ایران پرس - رئیس جمهوری قرقیزستان با هدف مبارزه با فساد طی حکمی حضور شرکت‌های متعلق به مقامات در مناقصه‌های دولتی را ممنوع کرد.

«سورنبای جین بیک اف» رئیس جمهوری قرقیزستان در جلسه هیات دولت این کشور ضمن تاکید بر ادامه اصلاح قوانین، با صدور حکمی حضور شرکت‌های متعلق به مقامات در مناقصه‌های دولتی را ممنوع اعلام کرد.

این حکم با هدف جلوگیری از گسترش فساد در نهادهای دولتی صادر شد.

پیش از این چنانچه مقامات دولتی 20 درصد سهام شرکتی را دراختیار داشتند به راحتی می‌توانستند در مناقصه‌ها شرکت کنند.

در حال حاضر نه فقط مقامات دولتی بلکه اعضای خانواده آنان نیز حق شرکت در مناقصه‌های دولتی را ندارند و با هرگونه تلاش‌ جهت نقض این قانون به شدت برخورد می‌شود.

رئیس جمهوری قرقیزستان از زمان به قدرت رسیدن خود مبارزه جدی را برای برخورد با فساد سیستماتیک در قرقیزستان شروع کرده است.

نقشه قرقیزستان در منطقه آسیای مرکزی

او به خوبی درک کرده است که فساد گسترده یکی از عواملی است که میتواند زمینه نارضایتی مردم، عدم توسعه اقتصادی و همچنین خشونت سیاسی را پدید بیاورد.

وی پیش از این نیز قدم هایی را برای مقابله با فساد در بخش قضایی قرقیزستان برداشته بود.

گام جدید او در برگیرنده این حقیقت است که مقامات دولتی با بهره گرفتن از دسترسی اطلاعاتی خود میتوانند زمینه برتری خود در مناقصه های دولتی را فراهم کنند.

همچنین تصاحب بخش بزرگی از اقتصاد توسط بخش دولتی در نهایت موجب جهت دهی به قوانین به سود همین مقامات نیز میشود.

از سوی دیگر مقامات دولتی میتوانند از طریق فشار بر بخش قانونگذاری زمینه فشار بر جامعه کارگری و نادیده گرفتن تقاضاهای بخش های پایین جامعه را ایجاد کنند.

اعمالی که در نهایت موجب فساد، تبعیض فقر و نارضایتی خواهد شد.

فساد سازمان یافته در قرقیزستان

به گفته «سارا چیس» فساد در قرقیزستان به صورت ساختاری عمل میکند، بر این مبنا شبکه های مختلفی از ساختار سیاسی و حقوقی در این کشور تشکیل شده است که همه آنها از عملیات یک دیگر حمایت میکنند و مانع از اجرای طرحهای ضد فساد میشوند از همین رو مبارزه همه جانبه با این ساختار امری ضروری است و در صورت فقدان این همه گیر بودن ساختار فساد مجددا خود را بازسازی خواهد کرد و تلاش های صورت گرفته بی نتیجه خواهد ماند. 

فساد در قرقیزستان مسئله ای قدیمی و عمیق است، آخرین بررسی ها نشان دهنده این است که قرقیزستان در بین 175 کشور بررسی شده در رتبه 135 قرار دارد از این رو لازم به ذکر است که در طول یک دهه گذشته قرقیزستان توانسته است حدود 30 پله رتبه خود را در زمینه فساد بهبود ببخشد. 

اصلاح قوانین، مبارزه با مسئولین فاسد و وضع مجازات های سنگین، نظارت بر بخش دولتی و کاهش سهم مسئولین دولتی در اقتصاد از جمله عواملی است که میتواند به کاهش پدیده فساد در قرقیزستان کمک کند.

نویسنده: منوچهر شفیعی

134/116

بیشتر بخوانید:

استعفای رییس سرویس دولتی مبارزه با فساد در قرقیزستان

همکاریهای تاجیکستان و قرقیزستان در مبارزه با تروریسم

نقشه قرقیزستان در منطقه آسیای مرکزی