ایران پرس- «سراح الدین اصل اف» و «ارلان عبدالدایف» وزیران امور خارجه تاجیکستان و قرقیزستان در دوشنبه دیدار کردند.

در این دیدار که در چارچوب سفر رسمی وزیر امور خارجه قرقیزستان به تاجیکستان انجام شد، دو طرف پیرامون وضعیت فعلی و چشم انداز گسترش روابط دو کشور، از جمله مسائل سیاسی، اقتصادی، تجاری و امور فرهنگی میان دوشنبه و بیشکک گفت وگو و تبادل نظر کردند.

همچنین بررسی موضوع مربوط به تعیین مرزهای دولتی تاجیکستان و قرقیزستان و گسترش همکاری های حقوقی دوکشور در این زمینه، از دیگر محورهای مهم گفتگوهای روسای دستگاه های دیپلماسی دو کشور همسایه در آسیای مرکزی بود. 

نتایج نزدیکی دوملت تاجیک و قرقیز

دیدار مقام های تاجیکستان و قرقیزستان از اهمیت فراوانی برای دولت ها و ملت های منطقه آسیای مرکزی برخوردار است به ویژه آنکه انجام این دیدارها می تواند به وحدت هر چه بیشتر دولت های این منطقه و آرامش و آسایش ملت های مسلمان دوکشور همسایه منجر شود. 

تاجیکستان و قرقیزستان مانند دیگر جمهوری‌های آسیای مرکزی از زمان استقلال با مشکلات متعدد مرزی مواجه بوده اند.

در عین حال، درگیری های مرزبانان تاجیک و قرقیز که پس از طی سال های استقلال دوکشور در سال 1991 میلادی رخ داد، در چند سال اخیر شدت گرفته است.

از آخرین موارد این درگیری ها، می توان به درگیری های مرزی در اوت 2014 کنار روستای «قلعچه» ناحیه «باباجان غفوراف» میان مرزبان های تاجیک و قرقیز اشاره کرد.

درعین حال، درتابستان سال گذشته میلادی، درگیری های مرزی دو کشور، خسارت های جانی و مالی برای دوکشور به همراه داشت.

تجربه نشان داده است در پی هر مورد درگیری مرزی، نمایندگان مرزبانی تاجیکستان و قرقیزستان یک نشست مشترک برگزار می کنند.

دور جدید روابط بین دوشنبه و بیشکک

این در حالی است که طی بیش از دو دهه گذشته تاکنون، درگیری های مرزی بر مناسبات اقتصادی و همکاری های مشترک دوکشور مسلمان سایه افکنده است.

این در حالی است که تاجیکستان و قرقیزستان 976 کیلومتر مرز مشترک دارند که 504 کیلومتر آن یعنی کمتر از 52 درصد علامت گذاری شده است.

به دلیل فقدان علامتگذاری مرزی، بارها پیش آمده است که مردم روستاهای مرزی تاجیکستان و قرقیزستان در اراضی مورد اختلاف، برای آب، چراگاه و یا زمین با طرف مقابل درگیر شده اند.

با وجود تنش های مرزی، دولت قرقیزستان در روزهای نخست سال 2016 میلادی اعلام کرد که: «به رایزنی های خود برای حل اختلاف های مرزی با کشورهای همسایه، به ویژه ازبکستان و تاجیکستان ادامه خواهد داد.» 

«ارلان عبدالدایف» وزیر امور خارجه قرقیزستان در ماه ژانویه سال جاری میلادی در گفتگو با خبرنگاران اعلام کرد: «علیرغم اختلاف های موجود در مقایسه با سال 2014، در سال 2015 اختلاف های مرزی کشورش با تاجیکستان و ازبکستان تا حدودی کاهش یافت.»

به دلیل اختلاف نظرهای مرزی، طی چند سال گذشته دولت‌های تاجیکستان و قرقیزستان نتوانسته‌اند درباره نحوه تعیین خطوط مشترک مرزی و تدوین رژیم حقوقی قابل قبول در مناطق مرزی دست یابند.

در مجموع انتظار می رود با سفر وزیر امور خارجه قرقیزستان به تاجیکستان و انجام سفرهای مشابه، دو کشور همسایه درزمینه برقراری صلح درمنطقه، گام مثبتی بردارند.134/110

محمدعلی طالبی

بیشتر بخوانید:

رزمایش مشترک کشورهای مستقل همسود در قزاقستان، تاجیکستان و روسیه/ تحلیل

ادامه مشکلات مرزی قزاقستان و قرقیزستان/تحلیل