ایران پرس- وزرای خارجه ایران و عمان امروز (شنبه) در تهران درباره مسائل مهم منطقه ای و بین المللی دیدار و گفت و گو می‌کنند.

"یوسف بن علوی" وزیر خارجه عمان در جهان عرب به عقلانیت و اعتدال در مواجه با جریانات مختلف منطقه ای معروف و شناخته شده است که  به دقت شرایط و تحولات منطقه را رصد و متناسب با آن اقدامات خود را در جهت حفظ ثبات در منطقه تنظیم می کند.

وزیر خارجه عمان در فرآیند گفت وگوهای هسته ای و شکل گیری برجام بخوبی ایفای نقش کرد و پس از آن نیز همواره یکی از طرف های مشورت و رایزنی ایران در زمینه مسائل منطقه ای بوده است.

در همین چارچوب رفت و آمدهای  مستمری بین هیات های سیاسی و اقتصادی دو کشورصورت گرفته است.

وزیر خارجه عمان پیش از این نیز در  20 مه 2019  به تهران آمد و در دیدار با "محمد جواد ظریف" وزیر خارجه ایران درباره روابط  دوجانبه، مسائل منطقه ای و بین المللی تبادل نظر کرد.

در واقع می توان گفت که عمان یکی از کشورهای همسایه مورد اعتماد و طرف های گفت وگو و تبادل نظر با ایران درباره تحولات منطقه محسوب می شود. 

"وحید سلوکی"، کارشناس مسائل بین الملل در مرکز بین المللی مطالعات صلح  IPSC معتقد است؛سیاست خارجی عمان  عرصه تعاملات، دیپلماسی و دفاع از منافع ملی کشورهاست.

وی می گوید: "در این چارچوب اصول سیاست خارجی عمان بر مبنای استقلال، احترام به تمامیت ارضی همسایگان، بی طرفی و تعامل با کشورهای همجوار، حضور در سازمان ها و ائتلاف های منطقه ای و بین المللی در جهت معرفی و تقویت سیاست خارجی خود و در سال های اخیر ایفای نقش میانجیگری در عرصه جهانی بوده است."

از دید گاه  ناظران سیاسی؛ نوع گفتمان عمان در محیط بین الملل به ویژه در قبال سیاست های منطقه ای جمهوری اسلامی ایران  واقع گرایانه بوده است.

به عبارتی دیگر، عمان  در سیاست خارجی خود، از سیاست موازنه مثبت بهره برده  و این یکی از دلایلی است که سبب شده این کشور از جایگاهی ویژه در تعاملات و سیاست خارجی برخوردار شود.

در کناراین نقش مثبت، می توان مولفه مهم  دیگری را نیز به عنوان حلقه پیوند در روابط ایران و عمان مورد تاکید قرار داد. این مولفه ، ظرفیت ژئوپلیتیک است که برای  دو کشور با در اختیار داشتن تنگه هرمز فراهم شده است.

در یک ارزیابی کلی از روابط دوکشور از این جهت می توان گفت که نزدیکی جغرافیایی ایران و عمان در تنگه هرمز و اهمیت ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی منطقه، ایران و عمان را به داشتن روابط حسنه با یکدیگر ترغیب کرده است.

تهران و مسقط  با استفاده از این ظرفیت می توانند با بهره برداری مثبت درگفت وگوها و تعامل با یکدیگر اقدام کنند. بویژه آنکه عمان نشان داده  که  برخلاف عربستان نه تنها ایران را یک تهدید نمی داند، بلکه جمهوری اسلامی ایران را عامل ایجاد ثبات در منطقه قلمداد کرده است.

در جریان خروج آمریکا از برجام نیزعمان با شروع مجدد تحریم های آمریکا، نه تنها از اجرای تحریم ها خود داری کرده  بلکه در جهت افزایش مناسبات با ایران گام برداشته است. لذا طی یک سال گذشته نقش عمان بیش از گذشته مطرح و به دلیل تعامل و حمایت از ایران با مسائل بسیاری در صحنه سیاست خارجی روبرو شده است.

قراین و شواهد نشان می دهند که در چشم انداز آینده نیز مسقط تلاش می کند تا بیطرفی خود را همچنان حفظ و نقشی مثبت در حل بحران‌های منطقه ای ایفا کند.

با توجه به مجموعه این مولفه ها باید گفت مذاکرات امروز وزرای خارجه ایران و عمان در تهران یک فرصت سیاسی به جهت افزایش نقش منطقه ای ونیز یک فرصت اقتصادی به جهت افزایش زمینه های مبادلات تجاری و منافع متقابل  اقتصادی است.

نویسنده: امین زاده

117

بیشتر بخوانید:

بررسی تحولات منطقه در دیدار مقام یمنی با سفیر ایران در عمان

تاکید بر ضرورت تحکیم همکاری ایران و عمان در حوزه حمل و نقل 

ایران و عمان؛ تاکید بر گسترش مناسبات اقتصادی در بخش انرژی/ تحلیل

ایران و عمان در مسیر گسترش روابط نظامی