سید رضا میرطاهر- ماریانو راخوی، نامزد حزب مردمی برای پست نخست وزیری، شنبه شب با کسب رای اعتماد از پارلمان اسپانیا، به مدت چهار سال دیگر در پست نخست وزیری این کشور باقی ماند.

بدین ترتیب پارلمان اسپانیا با تایید ماموریت راخوی برای تشکیل دولت جدید به بن بست سیاسی 10 ماهه این کشور پایان داد.

وی، در نخستین رای گیری که پنجشنبه شب برگزار شد، 170 رای موافق و 180 رای مخالف کسب کرد، اما شنبه شب با کسب 170 رای موافق، 68 رای ممتنع و 111 رای مخالف، دولت را در دست گرفت تا به این ترتیب بحران سیاسی اسپانیا پایان یابد.

در دومین رای گیری راخوی فقط نیاز داشت که آرای موافقان بیش از آرای مخالفان وی باشد. او در این رای گیری از حمایت 170 تن از نمایندگان برخوردار شد که 137 نفر از آنها از حزب خود وی بودند. حزب سوسیالیست که رقیب حزب مردم است، هفته گذشته موافقت کرد، در رای گیری دوم رای ممتنع بدهد که بدین ترتیب به بن بست سیاسی اسپانیا پایان داده شد.

با این حال، 15 نفر از نمایندگان حزب سوسیالیست در رای گیری شنبه شب علیه وی رای دادند. راخوی پس از پایان رای گیری در اظهاراتی ضمن تاکید بر وجود مشکلات متعدد، خواهان همکاری با سایر احزاب سیاسی شد. به نظرمی رسد، با آغاز دوره جدید نخست وزیر راخوی، وی با شرایط سیاسی جدیدی باید روبرو شود.

در وهله نخست بن بست سیاسی ده ماه اخیر در این کشور بزرگ اروپای جنوبی نشان داد که دیگر دوره سیطره دو حزب اصلی یعنی حزب راست گرای مردمی و حزب چپ گرای سوسیالیست سپری شده و بویژه ورود دو حزب جدید به صحنه سیاسی یعنی حزب راست گرای حزب سیودادانوس(شهروندان) وحزب چپ رادیکال پودوموس نشان داد که بدون کسب رضایت این احزاب، دو حزب عمده دیگر قادر به تشکیل دولت ائتلافی نخواهند بود.

طبیعتا این مساله به مفهوم درخواست این احزاب برای مشارکت در قدرت و گرفتن سهمی از مناصب بالای دولتی خواهد بود. مساله دیگر در جریان این بحران سیاسی، افول حزب سوسیالیست اسپانیا بود که با وجود مخالفت سرسختانه با روی کار آمدن مجدد راخوی در نهایت ناچار به پذیرش این مساله شد.

در واقع کلید حل بن بست سیاسی اسپانیا در دست حزب سوسیالیست به ویژه در دست «پدرو سانچز» دبیر کل سابق این حزب تا چند هفته پیش بود، اما با استعفای نیمی از کمیته فدرال 35 نفری حزب سوسیالیست،

این کمیته منحل و سانچز به اجبار برکنار شد، موردی که در نهایت باعث تشکیل یک کمیته موقت و تصمیم برای دادن رای ممتنع از جانب حزب سوسیالیست به راخوی برای پایان دادن به بن بست سیاسی در اسپانیا شد.

البته باید متذکر شد که کارفرمایان اسپانیایی نیز با توجه به عواقب و پیامدهای منفی بحران سیاسی در اسپانیا برای اقتصاد این کشور، به احزاب سوسیالیست و سیودادانوس فشار آورده بودند تا با دادن رای مثبت به راخوی، بن بست سیاسی را برطرف کنند.

در عین حال راخوی در دوره جدید تصدی خود ناچار به مقابله با چالش های بزرگی بویژه در ابعاد اقتصادی است.

برغم بهبود نسبی وضعیت مالی و اقتصادی اسپانیا که از سال 2008 درگیر بحران اقتصادی عظیمی شد، اما کماکان این کشور با معضلات اقتصادی مهمی مانند کسری بودجه بیش از مقدار مورد قبول برای اتحادیه اروپا و نیز بیکاری گسترده مواجه است.

اتحادیه اروپا بارها به اسپانیا مهلت داده تا کسری بودجه خود را به حد تعیین شده یعنی سه درصد توالید ناخالص داخلی کاهش دهد.

با این حال مادرید به دلیل مشکلات ساختاری مالی و اقتصادی، اعتراضات عمومی علیه کاهش هزینه های اجتماعی، رفاهی، بهداشتی و آموزشی، ادامه رکود اقتصادی و برخی مسائل دیگر قادر به رسیدن به معیار اتحادیه اروپا در زمینه کسری بودجه نشده است.

در عین حال به رغم روند نزولی نرخ بیکاری در اسپانیا، این معضل کماکان از مهمترین دغدغه های دولت جدید اسپانیا محسوب می شود.

نرخ بیکاری در اسپانیا برای اولین بار طی ۶ سال گذشته به زیر رقم ۲۰ درصد جمعیت فعال این کشور رسیده است.

داده های موسسه ملی آمار اسپانیا نشان می دهد نرخ بیکاری در این کشور در سه ماهه سوم سال جاری میلادی 9 /18 درصد جمعیت فعال کشور را شامل می شود.

دولت راست گرای اسپانیا موفق شده طی سه سال گذشته نرخ بیکاری خود را بیش از ۸ درصد کاهش دهد.