمایش نظامیان روسی مستقر در تاجیکستان/تحلیل

سازمان ملل پیشنهاد تاجیکستان برای نامگذاری دهه 'آب برای توسعه پایدار' را پذیرفت

روسیه پروازهای مسافربری با تاجیکستان را متوقف کرد