ایران پرس- کوفی‌عنان، دبیرکل پیشین سازمان ملل، مردی است که در کارنامه کاری‌اش موفقیت‌های چشمگیر و البته شکست‌هایی هم دیده می‌شود.

به گزارش تارنمای رادیو بین‌المللی فرانسه "ار اف ای"؛ "کوفی‌عنان"، دبیرکل پیشین سازمان ملل، روز گذشته (شنبه)، در سن 80 سالگی، پس از سپری کردن یک دوره کوتاه بیماری، در "برن" سوئیس درگذشت.

گفتنی است، "کوفی عنان"،  طی 40 سال اخیر، به عنوان یکی از برجسته‌ترین شخصیت‌های سیاسی جهان از میان ده دبیرکل سازمان ملل، شناخته شده است.

کوفی عنان

 

کوفی عنان در هشتم آوریل 1938 در غنا به دنیا آمد. وی اولین آفریقایی و اولین دبیرکلی بود که از میان خود پرسنل سازمان ملل برای این سمت برگزیده شد و از سال 1997 تا 2006،  به عنوان هفتمین دبیرکل سازمان ملل فعالیت کرد.

دبیرکل پیشین سازمان ملل، در طول زندگی سیاسی خود، برای برقراری و حفظ صلح و نیز مقابله با بحران‌های متعدد، تلاش کرد. 

لازم به ذکر است،  بسیاری از بهترین موفقیت‌های دیپلماتیک کوفی عنان در حل بحران در آفریقا، به ثبت رسیده است.

به عنوان مثال، عنان در سال 2006، با مداخله در حل اختلافات طولانی مدت میان نیجریه و کامرون بر سر شبه جزیره نفت‌خیز "باکاسی" (Bakassi)، توانست به خشونت و درگیری‌های خونین میان دو کشور پایان دهد.

وی حتی پس از کناره‌گیری از سمت دبیرکل سازمان ملل متحد، همچنان در سرزمین مادری خود باقی ماند.

بحران در کنیا

دبیرکل پیشین سازمان ملل در سال 2008 به درخواست اتحادیه آفریقا و به منظور خاموش کردن آتش خشونت‌های پس ازانتخابات ریاست جمهوری کنیا،  وارد این کشور شد و با "اموای کیباکی" (Mwai Kibaki)، رییس‌جمهوری کنیا و "رایلا اودینگا" (Raila Odinga)، رهبر حزب اپوزیسیون این کشور ملاقات کرد.

"اموای کیباکی" در بیانیه‌ای به مناسبت در گذشت کوفی عنان ضمن تقدیر از تلاش‌های وی برای بازگرداندن صلح به کنیا، اعلام کرد، "عنان به عنوان یک شخصیت صاحب نفوذ و برگ برنده در مذاکرات صلح میان طرفین درگیری در اذهان باقی مانده است."

"رایلا اودینگا"، نامزد آخرین انتخابات ریاست جمهوری کنیا هم ضمن قدردانی از تلاش‌های وی در برقراری صلح اظهار داشت، "این مرد با میانجی‌گری در حل اختلافات، کشور را از اضمحلال نجات داد."

کوفی عنان با استفاده از توان و ترفندهای سیاسی خود توانست، دو سیاستمدار را در خلال خشونت‌های 2007 - 2008 در کنار هم پشت میز مذاکره بکشاند.

گفتنی است، مناطق جنوبی و جنوب شرقی کنیا در سال‌های 2007 و 2008، صحنه خشونت‌آمیزترین درگیری‌های خونین قومی و قبیله‌ای بوده است.

درپی درگیری‌های خونین در کنیا هزار نفر کشته و 600 هزار نفر دیگر آواره شدند.

دبیرکل پیشین سازمان ملل متحد در اوایل سال 2008، وارد نایروبی پایتخت کشوری ویران شده از ادامه خشونت و درگیری‌های قومی  شد.

پس از چند هفته مذاکرات پی در پی، سرانجام طرفین درگیری، توافقنامه‌ای براساس تقسیم قدرت و تشکیل دولت وحدت ملی، ایجاد یک قانون اساسی جدید و یک کمیسیون حقیقت یاب، عدالت و مصالحه، تنظیم کردند.

درپی انتشار خبر درگذشت کوفی عنان، اکثریت در کنیا عزادار شدند.

"نانجانا نیابولا"، تحلیلگر سیاسی در صفحه شخصی خود در توییتر اعلام کرد، "هیچ کشوری در جهان به اندازه کنیا مدیون تلاش‌های عنان برای پایان دادن به بحران داخلی نیست."

تراژدی رواندا

لازم به ذکر است، تاریک‌ترین و سخت‌ترین قسمت از زندگی سیاسی عنان به  نسل‌کشی رواندا در سال 1994 تعلق گرفته است.

عنان در دوره نسل‌کشی رواندا، مسئول صلحبانان سازمان ملل بود و به همین خاطر هدف انتقادهای زیادی قرار گرفت.

"چارلز اونانا" (Charles Onana)، روزنامه‌نگار و محقق، در کتابی با عنوان "اسرار نسل‌کشی در روآندا"، در واکنش به انتقادهای جامعه بین‌المللی از عنان نوشت، "به‌‌رغم دانش سیاسی و دیپلماتیک وی از وضعیت موجود در این کشور،  بسیاری از تصمیم‌گیری‌ها در شرایط بحرانی ازسوی "پطروس غالی" اتخاذ می‌شده است."

به‌رغم اینکه جلوگیری از نسل‌کشی در روآندا نتیجه ناتوانی عملکرد سیاسی جامعه بین‌المللی بود، اما عنان بارها به‌ صورت علنی از این فاجعه انسانی ابراز تاسف کرده بود.

کوفی عنان در یک کنفرانس مطبوعاتی در کنیا در سال 1998 اعلام کرد، "این یک شکست جمعی بود که تنها به دلیل فقدان اراده سیاسی بوقوع پیوست."

یکسال بعد کوفی عنان به سمت دبیر کل سازمان ملل انتخاب شد.

این در حالی است که وی در دهمین سالگرد قتل‌عام در روآندا، ضمن ابراز تاسف اعلام کرد، "فاجعه روآندا مانند زخمی بر پیکره جامعه بین‌المللی همواره مایه تاسف و تاثر ماست."

141/120

مترجم: ندا حقانی

بیشتر بخوانید:

تصاویر دیدار کوفی عنان با مقامات جمهوری اسلامی ایران

کوفی‌عنان؛ نامی که در اذهان جهانیان باقی می‌ماند

«کوفی عنان» درگذشت+ ویدئو

کوفی عنان