هفتمین اجلاس کشورهای ضامن روند آستانه با میزبانی تهران و با حضور روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه آغاز شد.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه دوشنبه شب و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه عصر سه شنبه با هدف شرکت در نشست روند آستانه وارد تهران شدند.
مذاکرات آستانه با ابتکار عمل ایران و روسیه و همراهی ترکیه در سال ۲۰۱۷ با هدف حل و فصل منازعات سوریه و پایان بخشیدن به شش سال جنگ، آوارگی و ویرانی در این کشور آغاز شد. دور اول نشست آستانه یا نشست صلح سوریه در ژانویه ۲۰۱۷ با حضور ایران، روسیه و ترکیه در قزاقستان برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، آیتالله سید ابراهیم رئیسی سه شنبه شب در هفتمین نشست سران ضامن روند آستانه که با حضور روسای جمهور ترکیه و روسیه در تهران برگزار شد، با قدردانی از روسای جمهور دو کشور بابت پذیرش دعوت جمهوری اسلامی و حضور در نشست هفتم کشورهای ضامن روند آستانه افزود: معتقدم روند آستانه به عنوان چارچوبی موفق در حل و فصل مسالمت آمیز بحران سوریه دستاوردهای خوبی کسب کرد و حفظ و توسعه آن در ابتدا وظیفه ما کشورهای دوست به عنوان ضامنان آن است.
وی با تأکید بر لزوم حفظ یکپارچگی و تمامیت ارضی و احترام و استقلال جمهوری عربی سوریه خاطرنشان کرد: تعیین سرنوشت این کشور باید توسط مردم آن از طریق گفت وگوهای سوری - سوری بدون مداخلات خارجی انجام شود.
رئیس جمهور ایران اظهار داشت: با گذشت ۱۱ سال از آغاز بحران در سوریه، جمهوری اسلامی ایران همچنان معتقد است تنها راه حل بحران، سیاسی است و راه حل نظامی فقط بر وخامت اوضاع می افزید.
وی افزود: ما از گذشته به عنوان کشورهای ضامن روند آستانه همواره از راه حل سیاسی در چارچوب توافقات انجام شده از جمله برگزاری انتخابات قانون اساسی سوریه حمایت و بر عزم خود در مبارزه با ترورسیم در منطقه از جمله سوریه تأکید کردیم.
رئیسی تصریح کرد: عزم کشورهای ضامن روند آستانه، پیش بردن توافقات گذشته است.
آیتالله رئیسی با بیان اینکه در شرایطی با افتخار از مبارزه با تروریسم در این روزها سخن میگوییم که فداکارای زیادی در این مسیر انجام شده، گفت: از شهدای مبارزه با تروریست و در صدر آن شهید سپهبد سلیمانی یاد و تجلیل میکنیم.
رئیسی گفت: اکنون در حالی اجلاس سران روند آستانه را برگزار میکنیم که تحریمهای یکجانبه به ویژه توسط آمریکا فشار مضاعفی را بر مردم سوریه وارد آورده و امکان زندگی عادی را از آنان سلب کرده است.
وی افزود: برای همگان مسجل شده طرفهایی که موفق نشدند با ناامن کردن و بی ثباتی در سوریه به اهداف سیاسی خود برسند، اکنون از روشهای دیگر و با سیاست تحریم و فشار به دنبال برآورده کردن مطامع نامشروع خود هستند.
آیتالله رئیسی با مهم خواندن مسأله آوارگان داخلی و پناهجویان سوریه گفت: کشورهای منطقه و جامعه بینالمللی باید به بازگشت آوارگان به خانه و موطن خود کمک کنند.
رئیسی تنها راه برقراری ثبات و امنیت در مرزهای سوریه با کشورهای همسایه را حضور پرقدرت ارتش این کشور در مرزها و همکاری آن با دولتهای پیرامونی دانست و گفت: تجربههای متعدد نشان داده نقض تمامیت ارضی سوریه هیچ کمکی به برقراری امنیت و مبارزه با تروریسم نکرده، از این رو احترام به حاکمیت ملی و استقلال سوریه اصلی خدشهناپذیر است.
وی افزود: سوریهای متحد، مستقل و بدون حضور نامشروع خارجی نه تنها منجر به بازگشت آرامش پس از سالها رنج به مردم این کشور میشود، بلکه به ثبات و امنیت همسایگان آن نیز کمک خواهد کرد.
آیتالله رئیسی با بیان اینکه آمریکا ضمن افزایش پایگاههای نظامی غیرقانونی، در حال غارت منابع طبیعی به ویژه نفت سوریه است، تأکید کرد: ضروری است هر چه سریعتر نیروهای این کشور از کل منطقه از جمله سوریه خارج شوند.
رئیس جمهور با محکوم کردن افزایش دامنه تجاوزات رژیم صهیونیستی به خاک سوریه و هدف قرار دادن زیرساختهای اساسی این کشور از جمله فرودگاهها و بنادر اظهار داشت: بر همگان عیان شده که این رژیم بقای خود را به تجاوز و ناامنی در منطقه ما پیوند زده است و اینگونه اقدامات در کنار اشغال منطقه جولان، نقض حاکمیت سوریه و عامل بی ثباتی و تهدیدکننده صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی به شمار میآید که البته پیامدهای آن متوجه این رژیم اشغالگر خواهد بود.
وی ادامه داد: شورای امنیت سازمان ملل متحد و دبیرکل باید قبل از اینکه تجاوزات رژیم صهیونیستی به یک معضل بزرگ امنیتی تبدیل شود به وظایف خود در این زمینه عمل کنند.
آیتالله رئیسی ابراز امیدواری کرد که تصمیمات سازنده و مفیدی در این نشست اتخاذ شود تا در سایه آن بتوان شاهد ادامه و تقویت روند صلح در سوریه و سعادتی پایدار برای مردم شریف آن بود.125