ایران پرس-  قبول مسئولیت حمله تروریستی خونبار به اتوبوس حامل دانش آموزان قبطی از سوی گروه داعش که به کشته شدن دست کم 26 کودک منجر شد، غافلگیر کننده نیست، زیرا داعش از سال ها پیش نبردی را علیه ارتش مصر در منطقه سینا آغاز کرده است.

پایگاه رأِی الیوم درگزارشی نوشت: گروه داعش چند عملیات تروریستی را در داخل خاک مصر اجرا کرده است که یکی از آن ها، حمله به کلیساها است؛ اما مساله غافلگیر کننده این است که مسئولان مصری، دایره انتقام جویی را گسترش داده و با جنگنده های فرانسوی پیشرفته رافال خود مناطقی را بمباران کرده اند که گفته می شود پایگاه های استقرار و آموزش عناصر تروریستی عامل حمله المنیا بوده است.

«محمد المنصوری» سخنگوی شورای مجاهدین شهر درنه در شرق لیبی گفت جنگنده های مصری، جمعه شب با هشت حمله، شهر درنه را هدف قرار دادند و این حملات فقط خسارت مادی برجای گذاشت.

این درحالی است که بیانیه صادره از سوی فرماندهی کل ارتش لیبی حاکی از آن است که جنگنده های این کشور دراین حملات شرکت کرده اند و این حملات مقدمه ای برای ورود نیروهای زمینی ارتش لیبی به شهر درنه به شمار می رود.

حملات جنگنده های مصری به مواضع گروه های تندروی جهادی در لیبی، نشان دهنده تغییر در استراتژی فرماندهان نظامی مصر است که تصمیم به گسترش دامنه جنگ علیه این گروه ها گرفته اند و همچنین به منزله اذعان آنها به این موضوع است که این گروه ها در وهله اول از سوی برخی طرف ها در لیبی تامین مالی و مسلح می شوند.

شهر درنه که به علت واقع شدن در دامنه جبل الاخضر از زیباترین شهرهای لیبی به شمار می رود و مشرف بر دریای مدیترانه است، به ویژه پس از انقلاب لیبی و دخالت سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) که به سرنگونی رژیم معمر قذافی در سال 2011 منجر شد، به پایگاهی برای گروه های تندرو مانند انصارالشریعه تبدیل شده است.

لیبی به کشوری شکست خورده تبدیل شده است که شبه نظامیان مسلح بر آن حکومت می کنند و این شبه نظامیان شهر درنه و اطراف آن را به منطقه ای برای افراطیون تبدیل کرده اند که روابطی مستحکم با گروه هایی مانند داعش و القاعده دارند و« شریعت اسلامی» را به زعم خود بر زندگی اهالی منطقه تحمیل کرده اند.

حمله وحشیانه و خونبار به اتوبوس حامل کودکان مسیحی، دولت مصر را درتنگنا قرار و ضعف سامانه امنیتی این کشور را نشان داد، به ویژه که این حمله، پس از حمله به کلیسای قبطی ها دراسکندریه روی داد. حملات نیروی هوایی ارتش مصر به لیبی خشم محافل رسمی و مردمی را به دنبال داشت.

مقامات مصری، از کشتار دانش آموزان قبطی به عنوان راهی برای تشدید حملات خود علیه گروه های سیاسی اسلامی در مصربه ویژه گروه اخوان المسلمین استفاده می کنند؛ با وجود اینکه، این گروه از حمله یاد شده برائت کرده و آ را نیز مانند دیگر حملات مشابه، محکوم کرده است.

گسترش دامنه اقدامات انتقام جویانه مصر به لیبی بدان معنا است که تصمیماتی برای انتقال جنگ به کشورهای دیگر وجود دارد و این می تواند یکی از نتایج دیدارهایی باشد که درحاشیه نشست سران اسلامی و خلیجی با حضور یا ریاست دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در ریاض برگزار شد و مبارزه با تروریسم را در صدر اولویت های خود قرار داد.

اگر کشورهای عربی با خطر و فتنه جنگ های طایفه ای اسلامی یعنی بین اهل تسنن و شیعیان مواجه هستند، مصر که اکثر جمعیت مسلمان آن از اهل تسنن هستند، با فتنه ای روبرو است که کم خطرتر از وضعیت میان مسلمانان وقبطی ها نیست وممکن است به تقسیم این کشور منجر شود. این احتمال وجود دارد که کشورهای غربی به بهانه حمایت از مسیحیان وارد عمل شده و بنابراین، بعید نیست که خارجی ها از این فتنه مانند طرح های مشابه در سودان، سوریه، عراق، لیبی و یمن با هدف تقسیم و تجزیه مصر استفاده کنند.113/111