ایران پرس: در پی شکست آتش‌بس، سخنگوی نیروهای مسلح یمن هشدار داد: امنیت سرمایه‌ گذاری در دو کشور عربستان و امارات با تهدید مواجه خواهد شد.

هشتمین سال جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن رو به پایان است. یمن در اثر این جنگ با بزرگ‌ترین بحران انسانی مواجه شد. در حالی که انتقادها از سازمان ملل متحد به دلیل ناکامی در توقف جنگ افزایش یافته و همزمان عربستان سعودی نیز شاهد حمله‌های پهپادی و موشکی یمنی‌ها بود، از آوریل 2022 آتش‌بس اعمال شد. 

این آتش‌بس دو ماهه بود و دو بار نیز در ماه‌های ژوئن و اوت تمدید شد، اما دوم اکتبر در حالی پایان یافت که طرف‌های درگیر در پی کارشکنی ائتلاف عربی و نقض روزانه این توافق، موفق به تمدید مجدد آتش‌بس نشدند. راهبرد دولت نجات ملی یمن برای مواجهه با شکست آتش‌بس، اقدام متقابل است. 

دلیل اصلی شکست آتش‌بس

در واقع، دلیل اصلی شکست آتش‌بس، ممانعت سعودی‌ها و اماراتی‌ها از بهره‌گیری دولت نجات ملی یمن از درآمدهای نفتی بود که سبب شد دولت صنعا در پرداخت حقوق کارمندان خود با مشکل مواجه شود.

بر این اساس، سرتیپ «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح ارتش یمن دو هشدار خطاب به متجاوزان و سرمایه‌گذاران در عربستان و امارات صادر کرد.

یحیی سریع خطاب به کشورهای متجاوز هشدار داد: "بلافاصله پس از پایان دوره آتش‌بس در یمن و در صورت عدم دستیابی ملت به خواسته‌های بحق خود، ما به سمت شما روانه خواهیم شد. نیروهای مسلح ما در حال آماده شدن برای هرگونه تحولات طی ساعات آینده هستند."

یحیی سریع سه‌شنبه شب نیز از شرکت های خارجی در عربستان و امارات خواست سرمایه‌گذاری خود را به کشورهای دیگر منتقل کنند. 

سریع تاکید کرد: "سرمایه‌گذاری در امارات و عربستان ریسک زیادی خواهد داشت."

یحیی سریع شامگاه یکشنبه نیز اعلام کرد: "به خاطر اینکه کشورهای متجاوز به آتش‌بس پایبند نیستند و اجازه بهره‌برداری از منابع نفتی را به ملت یمن به منظور پرداخت حقوق کارمندان نمی‌دهند به شرکت‌های نفتی فعال در عربستان و امارات فرصت می‌دهیم تا برنامه‌های خود را تنظیم و این دو کشور را ترک کنند."

وی افزود: "در صورت اصرار عربستان و امارات بر محروم کردن ملت یمن از منابع و درآمدهای خود، نیروهای مسلح ما قادرند این رژیم‌ها را از درآمدهای خود محروم کنند."

راهبرد دولت نجات ملی یمن برای مواجهه با دوران پس از آتش‌بس، هوشمندانه است. درآمد دولت‌های عربستان سعودی و امارات به منابع نفتی وابسته است. در دو سال گذشته، ارتش یمن بارها تأسیسات نفتی امارات و به خصوص عربستان را هدف حمله‌های موشکی و پهپادی قرار داد و خسارت‌های زیادی به این کشورها وارد کرد. 

از سوی دیگر، ریاض و ابوظبی بر روی سرمایه‌گذاری خارجی حساب ویژه‌ای باز کرده‌اند و هر دو کشور تحقق چشم‌انداز اقتصادی خود را با جذب سرمایه‌گذاری خارجی بیشتر امکان‌پذیر می‌دانند.

هدف قرار دادن امنیت عربستان و امارات می‌تواند هم جذب سرمایه‌گذاری جدید و هم حضور شرکت‌های خارجی در این کشورها را تحت تأثیر قرار دهد. در همین حال، هدف قرار دادن تأسیسات انرژی این کشورها سبب تأثیرگذاری بر عرضه و قیمت انرژی جهانی نیز می‌شود. در این صورت امکان تلاش مجدد جهانی برای برقراری آتش‌بس جدید و سازنده‌تر نیز فراهم خواهد شد.  

نویسنده: سیدرضی عمادی

117