تحلیل؛

ایران پرس: اولین اجلاس بریکس پس از عضویت ایران، در شرایطی در شهر " نیژنی نووگرود " روسیه برگزار می شود که جمهوری اسلامی ایران در این نشست راهکارهای خود درمورد تحولات منطقه ای و بین المللی را مطرح می کند.

 

نشست وزرای امور خارجه بریکس و کشور‌های در حال توسعه با حضور وزرای امور خارجه ۱۰ کشور عضو بریکس، امروز 10 ژوئن و فردا 11 ژوئن در شهر نیژنی نووگورود روسیه برگزار خواهد شد. این اولین اجلاس گروه بریکس، پس از عضویت ایران  است. 

گروه بریکس،  یک گروه بین‌المللی به رهبری قدرت های اقتصادی نوظهور است. بریکس (BRICS) مخفف اول نام  پنج اقتصاد بزرگ برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است که به عنوان قدرت های اقتصادی نوظهور شناخته می شوند. از سال ۲۰۰۹، دولت های کشورهای بریکس سالانه  تشکیل جلسه داده اند. ایران در دولت سیزدهم به صورت جدی خواهان پیوستن به این گروه شد تا اینکه سرانجام سال 2023  رسما خبر اعلام عضویت ایران در گروه بریکس اعلام  شد. 

"علی باقری‌کنی" سرپرست وزارت امور خارجه ایران  ضمن حضور در این نشست و تبیین مواضع جمهوری اسلامی ایران در قبال تحولات منطقه‌ای و بین المللی، با وزرای امور خارجه و روسای هیات‌های شرکت کننده در این دو نشست دیدار و گفتگو خواهد کرد.

باقری‌کنی، در بدو ورود به نیژنی نووگرود روسیه گفت: بریکس بزرگترین گروه اقتصادی بین‌المللی است که خارج از چهارچوب یکجانبه‌ گرایی غرب و با حضور کشورهای مهمی در حال نقش آفرینی است؛ حضور جمهوری اسلامی ایران در این مجموعه نشان دهنده جایگاه و اهمیت کشورمان در نظام چندجانبه گرایی است. 

در این نشست موضوعات مهم روابط بین‌الملل، راهکار‌های ارتقای حکمرانی جهانی، حل و فصل منازعات در بستر‌های چندجانبه با تمرکز بر افزایش تأثیرگذاری کشور‌های در حال توسعه، مورد توجه و بررسی قرار می گیرد.

وزرای خارجه کشور‌های بریکس، همچنین نقشه راه توسعه مشارکت راهبردی میان کشور‌های عضو را مشخص می کنند و زمینه و بستر لازم را برای برگزاری شانزدهمین اجلاس سران بریکس که با حضور روسای جمهور و در کازان روسیه  برگزار می‌شود، فراهم خواهند آورد.

کشورهای عضو  گروه بریکس، ۳۰ درصد  مساحت جهان و ۴۲ درصد از جمعیت جهان را به خود اختصاص داده‌اند و جایگاه  اقتصادی قابل توجهی در عرصه جهانی دارند. جمهوری اسلامی ایران، در سال های اخیر بویژه با آغاز به کار دولت سیزدهم  برای استفاده از ظرفیت های گروه بریکس و همکاری با آن برنامه ریزی و هدف گذاری کرد. عضویت ایران در گروه بریکس، همچنین فرصت جدیدی برای دیگر اعضای این گروه است تا بتوانند از ظرفیت ها و توانمندی های سیاسی و اقتصادی ایران بهره ببرند. 

ایران، باتوجه به موقعیت ویژه ژئوپولیتیکی  خود می تواند  برای همکاری بیشتر اعضای گروه در عرصه سیاسی و اقتصادی  زمینه سازی کند. ایران، به عنوان یکی از بزگترین تولید کنندگان انرژی و محصولات صنعتی در عرصه جهانی بازار مناسبی برای سرمایه گذاری و همکاری بیشتر با  اعضای گروه بریکس خواهد بود. 

یکی از اهداف مهم گروه بریکس، تاسیس بانک ویژه برای اعضای این گروه بود  که مبادلات مالی را بین کشورهای عضو تسهیل کرد. بستر سازی مناسب، و همکاری های اقتصادی یکی از اهداف مهم گروه بریکس بوده است که با عضویت ایران این روند سرعت بیشتری خواهد گرفت.  

بریکس، با حضور ایران نمادی از همکاری و مشارکت سیاسی و اقتصادی بین کشورهای مستقل است که برای توسعه و هدفگذاری آینده نگاهی  به آمریکا و غرب ندارند و تلاش می کنند قطب اقتصادی جدید و قدرتمندی را مقابل آمریکا و متحدان غربی کاخ سفید تشکیل دهند. 

نویسنده: شاه ابراهیم