رئیس‌کل بانک مرکزی اعلام کرد: دولت لایحه بودجه ۱۴۰۱ را به گونه‌ای تنظیم کرده که کسری نداشته باشد، انتظارمان از مجلس این است که لایحه بودجه را به گونه‌ای تصویب کنند که بدون کسری بسته شود و منابع موهومی در قانون بودجه دیده نشود.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، دولت سید ابراهیم رئیسی با شعار تغییر ریل سیاست‌های مالی، لایحه بودجه سال 1401 را روانه مجلس کرد که در گام اول به دلیل شبهات و ابهاماتی که داشت با دست رد نمایندگان کمیسیون تلفیق همراه شد. عده‌ای معتقد هستند برخی تصمیمات کمیسیون تلفیق بودجه در لایحه بودجه سال 1401 موجب افزایش کسری منابع خواهد شد که آثاری جز تحمیل تورم به کل جامعه ندارد.

علی صالح‌آبادی رئیس‌کل بانک مرکزی در برنامه شکوه ایران رادیو اقتصاد با اشاره به منویات مقام معظم رهبری درباره سیاست هدایت اعتبار به سمت تولید و فعالیت‌های اقتصاد مولد گفت: این از برنامه‌های جدی ما در بانک مرکزی است که اعتبارات را به بخش‌های مولد اقتصادی هدایت کنیم و سرمایه‌هایی که بانک‌ها در اختیار مشتریان قرار می‌دهند به سمت فعالیت‌های غیرمولد نرود.

صالح‌آبادی در توضیح چگونگی تحقق این امر گفت: بخشی از این امر مربوط به بانک مرکزی است که با نظارت هوشمند بر مصرف صحیح تسهیلات محقق می‌شود.

رئیس‌کل بانک مرکزی اظهار کرد: بخش دیگر هم به سازمان امور مالیاتی مرتبط است که در این زمینه باید سامانه بانکی به سامانه مالیاتی متصل باشند که البته این موضوع نیاز به قانون هم دارد و بر همین اساس در حال حاضر در کمیسیون اقتصادی مجلس نیز مالیات بر عایدی سرمایه مطرح است و در صورت تصویب خیلی کمک‌کننده خواهد بود.

وی ادامه داد: در لایحه بودجه سال آینده ۲۵ درصد مالیاتی در حوزه تولید به ۲۰ درصد کاهش یافت اما لایحه مالیات بر عایدی سرمایه اگر تصویب شود، مالیات بر فعالیت‌های سفته بازانه افزایش پیدا می‌کند و اتصال با سامانه بانکی می‌تواند هدایت اعتبار به سمت تولید را به دنبال داشته باشد.

صالح‌آبادی همچنین از روند کاهشی نرخ تورم خبر داد و گفت: خوشبختانه رشد نقدینگی و نرخ تورم در ماه‌های اخیر کنترل و کاهشی شده است به نحوی که نرخ تورم ماهانه از ۳.۳ درصد ماه‌های گذشته به ۱.۳ درصد در دی‌ماه رسیده است. در ماه آذر ۱.۸ درصد، در آبان ماه ۲.۴ درصد و مهرماه ۳.۱ درصد و در شهریورماه نیز ۳.۳ درصد بود.

به گفته او، تعادل بازار ارز و روند باثبات سامانه نیما و روند کاهشی قیمت‌ها در بازار متشکل ارز کمک خوبی به کاهش و کنترل نرخ تورم داشته است. 

صالح‌آبادی در ادامه در خصوص حفظ ارزش پول ملی و تقویت آن اظهار داشت: یک بخشی از کنترل ارزش پول ملی به بازار ارز و تعادل در این بازار و اینکه نرخ ارز در یک دامنه مشخصی نوسان داشته باشد؛  مربوط می‌شود و بخش دوم نیز به تورم مربوط می‌شود که در بخش واقعی اتفاق می‌افتد. کنترل رشد تورم در ماه‌های اخیر اتفاق افتاده و برای اینکه انشالله بتوانیم ارزش پول ملی را حفظ کنیم بایستی اصلاح نظام بانکی را در برنامه داشته باشیم که این مسئله را به صورت جدی دنبال می‌کنیم.

وی افزود: اصلاح در نظام بانکی به این معناست که بانک‌ها باید انضباط بیشتری داشته باشند، نظارت بانک مرکزی بر بانک‌ها هوشمند و سیستمی خواهد شد و اضافه برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی کنترل خواهد شد؛ بنابراین قانون بانک مرکزی که در حال حاضر در مجلس مطرح است را نیز به طور جدی دنبال می‌کنیم که تصویب شود.

رئیس‌کل بانک در پایان افزود: با توجه به اینکه ما در دولت بر لایحه بودجه ۱۴۰۱ بررسی و جمع‌بندی داشتیم تا به گونه‌ای تنظیم شود که کسری نداشته باشد، این روزها انتظارمان از مجلس این است که لایحه بودجه را به گونه‌ای تصویب کنند که بدون کسری بسته شود.

وی تاکید کرد: منابع موهومی در قانون بودجه دیده نشود؛ زیرا هزینه‌ها معمولاً اتفاق می‌افتد ولی بعضاً درآمدها اتفاق نمی‌افتد و این باعث کسری بودجه می‌شود. لذا از مجلس این انتظار وجود دارد که بودجه‌ای بدون کسری ببندند تا یکی دیگر از ریشه‌های تورم که اضافه برداشت یا استقراض دولت‌ها از بانک مرکزی است را کنترل کنیم. // 114

بیشتر بخوانید:

افزایش سه برابری حقوق سربازان در بودجه 1401

برگزاری نشست سران قوا با محوریت سفر رئیس جمهور به روسیه و بررسی بودجه 1401 در مجلس

عدم موافقت کمیسیون تلفیق بودجه با افزایش سن بازنشستگی سازمان‌ها